Politikas socialiniame tinkle rašė, jog Lietuvos pasieniečiai ir jiems talkinantys pareigūnai praėjusią savaitę itin sėkmingai priešinosi Baltarusijos režimo priešiškiems išpuoliams.

„Lietuvos pasieniečiai ir kiti jiems talkinantys vidaus reikalų sistemos pareigūnai šią savaitę itin sėkmingai pasipriešino Baltarusijos režimo priešiškiems išpuoliams, užkardė juos, apgynė Lietuvos valstybės sienas ir nacionalinio saugumo interesus.

Man teko iš arti matyti ne tik organizacinę valstybės sienos sustiprintos apsaugos priemonių pusę, bet ir tiesiogiai vietoje stebėti veiksmingą jų įgyvendinimą, todėl užtikrintai sakau, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) bei kitų vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesionalumu valstybė gali tikrai pagrįstai didžiuotis“, – socialiniame tinkle rašė parlamentaras.

L. Kasčiūnas teigė, jog Baltarusijos režimas „visų pirmą VSAT dėka šią savaitę patyrė nesėkmę po nesėkmės“.

„Kai siunčiami nelegalių migrantų srautai neprasiveržė per valstybinę sieną. Taip pat prie nesėkmių prisidėjo ir Lietuvos bei Europos Sąjungos diplomatijos veiksmai, kurių pasekoje Irakas sustabdė skrydžius į Minską, sulaukėme vis daugiau sąjungininkų ir partnerių supratimo bei paramos“, – rašė NSGK vadovas.

Tačiau, anot politiko, būta ir nesėkmių.

„Tačiau šios savaitės nesėkmės labiausiai pasimatė per režimo valdomas propagandos priemones, kurios visais būdais ir labai intensyviai skleidė dezinformaciją apie tariamus šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus ir neva tik totalitariniams režimams būdingas, bet Lietuvos dabar taikomas antihumaniškas priemones“, – rašė jis.

Anot L. Kasčiūno, „bandyta Lietuvą net apkaltinti nužudymu“.

„Baltarusijos Valstybės saugumo komitetas (KGB) iš režimo kontroliuojamos organizacijos aktyvistų gretų suorganizavo net migrantų gerove tariamai „susirūpinusių“ baltarusių mitingą prie Lietuvos ambasados Minske. Pagrindiniu propagandos taikiniu tapo VSAT pareigūnai“, – situacijos vertinimą pateikė NSGK vadovas L. Kasčiūnas.

Bet ne tik iš Minsko atskriejo „informaciniai smūgiai“, o ir iš Seimo kontrolieriaus įstaigos, rašė politikas.

„Deja, bet informacinių smūgių žodis žodin pagal Minsko platinamą naratyvą sulaukta ir iš Lietuvos valstybės institucijų, o konkrečiai iš Augustino Normanto vadovaujamos Seimo kontrolieriaus įstaigos. Ši realiai tik „ant popieriaus“ veikianti organizacija netikėtai pabudo kai valstybė ėmėsi ginti savo sieną.

Pirmas smūgis, kai Seimo kontrolierius A. Normantas suskubo pasmerkti fizinio barjero su Baltarusija statybą kaip galimą žmogaus teisių pažeidimą atrodė kaip biurokratinis kliedesys ar tiesiog gilus nesusipratimas. Bet pasirodo tai buvo tik nuoseklios kampanijos pradžia?“ – klausimą kėlė jis.

L. Kasčiūnas priminė penktadienio rytą socialiniame tinkle išplatintą Vytauto Valentinavičiaus pasakojimą apie situaciją pasienyje. Apie jį galite skaityti čia.

„A. Normanto aparato veikėjo penktadienį socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pradėta šmeižto ir psichologinio spaudimo akcija prieš pareigūnus ir Lietuvos valstybę apskritai peržengia bet kokias valstybės tarnautojo etikos, objektyvumo ir būtino nešališkumo ribas.

