Atidarymo proga vyko senovinio „Sargo laikrodžio“ aukcionas, kurio metu surinktos lėšos bus skiriamos naujų eksponatų įsigijimui.

Atominis bunkeris įkurtas 6 metrai po žeme – sovietmečio civilinės saugos slėptuvėje. Čia galima išvysti išskirtinius technikos eksponatus iš Pirmojo pasaulinio karo, tarpukario, Antrojo pasaulinio, Šaltojo karo ir dabartinių laikų.

„Idėja kaupėsi ir atsirado Atominis bunkeris. Tai neišvengiama istorijos dalis, negali būti vienos ar kitos politikos – kiekvienas laikotarpis paliko savo pėdsaką. Nori nenori, bet mes jo neištrinsime. Pagrindinė muziejaus idėja – žmonijos apsaugos istorija. Nėra jokios agresijos, nėra jokių ginklų. Čia yra sukaupta apsisaugojimo technika. Eksponatai čia keliavo pačiais įvairiausiais būdais – iš privačių kolekcijų, kai ką padovanojo žmonės. Visiems esu labai dėkingas, nes analogo šiam bunkeriui aš bent nežinau“, - teigė idėjos autorius verslininkas Julius Urbaitis.

Ekspozicijoje demonstruojami keli šimtai eksponatų ir visi jų dar ir šiandien veikia.

„Tokių eksponatų, kaip čia, pas kiekvieną nepamatysi. Dauguma jų atsidūrė metalo lauže, tik keli mėgėjai dar turi panašių eksponatų. Norint rasti tokius daiktus reikia įdėti daug pastangų. Šiais laikais sunku rasti tarybinę 1944-1968 metų radijo stotį. Tokių jau labai nedaug išliko. Aš turėjau dvi karines stotis, tai jas ir atidaviau muziejui“, - sako radijo aparatus kolekcionuojantis Jonas Gorodeckis.

Bunkeryje galima susipažinti su civilinės saugos technikos vystymosi ekspozicija. Bunkeryje gausu nešiojamų prietaisų, skirtų nustatyti radiacinę ir cheminę aplinką bei didelė apsisaugojimo priemonių nuo daugelio pavojų įvairovė.

Bunkeryje taip pat įkurta didžiausia dujokaukių ir uždaro ciklo kvėpavimo aparatų kolekcija Baltijos šalyse. Ekspozicijoje galima išvysti Lietuvos, Vokietijos kariuomenių bei kitų pasaulio šalių dujokaukės. Surinkta įspūdinga kolekcija: generatoriai, medicinos instrumentai, radijo imtuvai, siųstuvai, pelengatoriai, telefonai, komutatoriai bei slapti įrašinėjimo prietaisai, kurie buvo naudojami GRU, KGB, SPECNAZ ir kitų įslaptintų tarnybų, naudojusių grifą „slaptai“.

„Čia nėra komercijos – yra tik parama. Kas norės galės prisidėti, paremti. Nenorime iš to daryti komercijos. Tačiau parama laukiama – daiktu, geru žodžiu ar informacija. Džiaugsimės, jei lankytojai dalinsis informacija apie panašius daiktus. Būsime visiems labai dėkingi, kurie prisidės prie šio muziejaus kūrimo“, - teigė J. Urbaitis.