Šeimų sąjūdžio atstovai skelbia, kad renginyje bus paskelbti reikalavimai valdantiesiems. Jie tikina šiame proteste kovosią už teisę žmonėms patiems spręsti savo likimus bei susigrąžinti demokratiją, apginti šalį.

„Neįmanoma pasiekti laisvo gyvenimo ir ateities, nesusigrąžinus teisės patiems spręsti savo likimą. Lietuvos šeimų sąjūdis sukaups visuomenės valią, žmonės pakils, mobilizuosis, susigrąžins demokratiją ir apgins savo šeimas, savo tautos vertybes ir valstybę“, – teigiama organizatorių puslapyje paskelbtame renginio aprašyme.

Į mitingą kviečiami ir visų opozicinių politinių partijų atstovai.

„LŠS kviečia prisijungti visas opozicines partijas, visuomeninius judėjimus, grupes ir atskirus žmones iš visos Lietuvos bei visos Europos visuomeninius judėjimus. Miestą pažadins būgnų griaudėjimas – jų dundėjimas primins valdantiesiems, kad Lietuva dar gyva ir paprastai pasiduoti nežada“, – rašoma Šeimų sąjūdžio puslapyje.

Savivaldybė leido renginiui vykti Katedros aikštėje

ELTA primena, kad po to, kai buvo atmestas Šeimų sąjūdžio prašymas renginiui rugsėjo 10 d. vykti prie Seimo, trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybė suteikė leidimą jį organizuoti mitingą Katedros aikštėje.

„Savivaldybė bendru sutarimu su policija nusprendė, kad Katedros aikštėje mitingas vykti galės. Iš principo matome, kad organizatoriai atsižvelgė į savivaldybės ir policijos pastebėjimus dėl praėjusio renginio, kuriam leidimą mes atšaukėme“, – žurnalistams trečiadienį sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Jo teigimu, leidimas rengti mitingą buvo todėl, kad renginio organizatoriai pakeitė mitingo lokaciją, laiką ir maksimalų žmonių skaičių renginyje. Savivaldybės atstovas kalbėjo, kad neatsitraukiama nuo pozicijos, kad Šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas turi aukštą provokacijų riziką. Visgi, jo teigimu, sąlygos, kuriomis pareigūnai dirbs Katedros aikštėje, yra nepalyginamai palankesnės nei dirbant prie Seimo.

„Faktas, kad provokacijų rizika išlieka tokia pati: ar tai būtų prie Seimo, ar prie Katedros. Tiesiog savivaldybės ir pareigūnų darbas Katedros aikštėje bus daug sklandesnis. Mes manome, kad šiam mitingui mes galime duoti leidimą“, – teigė A. Bužinskas.

Prezidentūros atstovai renginyje dalyvauti nežada

Ketvirtadienį su Lietuvos liberalaus jaunimo (LLJ) organizuotos akcijos prie Prezidentūros dalyviais pasikalbėti atėjęs Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis patikino, kad šalies vadovo atstovai vykti į penktadienį Vilniaus katedros aikštėje organizuojamą mitingą neplanuoja.

„Tokio plano nėra. Kad ir kaip ten būtų, nors (...) dėl susidariusios situacijos ir savivaldybės sprendimų mitingas vyks prie Katedros, bet ir visi jūs turbūt suprantate, kad adresatas pagrindinis yra tiek Seimas, tiek Vyriausybė“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė P. Mačiulis.

Dėmesį „šeimų maršo“ aktyvistams demonstravęs M. Maldeikis mitinge prie Katedros taip pat nedalyvaus

LLJ proteste prie Prezidentūros ketvirtadienį taip pat dalyvavęs valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos parlamentaras Matas Maldeikis penktadienį prie Katedros vyksiančiame Šeimų sąjūdžio mitinge dalyvauti neplanuoja. Su „šeimų maršo“ protestų dalyviais prie Seimo dar pavasarį bendravęs politikas sako jau supratęs šios pusės poziciją.

„Turiu darbą. Aš jau žinau jų poziciją. Tiesą pasakius, aš kai kur net nežinau, kokią poziciją jie artikuliuoja. Jie nežino, kokia galutinė jų žinutė, ar tai vakcinacija, ar Stambulo konvencija. Bet aš įsivaizduoju, apie ką jie kalba. Aš atstovauju kitokioms vertybėms negu jie, esu išgirdęs jų nuomonę“, – aiškino M. Maldeikis.

T. V. Raskevičius: nematau prasmės šiame renginyje dalyvauti

Ateiti pasikalbėti su mitinguotojais nežada ir Laisvės frakcijos parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius, sakantis, kad Šeimų sąjūdžio išsakomi reikalavimai prasilenkia su jo pažiūromis.

„Mitingo organizatorių reiškiamais reikalavimais dažnai siekiama paneigti tam tikrų visuomenės grupių teises ir galimybę oriai gyventi Lietuvoje. Tokie reikalavimai visiškai prasilenkia su mano politinėmis pažiūromis, mano rinkėjų įsitikinimais, todėl nematau prasmės tame renginyje dalyvauti“, – aiškino T. V. Raskevičius.

Mitinge pasirodyti neplanuoja ir Seimo pirmininkė

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat yra minėjusi, kad rugsėjo 10-ąją neplanuojanti atvykti pasikalbėti su mitinguotojais, kadangi ji tuo metu ketina dalyvauti Seimo posėdyje.

„Kalbant apie rugsėjo 10-osios renginį, tuo pat metu vyks Seimo posėdis, kuriam pirmininkausiu ir yra daug svarbių klausimų, kuriuos svarstysime. Tai šiuo metu mano dienos planas yra būti Seime“, – „Žinių radijui“ trečiadienį kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

A. Bilotaitė: iš klaidų pasimokyta

Artėjant penktadieniui vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtino, kad policija ruošiasi įvairiems galimiems scenarijams.

„Policija dirba prevencinį darbą, ruošiasi įvairiems galimiems scenarijams“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams trečiadienį sakė ministrė.

Ji pažymėjo, kad yra pasimokyta iš klaidų, kurios buvo padarytos rugpjūčio 10 d., kuomet prie Seimo surengtas mitingas virto riaušėmis.

„Tikrai pamokos buvo išmoktos ir įvertintos. Padarysime viską, kad viešoji tvarka būtų užtikrinta“, – sakė ji.

Anot ministrės, tuomet mitingo ir riaušių metu dirbę pareigūnai vadovavosi „švedišku modeliu“ ir dėjo visas pastangas, kad situacija nebūtų eskaluojama. Panašiais principais, pažymėjo ji, ketinama veikti ir jau Katedros aikštėje ketinamo surengti mitingo metu.

„Manau, kad ta pati tvarka ir tie patys principai bus ir toliau tęsiami, nes policijos darbas yra užtikrinti viešąjį saugumą ir viešąją tvarką, nėra tikslo panaudoti jėgą. Bet įstatymų ir tvarkos turi būti laikomasi. Neturi būti tokių situacijų, kai pareigūnai ir žiniasklaidos atstovai yra sužalojami“, – sakė A. Bilotaitė.