Ar tikras profesionalas turi išlikti objektyvus, parengti argumentais pagrįstą ataskaitą, tada ją pristatyti atsakingiems vadovams bei visuomenei ar iškart pradėti viešą, emocijomis grįstą kampaniją nesirenkant žodžių? Kokio objektyvumo galima tikėtis iš biurokrato, kuris žodis žodin kaip ir Minskas Lietuvos sprendimus lygina su totalitariniais nusikalstamais režimais? Akivaizdu, kad prisidengiama valstybės tarnautojo statusu siekiant kažkokių kitokių tikslų“, – išvadas darė NSGK vadovas.

Seimo narys L. Kasčiūnas feisbuke kėlė klausimą, kodėl šis „politizuotas, ideologizuotas ir išankstinę nuomonę turintis veikėjas“ už savo pasisakymus nėra Seimo kontrolieriaus iki šiol nušalintas nuo šio klausimo.

„(Tai, aut. p.) leidžia manyti, kad tikslas nėra objektyvus ir nešališkas bei teise pagrįstas ombudsmeno tyrimas, o priešingai tik nuoseklus siekis visais būdais apdergti Lietuvos valstybę ir jos taikomas sienos apsaugos priemones. Tai niekaip nesuderinama su Seimo kontrolierių įstaigos veikla, jų teise bei pareiga atlikti tyrimus, todėl visa atsakomybė už šitą skandalingą veiklą nuo šiol gula asmeniškai ant Seimo kontrolierių įstaigos vadovo A. Normanto“, – savo poziciją dėstė NSGK vadovas L. Kasčiūnas.

Valentinavičius: politikas svaidosi nepagrįstais kaltinimais

Į parlamentaro mintis sureagavo ir Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius.

„Nors esu rašęs, kad pagal Kankinimų Konvencijos papildomą protokolą pareigūnų, kurie atlieka kankinimų prevenciją, politinis persekiojimas už tiesioginę jų veiklą yra draudžiamas, ES Komisija už Demokratiją (Venecijos Komisija) yra apie tai pasisakiusi taip pat, kai buvo imtasi represijų prieš Lenkijos ombudsmeną.

Rašiau, kad žmogaus teisių gynėjų persekiojimas Lietuvai pasitarnautų Rytų jėgoms (tam pačiam Minsko režimui, apie kurį p. Kasčiūnas rašo), tačiau, atrodo Lietuva žengia itin pavojingu keliu“, – savo feisbuke pasidalindamas L. Kasčiūno įrašu rašė V. Valentinavičius.

Jo teigimu, Seimo NSGK pirmininkas svaidosi nepagrįstais kaltinimais.

„Politikas kiek anksčiau žmogaus teisių organizacijas ir įstaigas pavadino Minsko ruporais, kolobrantais su Minsko režimu, o Nacionalinės žmogaus teisių institucijos / nacionalinės prevencijos institucijos (Seimo kontrolierių įstaigos) pareigūnus kviečia persekioti, atleisti ar kitaip susidoroti.

Politikas svaidosi kaltinimais be jokių įrodymų. Visa tai – Jungtinių Tautų Pabėgėlių Vyriausiojo komisaro atstovo vizito akivaizdoje. Esu dėkingas advokatams, pasiūliusiems (jei politikai imtųsi kažkokių susidorojimo priemonių) imtis galimos bylos, tačiau visgi tikiu, kad demokratinėje visuomenėje – Lietuvoje represijų prieš žmogaus teisių gynėjus (kokių imasi Baltarusijos, Rusijos režimai) nebus imtasi.

Suprantu, kad Lietuva kovoja su išorės priešu, bet žmogaus teisių gynėjai nėra priešai, o tie, kurie stengiasi puoselėti demokratines vertybes šalyje, kviečia šalį laikytis teisės viršenybės principų“, – pridūrė V. Valentinavičius.

Naujienų portalas 15min.lt sekmadienį pranešė, jog Į Lietuvą skubiai atvyksta Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos (UNHCR) atstovas Šiaurės ir Baltijos šalims Henrikas Nordentoftas. Tai 15min.lt patvirtino Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius.

H. Nordentoftas, 15min.lt žiniomis, Lietuvoje susitiks su Seimo kontrolierių įstaigos vadovu Augustinu Normantu ir V. Valentinavičiumi, vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, mūsų šalyje dirbančiais ES sienų kontrolės agentūros „Frontex“ atstovais, lankysis migrantų apgyvendinimo vietose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (361)