„Aš noriu perduoti linkėjimus pirmininkui ir noriu pranešti, kad tikrai neplanuoju nusišalinti. Tik dėl mūsų kreipimosi mes pagaliau turime tą vaizdą. Jei nebūtų mūsų kreipimosi, nebūtų pagrindo pradėti tyrimo. Antras dalykas, aš esu pasirengęs atsakyti į klausimus tyrimo metu ir kartu noriu priminti, kad gavėjų, adresatų buvo labai daug, tarp jų ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Aš tikiuosi, kad NSGK pirmininkas netaikys dvigubų standartų ir tuos klausimus, kuriuos užduos man, užduos ir premjerui bei kitiems, kurie gavo informaciją“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas, pridurdamas, kad D. Gaižauskas negali nurodinėti.

„Jeigu valdžia, kuri turi daugumą, pradės dabar visiems nurodinėti, kas gali dalyvauti, o kas negali... Aš nesutinku trauktis, dirbu toliau“, – sakė jis.

Tuo tarpu D. Gaižauskas, reaguodamas į L. Kasčiūno repliką, sako esąs įsitikinęs, kad 3 minėti parlamentarai turi nusišalinti nuo inicijuojamo tyrimo, tačiau kartu užsiminė nežinąs, ką darys jei patys savo noru L. Kasčiūnas, V. Bakas ir V. Alekna nesitrauks.

„Žiūrėsime, kaip tai atrodys procedūriškai... reikia pagalvoti, iškart ir nepasakysiu", – Eltai sakė D. Gaižauskas.

D. Gaižauskas užsiminė, kad dėl parlamentarų nušalinimo galės balsuoti patys Seimo laikinosios tyrimo komisijos nariai.

"Prašome laikinosios komisijos tyrimo ir prašysime, kad laikinosios komisijos teisės būtų perduotos NSGK. Viskas bus daroma pagal laikinosios tyrimo komisijos statute numatytą tvarką. Ir tie nušalinimai ir visi klausimai bus aptarti komisijoje ir bus balsavimas", – svarstė NSGK pirmininkas.

Pasak jo, šie trys parlamentarai turės galimybę pateikti motyvus, kodėl atsisako nusišalinti. O tuomet dėl jų nušalinimo spręs komisijos nariai.
"Jei nesutiks, turės paaiškinti aplinkybes, kodėl nesutinka. Esmė tokia, norisi padaryti taip, kad sprendimus priiminėtų ne vienas asmuo, kaip anksčiau būdavo (NSGK. – ELTA)", – sakė D.Gaižauskas.

Paklaustas, ar tyrimo komisija užduos klausimus ir premjerui, D. Gaižauskas tai paneigė. Pasak jo, šiuo metu aiškinsis tik dėl Seimo narių.

"Mes esame Seimo nariai, turime pradėti nuo parlamentarų, Seimas tvarkosi Seime, o ne Vyriausybėje. Vyriausybė atlieka veiksmus savo srityje, Prezidentūra savo... Mes dabar aiškinamės apie Seimą", – teigė D. Gaižauskas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę buvo paviešinta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės I. Rozovos.

NSGK, išnagrinėjęs VSD pateiktą informaciją, kodėl nebuvo suteiktas leidimas I. Rozovai dirbti su slapta informacija, nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją, kurioje bus aiškinamasi, ar gali būti jai pradėtas apkaltos procesas. NSGK pirmininko D. Gaižausko teigimu, kartu planuojama aiškintis, kaip vertinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir buvusį komiteto pirmininką Vytautą Baką bei dar keletą Seimo narių, kurie seniai iš žvalgybos pažymų žinoję apie nuslėptus I. Rozovos ryšius, pasak jo, nesiėmė veiksmų užkardyti grėsmes nacionaliniam saugumui.

Seimo pirmininko ketvirtadienį paviešintoje VSD pažymoje dėl I. Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė. Taip pat VSD pažymi, kad I. Rozova su Rusijos diplomatais tarėsi apie finansinę paramą parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui bei aptardavo galimybes Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su LLRA-KŠS.