NSGK posėdžio metu aptartos skiepijimo, tyrimo rezultatų ir persirgimo liga pažymėjimų išdavimo, tikrinimo ir pripažinimo sistemos, kuria siekiama sudaryti palankesnes sąlygas laisvai judėti COVID-19 pandemijos metu, diegimo galimybės.

Nacionalinis COVID-19 imuniteto sertifikatas leistų laisviau judėti Lietuvos teritorijoje. Tuo tarpu ES skaitmeninis žaliasis pažymėjimas galiotų ES ribose.

Svarbi ne tik europinė, bet ir nacionalinė iniciatyva

„Kai pradėjome kalbėti apie šį klausimą, buvo įvilkta į europines direktyvas šis klausimas, bet supratome, kad čia yra labai didelė aktualija, aktualija, kaip galimybė grįžti visuomenėms į normalų gyvenimą“, – kalbėjo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Diskusija, anot jo, yra susijusi su tuo, kokioms grupėms būtų galima leisti laisviau judėti, ir kaip pateikti informaciją apie persirgimą, skiepus, neigiamą testą.

„Šis procesas persidengia ir su diskusijomis mūsų valstybėje sukurti nacionalinį imuniteto pasą“, – akcentavo L. Kasčiūnas, patikindamas, kad diskusija europiniame lygmenyje gali užsitęsti, todėl svarbu ieškoti nacionalinių sprendimų.

Lietuvos oro uostai atnaujina operacijų valdymo sistemą

L. Kasčiūnas tikino, kad sertifikatas galioti turėtų pradėti tuomet, kai prasidės visuotinė vakcinacija – tik tada, jo teigimu, nebus sukuriama situacija, kurioje skirtingi piliečiai turi skirtingas galimybes.

„Yra galimybė judėti į priekį tiek europiniu lygiu, tiek ir nacionaliniu lygmeniu. <..> Pajuokausiu, kad net ir Laisvės partija gali turėti gerų idėjų, kurias verta įgyvendinti. Tai tikrai ta idėja greitinti ir nacionalinį imuniteto pažymėjimą yra gera ir matau, kad kažkokių didžiulių kliūčių mes tam neturime.

Kur yra problema, tai aišku, kad nesusiformuotų dviejų lygių piliečiai“, – posėdžio metu teigė NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

ES žaliasis pasas numatomas jau nuo birželio, nacionalinio galime laukti anksčiau

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis akcentavo, kad dokumentas turėtų būti elektroninis. Popierinę jo versiją būtų galima naudoti tuo atveju, kai elektronine versija naudotis yra neįmanoma ar nepatogu. Duomenimis būtų galima keistis visos ES ribose.

„Reikia suprasti, kad šiek tiek keitėsi supratimas, kas tas dokumentas yra. <..> Esveikatoje jau dabar yra kaupiami duomenys, kad žmogus yra paskiepytas, persirgęs ir suvedami testų rezultatai“, – aiškino jis.

Anot viceministro, Registrų centras intensyviai dirba, kad apsikeitimas duomenimis tarp šalių įvyktų sklandžiai. „Pagal tą algoritmą planas yra, kad būtų Lietuva pasirengusi ne vėliau kaip birželio 1 d.“, – sakė V. Jurgutis.

Veikti ES jis turėtų pradėti birželio antroje pusėje. Nacionalinį sertifikatą, anot viceministro, galėtume turėti anksčiau. Sprendimus priimti planuojama iki balandžio vidurio.

„Techninis pasirengimas vyksta, tai yra de facto labai daug tapačių dalykų, kurie, kalbant apie europinį sertifikatą ir galbūt kiek labiau supaprastintą versiją, galime planuoti turėti balandžio pabaigoje“, – kalbėjo viceministras.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento vadovas Audrius Ščeponavičius paaiškino, kad europiniame lygmenyje vyksta diskusija, kokių testų atsakymus rašyti į dokumentą, kaip nacionalinius sertifikatus panaudoti praktikoje.

„Nacionaliniame lygyje su QR kodu turėtumėme šitą sertifikatą iki birželio 1 d., bet dar ankstesniu terminu yra diskutuojama, kokiom formom galėtumėme panaudoti tuos duomenis, kuriuos jau dabar turime esveikatos srityje“, – sakė SAM atstovas.

„Šiai dienai, šiai minutei jau galima turėti, esant reikalui, arba pdf formate arba atsispausdinti iš esveikatos ištrauktą oficialų dokumentą, kuris iš principo yra pasirašytas gydytojo arba asmens, kuris atliko vakcinavimą, ir jį naudoti. Jis yra tiek lietuvių, tiek anglų kalba. Taip, nėra QR kode užkoduotos informacijos, taip tikimybė padirbinėjimo išlieka“, – paaiškino Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

Laisvės partija paragino Vyriausybę

Laisvės partijos frakcija antradienį paragino Vyriausybę nedelsiant pradėti įgyvendinti nacionalinio imuniteto paso idėją, kuri leistų atverti verslus ir gauti paslaugas vakcinuotiems, persirgusiems arba testuojamiems asmenims.

Laurynas Kasčiūnas

„Mūsų frakcija siūlo nedelsiant rengtis imuniteto pasui ir jį įvesti. Jis galiotų ne tik tiems, kurie yra jau paskiepyti, bet ir tiems, kurie turi įgytą imunitetą persirgus arba neigiamo testo rezultatą“, – antradienį po nuotolinio susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu sakė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Parlamentarė paaiškino, kad, pagal jų idėją, imuniteto pasas turėtų būti elektroninis, kurį, jei prireiktų, būtų galima atsispausdinti.

„Ten būtų žymima, kad žmogus, kuris yra arba persirgęs, arba pasiskiepijęs, arba turi atitinkamu laikotarpiu neigiamą testo rezultatą, gali lankytis tarkime kultūros renginiuose, keliauti į lauko kavines. Jam atsilaisvintų tam tikros socialinės veiklos.

Tokiu būdu sudarytume galimybę ir vykti renginiams, dirbti verslams. Taip pat manome, kad imuniteto pasas paspartintų vakcinacijos tempus. Mes artėjame prie masinės vakcinacijos, ir, ko tikrai niekas nenorėtų, kad susidurtume su situacija, kai mes jau matome, kad tas imuniteto pasas yra mums svarbus, reikalingas, bet yra techniškai tam nepasiruošta“, – sakė I. Pakarklytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)