„Lietuvoje taikoma apgręžimo politika buvo šaltas dušas šitam kairuoliškam požiūriui į nelegalią migraciją. Dabar ES vyksta tokie procesai: viešai mūsų niekas labai negiria, bet už uždarų durų mus paplekšnoja per petį ir sako – „šaunuoliai“. Taip atrodo europietiškas realizmas“, – interviu „Delfi“ sako Kasčiūnas.

Jo teigimu, iki ateinančių metų sausio mėnesio Lietuva bus jau 100 proc. apsirūpinusi valstybės sienos stebėjimo sistemomis, o pasieniečiai artimiausiu metu gaus modernią ginkluotę, leisiančią konflikto atveju deramai atlikti savo, kaip ginkluotųjų pajėgų dalies, funkcijas Lietuvos pasienyje.

Kasčiūnas atmeta Lietuvos viešojoje erdvėje kartojamus teiginius apie tai, kad apgręžimo politika, taikoma neteisėtų migrantų atžvilgiu, prieštarauja ES direktyvoms:

„Nežinau, kas ten kam prieštarauja. Tikrai žinau paprastą dalyką: Lietuvos valstybės sienos apsaugos sistema turi tris ramsčius – fizinį barjerą, sienos stebėjimo sistemas, kuriomis iki sausio mėnesio būsime apsirūpinę 100 proc., ir apgręžimo politiką, kuri turi tęstis. Mano direktyva yra Lietuvos nacionalinis saugumas ir gerovė.“

Politiko teigimu, Lietuvos nacionalinio saugumo vizija atitinka garsųjį JAV prezidento Joe Bideno perspėjimą Rusijai – „net negalvokite įžengti bent per colį į NATO šalių teritoriją“.

„Mūsų esminis tikslas – atgrasymas per paneigimą. Kitaip tariant, mes turime kurti regione tokią saugumo sistemą, kad priešas net nebandytų čia įžengti. Kad nuskambėję žodžiai „nė colio NATO šalių teritorijos“ būtų realybė.“

Tuo tikslu didinamas krašto apsaugos finansavimas ir kariuomenės kovinė galia, smarkiai stiprinama Šaulių sąjunga, Lietuva planuoja įsigyti Ukrainoje gerai pasirodžiusias salvinės ugnies sistemas MLRS ir HIMARS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)