„Kūdikio gyvybinės funkcijos nebuvo sutrikusios, mažylė išnešiota. Manome, kad gimusi mergaitė yra apie pusę paros amžiaus. Mažajai pacientei iš karto atlikti visi reikalingi tyrimai, ji pamaitinta, sušildyta. Šiuo metu mažylė jaučiasi gerai“, - pranešime cituojama Gimdymo namų vadovė Rasa Babiliūtė.

Šiemet tai pirmasis vaikas Lietuvoje, paliktas gyvybės langelyje, BNS informavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Tarnybos duomenimis, nuo 2009 iki 2015 metų vasario gyvybės langeliuose Lietuvoje jau palikti 36 kūdikiai. Daugiausia jų - trylika - rasta 2010-aisiais. Pernai - vos keturi.

Gyvybės langelis – tai speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis tėvai.

Motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, jokia baudžiamoji atsakomybė negresia. Per tris mėnesius motina gali apsigalvoti ir savo kūdikį pasiimti auginti.

2013 metais Jungtinių Tautų (JT) Tautų Vaiko teisių komitetas paragino šalis uždaryti gyvybės langelius. Komitetas išreiškė susirūpinimą ir gyvybės langelių buvimu Lietuvoje. Jis atkreipė dėmesį, kad juose leidžiama palikti vaikus, o tai pažeidžia vaiko teisę žinoti apie kilmę, jo biologinius tėvus, atimama teisė į giminaičių globą, pažeidžiamos tėvystės teisės. Pabrėžta, kad labai svarbu vaikui žinoti savo kilmę, o gyvybės langelyje palikto vaiko teisė žinoti tėvus suvaržoma.

Lietuva komiteto siūlymo nesvarsto - esą išgelbėtos gyvybės yra svarbiau nei paliktų vaikų teisė suaugus sužinoti, kas jų tėvai, pernai gruodį sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.