Praėjus beveik septyneriems metams, po eilės ginčų šis sprendimas bus įgyvendintas – jau artimiausiu metu ketaus plokštės su sovietiniais herbais bus demontuotos.

Sprendimas pagaliau priimtas

Kultūros paveldo departamento atstovai tikina, kad iš pačių kauniečių sudaryta komisija nusprendė, kad tiltas yra saugotinas, o pilonų puošyba – vienas iš neatsiejamų tilto elementų. Tačiau eilės panašių elementų rekonstruojant tiltą nebeliko, betonu užpilti ir tilto pakėlimo mechanizmai. Tai paveldosaugininkai vadina kur kas didesne problema ir didžiuliu nusikaltimu.

Pagaliau po eilę metų trukusių diskusijų praėjusių metų pabaigoje nuspręsta, kad sovietinė simbolika nėra tilto vertingoji savybė.

2005 metų vasarį 256 metrų ilgio Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tiltas buvo uždarytas kapitaliniam remontui, tačiau sovietų simbolika ant keturių pilonų buvo palikta. Rekonstrukcijos metu buvo pakeisti ir senieji turėklai su penkiakampėmis žvaigždėmis – buvo palikti tik keli „pavyzdiniai“.

Nori Grūto parko

Trečiadienį posėdžiavusi Kauno miesto tarybos kolegija nusprendė, kad laikas imtis realių veiksmų. Planuojama, kad sovietinė simbolika nuo tilto bus nuimta vėliausiai iki Kovo 11-osios.

Skaičiuojama, kad ketaus plokščių demontavimo darbai kainuos apie 30 tūkst. eurų.

2008 metų tarybos sprendime numatyta, kad nuimtos plokštės bus perduotos Kauno miesto muziejui, tačiau paaiškėjo, kad šis neturi tinkamų sąlygų joms eksponuoti.

Norą perimti simboliką pareiškė Grūto parkas. Kauno politikai tam neprieštarauja su sąlyga, kad parkas finansiškai prisidės prie plokščių demontavimo darbų.

"Sovietinės simbolikos nuėmimas nuo Vytauto Didžiojo tilto yra mūsų garbės reikalas. Jeigu taryba pritars, demontuotas reljefines plokštes ar dalį jų perduosime Grūto parkui. Kadangi tai yra bilietus pardavinėjanti ir pelno siekianti įstaiga, sieksime, kad jie kompensuotų bent dalį sovietinės simbolikos demontavimo išlaidų", - DELFI teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Kol kas neaišku, kuo bus pakeistos nuimtos plokštės.