T.Vaiž­gan­to gat­vė­je jiems spe­cia­liai bu­vo iš­nuo­mo­tas praš­mat­nus na­mas. Ja­me nuo­lat gy­ve­na 6–8 Es­ti­jos Ka­ri­nių oro pa­jė­gų ka­ri­nin­kai ir ser­žan­tai.

Lė­bau­to­jus te­ko iš­siųs­ti

Vos tik 43-iuoju nu­me­riu pa­žy­mė­ta­me na­me įsi­kū­rė es­tai, ap­lin­ki­nių na­mų gy­ven­to­jai pa­mir­šo, kas yra ra­my­bė. Karš­ti es­tų vy­ru­kai net­ru­kus pa­ro­dė ko ver­ti.

Jie nuo­lat kel­da­vo or­gi­jas – į lau­ką iš­si­ne­šę gar­so ko­lo­nė­les gar­siai leis­da­vo mu­zi­ką, kie­me kep­da­vo šaš­ly­kus ir gir­tuok­liau­da­vo. Sa­vo žmo­nas ir my­li­mą­sias gim­ti­nė­je pa­li­kę es­tai Kau­ne be var­go su­si­ras­da­vo mer­gi­nų.

Nuo­la­ti­niai jų vi­zi­tai, spie­gi­mas ir gir­tų ka­riš­kių va­pa­lio­ji­mai ne juo­kais įg­ri­so kai­my­nams.

Prieš po­rą me­tų ne­si­bai­gian­čio­mis or­gi­jo­mis pa­si­pik­ti­nę ap­lin­ki­nių na­mų gy­ven­to­jai krei­pė­si pa­gal­bos.

Ta­da po pa­tik­ri­ni­mo di­džiau­si gir­tuok­liai ir lė­bau­to­jai bu­vo iš­siųs­ti at­gal į Es­ti­ją.

Par­ve­dė gir­tuok­lį na­mo

Es­tų na­me triukš­mai kiek ap­ri­mo.

Ta­čiau jie pri­si­ger­da­vo mies­te, o sug­rį­žę tik­riau­siai kris­da­vo mie­go­ti. „Prieš ku­rį lai­ką ma­no vy­ras par­ve­dė vie­ną es­tų ka­ri­nin­ką na­mo. Jis bu­vo vi­siš­kai gir­tas, mie­go­jo gat­vė­je, ša­lia mė­tė­si jo te­le­fo­nas ir do­ku­men­tai”, – „Ekst­ra ži­nioms” pa­sa­ko­jo es­tų kai­my­nys­tė­je gy­ve­nan­ti Da­nu­tė Bist­ric­kie­nė.

To­je pa­čio­je gat­vė­je gy­ve­nan­tis gar­baus am­žiaus kau­nie­tis tei­gė į es­tų links­my­bes žiū­rin­tis su iro­ni­ja. Jo ma­ny­mu, ko dau­giau ga­li­ma ti­kė­tis iš ka­riš­kių, ku­rie atit­rū­ko nuo šei­mų, gau­na ge­rus at­ly­gi­ni­mus ir gy­ve­na pra­ban­gia­me na­me.

„Ne­nuos­ta­bu, kad jie pra­žiop­so­jo Lie­tu­vo­je nuk­ri­tu­sį ru­sų nai­kin­tu­vą. Kaip žmo­gus ga­li dirb­ti, jei­gu iki pa­ry­čių ge­ria ir links­mi­na­si”, – svars­tė es­tų kai­my­nai.

Nak­tį aidė­jo es­tų dai­nos

Ap­lin­ki­nių na­mų gy­ven­to­jų kant­ry­bės tau­rę vėl per­pil­dė nak­tį iš pir­ma­die­nio į ant­ra­die­nį vy­ku­sios or­gi­jos.

Pir­ma­die­nio va­ka­rą pra­dė­ję links­min­tis es­tai be sai­ko gė­rė al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus, ga­liau­siai kaip rei­kiant įši­lę ka­riai lau­kė ke­pė šaš­ly­kus, gar­siai lei­do mu­zi­ką, ga­lin­gais bal­sais su­tar­ti­nai trau­kė es­tiš­kas dai­nas. Be­sai­kių ger­ty­nių gar­sai iš ka­rių na­mo skli­do iki 3 va­lan­dos ry­to.

„Vi­są nak­tį jie rė­kė ir kly­kė, aidė­jo tran­ki mu­zi­ka ir gir­tų žmo­nių es­tiš­kos dai­nos. Už­mig­ti iki pa­ry­čių bu­vo neį­ma­no­ma, nuo es­tų ke­lia­mo triukš­mo lo­jo vi­si kvar­ta­lo šu­nys”, – „Ekst­ra ži­nioms” guo­dė­si pres­ti­ži­nio ra­jo­no gy­ven­to­jai.

Antradienį „Ekst­ra ži­nių” žur­na­lis­tui ap­si­lan­kius es­tų nuo­mo­ja­me na­me, ka­riš­kiai kuo­pė po or­gi­jos li­ku­sias šiukš­les. Va­sa­riš­kai ap­si­ren­gę ka­riai ne­šė pil­nus tuš­čių bu­te­lių mai­šus.

Pa­ban­džius pa­tek­ti į jų na­mą, du­rų nie­kas nea­ti­da­rė, tik ga­ra­že žais­min­gai skamb­čio­jo bu­te­liai.

Va­das at­liks ty­ri­mą

Lie­tu­vos Ka­ri­nių oro pa­jė­gų Oro erd­vės ste­bė­ji­mo ir kont­ro­lės val­dy­bos va­das, pul­ki­nin­kas lei­te­nan­tas Min­dau­gas Gri­ga­liū­nas, iš­gir­dęs apie ko­le­gų iš Es­ti­jos el­ge­sį, nes­lė­pė pa­si­pik­ti­ni­mo.

„Aš pats at­lik­siu ty­ri­mą, jei­gu fak­tai pa­sit­vir­tins, triukš­ma­da­riai bus de­ra­mai nu­baus­ti. Nak­ti­nį triukš­ma­vi­mą ir lė­ba­vi­mą ver­ti­nu la­bai nei­gia­mai. Kaip ki­taip ga­li­ma ver­tin­ti ka­riš­kių el­ge­sį, kai truk­do­ma žmo­nėms gy­ven­ti”, – „Ekst­ra ži­nioms” tei­gė pul­ki­nin­kas M.Gri­ga­liū­nas.

Oro erd­vės ap­sau­gai va­do­vau­jan­tis ka­ri­nin­kas spė­ja, kad links­my­bės pra­si­dė­jo į Lie­tu­vą at­va­žia­vus nau­jai es­tų „par­ti­jai”.