Ant eglutės nutūps balandžiai

Pernai Kauno rotušės aikštės eglutė DELFI skaitytojų buvo pripažinta pačia gražiausia Lietuvoje. Šiais metais Kaunas eis tuo pačiu keliu.

Kaip ir praėjusiais metais šiemet pagrindinę miesto eglę patikėta puošti menininkei Jolantai Šmidtienei.

Šiais metais, kaip ir pernai, taip pat bus galima pasivaikščioti po eglute.

"Čia lankytojus nustebins garsinė instaliacija - bus girdimas paukščių čiulbėjimas", - sakė menininkė.

Sparnuočių giesmės skambės neatsitiktinai - tiek pačios eglutės, tiek senamiesčio papuošimuose dominuos balti, natūralaus dydžio balandžiai, pagaminti iš plunksnomis apklijuoto putplasčio.

Iš viso ant 17 metrų aukščio eglutės bei senamiestyje "nutūps" apie 1 tūkst. paukščių.

"Atsisakome tradicinių, "holivudinių" papuošimų", - sprendimus aiškino J. Šmidtienė.

Eglutės įžiebimo šventėje lapkričio 27-tąją dalyvaus Vokietijos veiksmo teatro trupė iš Vokietijos "Pan. Optikum". Organizatoriai žada, kad vokiečių pasirodyme netrūks ugnies, fejerverkų bei veiksmo.

Kaip ir ankstesniais metais rotušės aikštėje veiks čiuožykla ir Kalėdinis miestelis, kur savo dirbiniais prekiaus amatininkai, o svečiai galės pasivaišinti karšto vyno taure.

Tiesa, praėjusių metų Kalėdinio miestelio nameliai sulaukė nemažai kritikos, tad šiemet jie bus kitokie - ir mažesni, ir spalvingesni.

Iš viso Kalėdinio laikotarpio renginiuose pasirodys apie tūkstantis dalyvių.

Tradiciškai šventiniu laikotarpiu puošis ir pagrindinės senamiesčio gatvės. Vilniaus gatvę žadama paversti pasakų alėja, Valančiaus gatvė sušvis rožine spalva.

Kulminacija - Naujieji metai su krepšinio prieskoniu

Šventinių renginių organizatoriai žada, kad šiemet Kaunas nustebins Lietuvą, o kulminacija turėtų tapti įspūdinga Naujųjų metų šventė. Šiemet Kauno savivaldybė Naujųjų metų šventę organizuoja kartu su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

"Toks sprendimas priimtas neatsitiktinai, nes kitąmet Kaunas taps Europos krepšinio sostine", - sako Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Naujųjų metų naktį bus įjungtas laikrodis, kuris skaičiuos likusį laiką iki 2011 metų Europos krepšinio čempionato, kuris vyks Lietuvoje, o finalą planuojama surengti vis dar statomoje Nemuno salos arenoje.

Planuojama, kad 3 valandų trukmės Naujųjų metų šventę tiesiogiai transliuos viena iš komercinių Lietuvos televizijų.

Vien Naujųjų metų sutikimui Kauno valdžia žada skirti 100 tūkst. Lt.

Dėmesys ne tik centrui

Šiemet šventinė dvasia turėtų aplankyti ne tik Kauno centrą, bet ir kitus rajonus.

Šventiškai sužibs pagrindinės Kauno gatvės - Savanorių, Karaliaus Mindaugo, Vytauto prospektai. Taip pat šiemet dėmesio sulauks gerokai veidą pakeitusi Kauno pilis.

Savanorių prospekto gatvių apšvietimo stulpus papuoš Lietuvos trispalvės elektrinės girliandos. Valdininkai tikina, kad tai miestui daug nekainuos - girliandose švies elektros energiją taupančios lemputės. Beje, šie papuošimai po Kalėdinio laikotarpio nebus nukabinti bei bus naudojami kitų
švenčių metu.

Skirtingai nei kitais metais šiemet dėmesio sulauks ir Kauno tiltai. Jau aišku, kad M. K. Čiurlionio tiltą užlies melsva spalva. Tokia pati, kaip ir visą Karaliaus Mindaugo prospektą.

Kauno savivaldybė šventiniams renginiams bei miesto papuošimui, neskaičiuojant lėšų Naujųjų metų šventei, šiemet skirs 200 tūkst. Lt. Dar 100 tūkst. planuojama pritraukti iš privačių rėmėjų.

"Kol kas rėmėjų fonde yra 21 tūkst. Lt, tačiau tikimės, kad artėjant Kalėdoms rėmėjai taps aktyvesni", - sakė Edita Gudišauskienė, Kauno savivaldybės administracijos direktorė.