Jis teigė, jog NVSC problemas liečia kiekvieną iš mūsų.

„Jeigu NVSC neatseks vis daugiau žmonių susirgusių, mes prarandame kontrolę totaliai. Jau dabar yra atsekama mažiau nei 70 procentų atvejų ir tai yra labai blogai. Atsekama turėtų būti apie 80 procentų kontaktų, jeigu nebeatsekame, kontrolė išeina lauk. Visi perdegę, reikalingas finansavimas“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Šeimos gydytojas V. Kasiulevičius po susitikimo prognozavo, kad naujų koronaviruso atvejų šalyje ir toliau daugės.

„Atvejų daugėja ir daugės, nes šąla oras, tai logiška, reikia imtis veiksmų, stabdant plitimą. Jų įvairūs variantai nuolat diskutuojamai yra. Mes ir šiandien su prezidentu kalbėjome, ką galime geriau daryti“, – kalbėjo ekspertas.

V. Kasiulevičius pabrėžė, jog visi sprendimai turi būti pagrįsti aiškiais įrodymais.

„Mes manome, kad tam tikri kontrolės dalykai turi būti diegiami, tikslinės, pagrįsti įrodymais. Aišku, tie veiksmai duoda savo rezultatą, neseniai Jungtinė Karalystė prieš mėnesį pritaikė tam tikrų veiksmų seka – 6 taisyklę, susibūrimams. Ir tai duoda efektą“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Jis žurnalistams sakė, kad šiuo metu reikėtų intensyvesnių valdymo sprendimų.

„Jei Lietuva išvengs kritinių scenarijų, tai bus gerai. Bet tam reikia susėsti ir sutarti, negalima atsitiktinai spręsti. Sunku pasakyti, kiek jie vėluoja, kiek ne. (…) Tam tikri sprendimai, manau, veikia, nes atvejų skaičius yra stabilizavęsis. Bet ar jie bus tvarūs ir ilgalaikiai? Tai gal tų sprendimų reikia intensyvesnių, nekalbu apie karantiną“, – tikino jis.

Tikisi, kad skaičiai nebus labai dideli

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas po susitikimo su šalies vadovu Gitanu Nausėda kalbėjo, kad norint tinkamai suvaldyti koronaviruso plitimą, reikia remtis ir kitų šalių patirtimi.

„Jeigu susėstų visi mokslininkai, būtų atvira komunikacija, naudotumėmės gera kitų šalių patirtimi, tai panaudotume geriausius variantus. Reikia atviros komunikacijos, nebijant įtraukti į jas ir tų, kurie turi priešingą nuomonę. O dabar komunikacijoje norima turėti tik mąstančius taip pat“, – kalbėjo LSMU profesorius.

Jis teigė, kad šiuo metu nemato priežasčių, kodėl naujų atvejų kreivė turėtų mažėti.

„Tikėkimės, kad tie skaičiai nebus labai dideli“, – kalbėjo profesorius.

M. Stankūnas apsauginių veido kaukių dėvėjimą palygino su iliustratyviu pavyzdžiu – tai lyg ir palėtina automobilio judėjimo greitį, bet nepakeičia jo judėjimo krypties.

Delfi primena, kad per praėjusią parą šalyje buvo užfiksuoti 202 nauji susirgimai koronavirusu ir dvi mirtys.

Prezidentas G. Nausėda po susitikimo ragino NVSC specialistų atlyginimų kėlimui skirti didesnes lėšas.