Lietuvoje tropikai – mušami karščio rekordai.

„Šios dienos rekordas buvo fiksuotas prieš 83 metus. Vilniaus meteorologijos stotyje tada oro temperatūra svyravo 31,3 laipsniai šilumos. Dienos metu vakariniuose rajonuose jau yra sušilę iki 32 laipsnių šilumos. Ketvirtadienį ne viena stotis fiksuos aukščiausią temperatūrą. Vietomis temperatūra turėtų siekti ir 33 laipsnius šilumos“ – LNK ketvirtadienį sakė Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė.

Prie vandens telkinio – gaivu, o mieste ant atviros saulės asfaltas įkaitęs taip, kad vaikštant basomis nudegtų pėdos.

„Ką padarysi, darbas toks“, – LNK sakė vienas ant saulės ketvirtadienį dirbęs darbininkas.

Darbai mieste vyksta, kaip vykę – aplink dulkių debesis. Kiti miestiečiai sako, kad kai taip sausa ir karšta – net sunku kvėpuoti. Todėl dulkių į orą kelti nereikėtų.

„Nereikėtų, nes žmonėms pavojinga“, – kalbėjo vienas vilnietis.

Kita LNK kalbinta moteris taip pat teigė, jog tokie darbai turėtų būti sustabdyti.

„O kada dirbti? Jeigu norim gražiai gyventi, tai reikia dirbti“, – svarstė kitas.

„Darbų apimtys nesikeičia, tiesą sakant. Nes yra daug objektų, kuriuose dirbam šiuo metu“, – aiškino „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Anot jo, kai taip karšta, kelininkai darbus pradeda anksčiau, daugiau ilsisi ir vėsinasi.

Priešingai nei kelininkai, į inspekciją kreipėsi kitų profesijų darbuotojai – skundžiasi virtuvių darbuotojai. Senose patalpose nėra tinkamo vėdinimo, sugenda kondicioneriai.

„Žmonės skundžiasi, kad net iki 40 laipsnių pakyla temperatūra“, – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos atstovė Rita Zubkevičiūtė.

Užplūdus kaitrai medikai perspėja saugotis ne tik tuos, kuriems tenka dirbti lauke ar tvankiose virtuvėse.

„Tie, kurie galbūt bėgioja, aktyviai ir daug kvėpuoja taip pat gali šiek tiek pakosėti“, – LNK sakė RVUL gydytoja pulmonologė Giedrė Grigienė. medikė.

Šiuo metu ore – daugiau kietųjų dalelių, tad labiau pasisaugoti turėtų žmonės su jautresniais plaučiais.

„Tie pacientai, kurie serga, jie jau turi savo vaistus, jie pastebi, kad jiems labiau reikia greitosios pagalbos vaistų, daugiau įkvėpti savo turimų inhalatorių, jiems tie simptomai aktyvesni “, – sakė RVUL gydytoja pulmonologė G. Grigienė.

Jautresniems patarimas vaikštant mieste – net kuo mažiau kalbėti, namuose užsidaryti langus ir valyti dulkes.

„Pastebėti ar pajausti atskiros kietosios dalelės yra neįmanoma. Dalelių, kurios gali būti įkvėptos į plaučių daugiausiai yra ten, kur vyksta kažkoks degimo arba gamybos procesas. Aišku, kad automobilių išmetamosios dulkės, arba pramonės. Tos dalelės, kurios yra pliaže, ar kitur yra tokio dydžio, kad iš principo negali būti įkvėptos“, – LNK sakė Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila.

„Šiuo metu oro užterštumo lygis yra vidutinis visuose šalies miestuose. Gal didesnės koncentracijos didesniuose miestuose, prie intensyvaus eismo gatvių, ten kietųjų dalelių koncentracijos yra padidėjusios – netoli normos, bet jos dar neviršija“, – teigė Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė.

Kietosios dalelės veikia plaučius, širdies ir kraujagyslių sistemą. Tad patariame vengti intensyvaus eismo gatvių, vietų, kur vyksta statybos, kelių remonto darbai.

„Jokie rodikliai nėra viršijami. Ir tai rodo, kad miestas prižiūri savo teritorijas“, – teigė Vilniaus miesto Tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Savivaldybė sako, kad gyventojai nesiskundžia. O ir valdžia miestą tvarkančioms įmonėms priekaištų neturi.

„Yra gatvės valomos vakuuminiu būdu, tai prižiūri penkios įmonės. Tai dar yra papildomas ir drėkinimas vandeniu naktimis“, – pridūrė savivaldybės atstovas.

„Mes gatves, šaligatvius valome vakuuminiu būdu su drėkinimu, visus nešvarumus surenkame ir atiduodame į grunto surinkimo savartynus“, – aiškino „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė Diana Lubė.

Penktadienis nebus gaivesnis. Tikėtina, kad bus pasiektas dar vienas rekordas.

„Penktadienis – karščiausia šios savaitės diena, tai galima tikėtis, jog pasieksime dar naujų rekordų. Nes penktadienio dieną oras turėtų sušilti iki 29–34 laipsnių šilumos“, – sakė sinoptikė.

Savaitgalį pamažu atkeliaus orų pokyčiai. Sekmadienį – palis ir atvės, bet vos keliais laipsniais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: