Visgi, Eliziejaus rūmų lyderio poziciją politikas kritikuoja – pasak konservatoriaus, Vašingtonas yra strateginis Europos partneris, todėl eliminuoti amerikiečius būtų neprotinga. Be to, tęsė jis, siekiant didesnio Europos savarankiškumo, šalims derėtų skirti daugiau dėmesio savo gynybos pajėgumų stiprinimui.

„Nesakau, kad jam labai gerai pavyksta (tęsti Š. de Golio tradiciją – ELTA). Bet tos tradicijos esmė (...) – Europa turi mažinti priklausomybę nuo... Čia geras klausimas. Jis kalba apie strateginę autonomiją. Mes visą laiką įsivaizduojame – gerai, Europa turi stiprėti, savarankiškėti. Bet nuo ko? Nuo Rusijos, nuo Kinijos įtakos, nuo energetinių Rusijos čiuptuvų ar nuo Amerikos?“ – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė NSGK pirmininkas.

„Jis nori mažinti nuo Amerikos įtaką ir naudojasi kažkuria prasme ta pačia Kinija, galbūt kažkada anksčiau Rusija“, – akcentavo jis.

L. Kasčiūnas pabrėžė, kad atsakas į E. Macrono svarstymus gali būti tik vienas – Europos šalys turi gerokai daugiau investuoti į savo krašto apsaugą. Tokiu būdu, konservatoriaus manymu, Senasis Žemynas taptų tam tikra prasme savarankiškesnis nuo Vašingtono, tačiau partnerystė su JAV ir amerikiečių vaidmuo nebūtų panaikinti.

„Gerai, Europa turi būti savarankiškesnė, ji turi daugiau prisidėti prie savo saugumo, investuoti į gynybą – ką ir amerikiečiai sako. Bet kam reikia kurti kažkokias paralelines, NATO dubliuojančias struktūras, eliminuojančias iš Europos amerikiečius? Tu investuok į gynybą, į savo gynybos pramonę. Ir tada prisidėk prie NATO europinio ramsčio stiprėjimo“, – aiškino L. Kasčiūnas, akcentuodamas, kad ir dabar Europai susiduriant su įvairiausiais iššūkiais, Briuselio bei kitų šalių lyderiai kreipiasi pagalbos ir patarimo į Vašingtoną.

Jau anksčiau pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre dėl kritikos NATO atsidūręs E. Macronas praėjusią savaitę teigė, kad Europa neturėtų sekti JAV politikos dėl Kinijos bei Taivano pavyzdžiu. Pasak Prancūzijos lyderio, blokas rizikuoja įsivelti į ne savo krizes.

Reaguojant į tai, kaip pirmadienį pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, kelis šimtus parlamentarų vienijantis globalus aljansas dėl Kinijos (Inter-Parliamentary Alliance on China) paskelbė viešą pareiškimą, kritikuojantį Prancūzijos prezidento pasisakymus.

Prezidentūra laikosi panašios pozicijos. Šalies vadovo vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė, komentuodama nevienareikšmiškai įvertintus Eliziejaus rūmų šeimininko išsakytus pareiškimus, pažymėjo, kad siekti nepriklausomybės saugumo prasme nuo JAV nėra tikslinga.