Vieni keliai užtverti blokais, kituose – policijos užkardos

Penktadienį po vidurdienio Kaune, kaip ir visoje šalyje prasidėjo masinė policijos operacija – uždaromi įvažiavimai į miestą, įrengiami stacionarūs policijos postai.

Juose pareigūnai tikrina, ar į miestą vykstantys vairuotojai bei jų keleiviai atitinka sugriežtintų karantino reikalavimų kriterijus – turi Kaune nekilnojamojo turto, yra deklaravę gyvenamąją vietą, vyksta darbo, ar kitais neatidėliotinais reikalais.

Kaune policija tikrina vykstančius į miestą

Iš viso policija kontroliuoja 21 pravažiavimą, jiems talkina Viešojo saugumo tarnybos, Karo policijos pareigūnai, Policijos mokyklos darbuotojai ir kursantai bei šauliai.

Pasak Kauno savivaldybės ir policijos atstovų, įrengti patikros postus visuose, į miestą vedančiuose keliuose nėra fizinių galimybių. Todėl nuspręsta pakartoti tai, ko teko imtis prieš Velykas – kai kurie keliai užtverti betono blokais.

Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras minėjo, kad tokiu būdu nuo pirmadienio ryto užtverta 13 kelio atkarpų, o jas atlaisvinti planuojama tik kitais metais, sausio 4 dieną.

Važiuodavo į Kauną apsipirkti

Nors visuotinis automobilių tikrinimas pradėtas tik dabar, jau kelios dienos prieš Kauno „uždarymą“ mieste patruliavę pareigūnai stabdė automobilius, klausė vairuotojų, kur šie važiuoja. Panašu, kad tokiais būdais policininkai žmones pratino prie kur kas griežtesnių priemonių, taip pat išbandė, kaip veikia informacinės sistemos.

Draudimas be būtino reikalo kirsti savo savivaldybės ribas įsigaliojo dar praeitą trečiadienį, žmonės masiškai plūdo į Kauną apsipirkti. Pareigūnai minėjo, kad teko liepti apsisukti ir vykti atgal kitų miestų gyventojams, susiruošusiems į didžiąsias Kauno prekyvietes.

„Žmonės raginami kuo mažiau judėti tarp savivaldybių, nes dabartinėje situacijoje toks judėjimas – ne kas kita, kaip tik infekcijos išnešiojimas“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas vyriausiasis komisaras Remigijus Stukas.

Kaune policija tikrina vykstančius į miestą

Kauno rajone veiks mobilūs policijos postai

„Mūsų tikslas, kad kuo mažiau gyventojų iš vienos savivaldybės vyktų į kitas. Kiek postų bus, kiek pareigūnų juose dirbs, nenorėčiau konkretizuoti, nes jų skaičius keisis, viskas priklausys nuo esamos situacijos“, – sakė policijos vyriausiasis komisaras R. Stukas.

Pasak pareigūno, veiks ne tik stacionarūs policijos postai, bet ir mobilūs, taip pat patruliuos judantys pareigūnų ekipažai.

Mobilūs postai bus įrengiami Kauno miestą juosiančioje rajono savivaldybėje, čia pareigūnai taip pat stabdys automobilius ir teirausis apie kelionės tikslus, tikrins judėjimo pagrįstumą.

Iš viso Lietuvoje bus įrengta apie 250 kontrolės postų, judėjimo kontrolei užtikrinti bus pasitelkta apie 1,5 tūkst. policijos pareigūnų.

Uždaryti įvažiavimai į Kauno miestą

Policijos departamento duomenimis, artėjantį savaitgalį budės 670 policijos ekipažų, dar 250 ekipažų – kontrolės postuose, taigi visoje Lietuvoje savaitgalį patruliuos 920 ekipažų. Paprastomis, ne švenčių, dienomis budės 750 ekipažų. Judėjimo kontrolei tarp savivaldybių vykdyti papildomai dirbs dar 60 policijos ekipažų, kurie tikrins judėjimo teisėtumą.
Preliminariai skaičiuojama, kad judėjimo ribojimų kontrolei užtikrinti prireiks apie 1,7 mln. eurų.

Blokavimo ir patikros postai prie įvažiavimų į Kauną veiks:

nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val.
nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val.
nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.

Iki sausio 4 dienos blokais užtverti šie į Kauną vedantys keliai:

1. Mosėdžio g. / Kražių g.
2. Pravažiavimas nuo 232 kelio link Kuršių g.
3. Išvažiavimas iš A1 į Ašigalio g.
4. Degalinės ir Islandijos pl. garažų masyvo pravažiavimas
5. Partizanų g. išvažiavimas į A1
6. Pravažiavimas nuo A1 nusukimo link Darbo g.
7. Ateities pl. ties įvažiavimu į teritoriją Ateities pl. 50
8. Palemono g. 78F
9. Palemono g. / Kražantės g.
10. Kreidos g. / Titnago g.
11. Medžiotojų g. / Sąnašos g.
12. Juodelynės g. / Dvarų g.
13. A5 / Armoniškių g.

Numatyta ne viena išimtis

Gruodžio 14 d. vyriausybės priimtu nutarimu nustatyta, kad nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24:00 val. šalies teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama:

į savo gyvenamosios vietos savivaldybę;
į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties;
į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje;
į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų;
dėl sveikatos priežiūros paslaugų;
dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.