Kryžiaus nebus

Naujosios bažnyčios kontūrai jau iškilo Dainavos mikrorajone, itin judrioje ir tankiai apgyvendintoje vietoje - ties transporto žiedu, jungiančiu Taikos prospektą ir Draugystės gatvę.

“Išoriškai pastatas neatrodys labai įspūdingai. Nebus bažnyčioms būdingų bokštų, nebus net kryžiaus, tik nedidelė smailė. Mums, kaip statybininkams, įdomiausi atrodo maldos namų langai - jų rėmai bus iš natūralaus ąžuolo, durys - taip pat ąžuolinės. Langus galima pavadinti prabangiais. Pastato apdailai naudosime vokiškas plytas, kurios objektui suteiks papildomos išraiškos”, - sakė darbus atliekančios Kauno bendrovės “Merko statyba” objekto vadovas Arvydas Šukys.

Maldos namai duris turėtų atverti ateinančios vasaros pabaigoje. Tai bus antroji mormonų bažnyčia Lietuvoje. Pirmoji maždaug prieš metus buvo pastatyta Vilniuje, Ateities gatvėje.

Ištakos - Amerikoje

Mormonų maldos namai oficialiai vadinami Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia. Šis religinis judėjimas gimė ir išplito Jungtinėse Amerikos Valstijose 1819 metais. Pasak padavimo, keturiolikmečiam berniukui Džozefui Smitui apsireiškė Dievas Tėvas ir Sūnus (Jėzus Kristus).

Jie apreiškė, kad prie Marmono upės yra paslėpta aukso knyga, kurią parašė pranašas, vardu Mormonas. Mormonų centru laikomas Salt Leik Sitis. Teigiama, jog šis miestas neatsitiktinai buvo parinktas 2002 metų Olimpinių žiemos žaidynių vieta, mat mormonai laikosi sveiko gyvenimo būdo: nerūko, negeria alkoholio, kavos, juodosios arbatos.

Religinės bendruomenės nariai vieną kartą per mėnesį 24 valandas turi nieko negerti ir nevalgyti, o sutaupytas lėšas atiduoti vargšams.

Nėra apmokamų kunigų

Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios (mormonų) Kauno bendruomenė įsteigta 1993 metais. Jos branduolį subūrė iš Suomijos atvykę amerikiečiai misionieriai. Šiuo metu Kaune yra apie 150 mormonų, Lietuvoje - apie 500.

“Mes neturime apmokamos kunigijos. Visi bažnyčios vyrai, kurie gyvena sąžiningai ir dorai, gali tapti Dievo įgaliotiniais ir atlikti apeigas”, - “Kauno dienai” sakė Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios Vilniaus bendruomenės prezidento patarėjas narys Saulius Niurka. Anot jo, maldos namų statybos darbai finansuojami iš Amerikoje esančio bendruomenės centro.

Į naujosios bažnyčios atidarymą Kaune planuojama pakviesti ir miesto valdžios atstovus.