Nesirodo nuo balandžio

Savivaldybės Vidaus audito skyriaus vedėja Stasė Rožukienė darbe nesirodo nuo balandžio. Vakar sukako 142 dienos, kai valdininkė turi nedarbingumo lapelį.

Sutapo, kad S.Rožukienė susirgo, kilus tarnybinių automobilių kuro skandalui. Vėliau specialiai sudaryta komisija nustatė, kad Vidaus audito skyrius nežinia kam sunaudojo kuro už 6 tūkstančius litų. Paaiškėjo, kad auditoriai nuvažiavo 17,6 tūkstančio kilometrų mažiau, nei nurodyta dokumentuose.

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas tuomet neslėpė, kad už šį pažeidimą Vidaus audito skyriaus vedėjai gresia nuobauda. Tačiau nuo balandžio ji serga.

„Kauno dienai“ nepavyko susisiekti su sergančia valdininke. Vidaus audito skyriaus vedėjos tarnybiniu mobiliojo ryšio telefonu niekas neatsiliepia ne pirma diena.

Saviškių neskriaudžia

Ligoniais rekordininkais galima vadinti ir Miesto ūkio departamento direktorių Petrą Morkūną, ir buvusį Ekonomikos departamento vadovą Alvydą Gineitą. Pastarojo darbe šiemet nebuvo 72 dienas - nuo balandžio 2 iki birželio 14 dienos.

„Kauno diena“ rašė, kad A.Gineitas buvo įsipainiojęs į Nemuno salos krantinių statybos konkurso skandalą. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad valdininkas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. A.Gineitas šį sprendimą apskundė teismui.

Buvusio Ekonomikos departamento direktoriaus pavardė minima ir Aleksoto transporto mazgo koncesijos skandale. Dėl šio sandorio savivaldybė galėjo netekti apie 20 milijonų litų. Tašką šioje istorijoje turėtų padėti teisėsaugos institucijos.

Po ligos į darbą sugrįžęs konservatorius A.Gineitas Ekonomikos departamentui vadovavo iki praėjusio mėnesio, kai partijos bičiulių padedamas tapo bendrovės „Autrolis“ generaliniu direktoriumi.

Kauno meras Andrius Kupčinskas viešai pareiškė, kad į skandalus įsipainiojęs valdininkas neturėtų vadovauti savivaldybės bendrovei. Tačiau tai tebuvo tušti žodžiai - A.Gineitas ir toliau vadovauja „Autroliui“.

Savivaldybėje pavargo

Kitas konservatorius P.Morkūnas susirgo iškart po to, kai buvęs savivaldybės administracijos laikinasis vadovas Robertas Stanionis prabilo, kad Miesto ūkio departamento direktoriaus veikla vertinama neigiamai. Tuo metu buvo atliekami ir keli tarnybiniai tyrimai.

Savivaldybėje P.Morkūnas pasirodė po 108 dienų, balandį. Tuo metu Kauno valdžioje jau buvo konservatoriai.

Nuo lapkričio P.Morkūnas greičiausiai nevadovaus Miesto ūkio departamentui. Tačiau konservatorius be darbo neliks. Neoficialiai kalbama, kad partijos kolegų rūpesčiu P.Morkūnas bus įdarbintas savivaldybės bendrovėje „Laboratorinių tyrimų centras“.

„Iš kur tokios žinios? Žmonės daug ką kalba. Vieni sako, kad dirbsiu „Kauno energijoje“, kiti - kad kitur. Negalvojau apie tai. Gal ką nors pasiūlys? Dabar esu gavęs atleidimo lapelį. Jeigu atvirai, pavargau dirbdamas savivaldybėje“, – tikino P.Morkūnas.

Kelia įtarimų

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romualdas Rabačius pripažino, kad kai kurių valdininkų ligos kelia pagrįstų abejonių.

„Tik iškyla grėsmė, kad prasižengęs valdininkas neteks darbo, ir staiga jis suserga. Nedarbingumo lapelis išduodamas ne kelioms dienoms, o keliems mėnesiams ar net pusei metų. Pradėjęs domėtis, kokios ligos užpuolė, visada atsimuši į sieną - apie asmens sveikatą neteikiama jokios informacijos. Manau, poliklinikų vadovai turėtų būti atidesni“, – kalbėjo R.Rabačius.

Kaip pavyzdį jis pateikė viešosios įstaigos „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“ direktoriaus Vyto Skučo atvejį.

„Vos užsiminėme, kas jis gali būti atleistas iš pareigų, ponas Skučas iškart susirgo. Tačiau juntame, kad net sirgdamas direktorius turi įtakos viešosios įstaigos veiklai. Tuo tarpu jos valdybai neteikiama jokios informacijos“, – pastebėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.