Prie pagrindinės miesto šventovės vakarais nesinori ilgiau užsibūti ir Arkikatedros klebonui Ričardui Doveikai. "Šviesa visą laiką veda į dialogą, o tamsa sukelia nepasitikėjimą", - sakė R.Doveika, prisipažindamas, kad vakare prisėsti ant suolelio šalia Katedros - rizikingas dalykas.

Paklaustas, ar pagrindinė miesto aikštė vakarais pakankamai šviesi, sostinės vicemeras Arūnas Štaras po trumpos pauzės pritarė, kad šviesos šioje vietoje galėtų būti daugiau.

"Norint aikštę geriau apšviesti, reikėtų ieškoti protingo sprendimo. Galbūt susukti galingus šviestuvus, bet neaišku, kiek tai kainuos ir kaip atrodys. Reikėtų su specialistais tartis", - kalbėjo A.Štaras.

Vicemero teigimu, tai ne tik savivaldybės, Pilių rezervato direkcijos, bet ir Arkivyskupijos kurijos reikalas. A.Štaras pripažino, kad šis klausimas nebuvo svarstytas, ir pažadėjo artimiausiu metu jį iškelti savivaldybės pasitarimuose. Šiuo metu Katedros aikštės ir jos prieigų priežiūra bei apšvietimu rūpinasi Vilniaus pilių direkcija. Tačiau, kaip sakė šios įstaigos direktorius Saulius Andrašūnas, nepaisant to, kad Vyriausybės nutarimu šios teritorijos šeimininke priskirta Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, Katedros aikštė ir jos prieigos iki šiol neturi vieno galutinai nustatyto šeimininko.

"Iki šiol nėra sutvarkyti kai kurie juridiniai reikalai, todėl Katedros aikštė ir teritorija aplink Mindaugo paminklą yra savivaldybės rūpestis", - sakė S.Andrašūnas. Pasak jo, dabar teritorijos ūkiniais reikalais besirūpinti direkcija tegali persukti perdegusias lempas, pakeisti vandalų suniokotus šviestuvus, tačiau neužsiima rekonstrukcija. S.Andrašūno teigimu, visa, ką jie kol kas gali padaryti, peržiūrėti, kad šioje teritorijoje šviestų visos lempos.

Savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento direktorius Virginijus Dastikas Katedros aikštės teritoriją įvardijo kaip miestą mieste. "Mes iš savivaldybės lėšų sutikome atstatyti vandalų suniokotus šviestuvus šalia Mindaugo paminklo, bet pačia Katedros aikšte Vyriausybės nutarimu rūpinasi ne savivaldybė", - sakė V.Dastikas. Jo žodžius patvirtino ir Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų administracijos vadovas Juozas Bartkevičius. "Pilių rezervato direkcija vis skundžiasi, kad neturi lėšų šviestuvų tvarkymui, tačiau miestas čia kištis negali, nes teritorija priskirta direkcijai Vyriausybės nutarimu", - sakė jis.

Keletą pastarųjų vakarų sutemus Senamiestyje, tamsoje paskęsta ir Pilies gatvė. Pasak J.Bartkevičiaus, gedimas, dėl kurio užtemo populiariosios gatvės pradžia, užfiksuotas prieš keletą dienų. "Kabelis "išėjo" iš rikiuotės, nustatėme gedimo vietą, bet dabar negalima jo sutvarkyti, nes toje vietoje, Šventaragio gatvėje, fasadą tvarkantys darbininkai pasistatę pastolius", - sakė J.Bartkevičius. Anot jo, darbininkai pastolius žadėjo patraukti artimiausiomis dienomis. Tada nušvis ne tik Pilies gatvė, bet ir šalia Prancūzijos ambasados esantis skverelis.

V.Dastiko teigimu, kiekvienais metais už sunaudotą elektros energiją savivaldybė moka apie 6 mln. litų, dar 2 mln. atsieina už šviestuvų eksploataciją. Pasak jo, taupant pinigus jau prieš keletą metų buvo atsisakyta kaitrinių lempų, vietoje jų visur atsirado geltonai šviečiančios ir mažiau elektros energijos naudojančios. Miesto biudžeto pinigai taupomi ir naktį, šiek tiek prigesinant šalutinių gatvių žibintų šviesas.