Dizainerė Gustė Pocevičienė iš 40 kilogramų ryžių Rotušės aikštėje sukurė spalvingą rekordinę mozaiką, vaizduojančią mūsų šalyje ne vieną gerbėją turintį japonišką patiekalą – suši.

Prieš tai ant grindinio autorė nupiešė trijų metrų skersmens sušio eskizą. Ryžius, padalintus į keturias dalis, nuspalvins juoda, žalia bei raudona spalvomis. Daugiausiai mozaikai bus panaudota baltų nevirtų ryžių.

Supilti spalvingą kūrinį G. Pocevičienei padėjo mažiausi festivalio dalyviai.

Festivalio metu suši meistras Vytautas Bukauskas siekė naujo rekordo – gamino mažiausią suši Lietuvoje. Iš viso buvo sukurti net trys miniatiūriniai sušiai - nigiri, gunkan ir uramaki.

Nigiri sušis pagal visas tokiam patiekalui keliamas taisykles bus pagamintas iš vieno ryžio ir tuno file. Jo plotis turėtų būti 2 milimetrai, o ilgis 5 milimetrai.

Gunkan su lašiša ir karai padažu taip pat pagamintas iš vieno ryžio. Jūros dumblio lapu apjuosto nigirio aukštis siekė 5 milimetrus, o skersmuo - 2 milimetrai.

Uramaki - suši „Philadelphia“ ritinėlio ilgis siekė 3 centimetrus. Šis sušis buvo supjaustytas į aštuonias lygias dalis. Vieno sušio gabalėlio, apjuosto lašišos file, įdaryto sūrio kremu, agurku bei krabų lazdele, skersmuo - 3,75 milimetro.

Taip pat renginio metu Japonijos ambasada supažindino su Japonijos kultūra, o kiekvienas norintis galėjo paprašyti, kad japonai jo vardą užrašytų savo raštu.

Vakarinės programos metu vyks Gertrūdos Ramūnaitės šou – „Sushi mados“. Kūrėja ruošdama modelius pristatymui naudojo suši ingridientus. Ypatingais, „valgomais“ drabužiais festivalio metu vilkės ir buvusi „Mis Lietuva“ Gabrielė Martirosianaitė.