Tokius duomenis atskleidžia socdemų užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, kurioje buvo klausiamas, kuris kandidatas, tapęs prezidentu, savo valstybės reikalų suvokimu, veiklos bei sprendimų priėmimo stiliumi būtų panašiausias į prezidentą A. Brazauską.

Tačiau viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas teigia, jog politiko panašumas į a.a. A. Brazauską gali ne tik padėti, bet ir pakenkti, nes Lietuvoje A. Brazauskas vertinamas nevienareikšmiškai: vieni pamena teigiamus bruožus, kiti – komunistinę jo praeitį bei įžeidžiamus žodžius apie Trispalvę.

A. Butkevičius į A. Brazauską nepanašus

Toks klausimas buvo suformuluotas atsižvelgus į tai, kad šių metų birželio mėnesį, atsakydami į „Spinter tyrimų“ klausimus, dauguma gyventojų deklaravo, jog iš visų nepriklausomos Lietuvos prezidentų A. Brazausko veikla gali būti vertinama palankiausiai. A. Brazausko veikla buvo vertinama kur kas palankiau nei dabartinės prezidentės D. Grybauskaitės.

Apklausus žmones dėl galimų kandidatų į prezidentus panašumo su A. Brazausku, paaiškėjo, jog valstybės reikalų suvokimu, veiklos bei sprendimų priėmimo stiliumi panašiausia yra dabartinė Lietuvos prezidentė, buvusi Europos Komisijos narė bei A. Brazausko Vyriausybės finansų ministrė D. Grybauskaitė.

Jos panašumą su A. Brazausku įžvelgė 38 proc. Lietuvos gyventojų.

Kad į A. Brazauską panašiausias partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas V. Mazuronis, manė 11 proc. apklaustų respondentų.

Gyventojų nuomone, į socialdemokratų patriarchą šiek tiek panašus ir dabartinis socdemų kandidatas į prezidentus Z. Balčytis – taip mąstė 8 proc. žmonių.

Panašumų su A. Brazausku, respondentų vertinimu, turi ir Vilniaus meras Artūras Zuokas (7 proc.), Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas (5 proc.), Darbo partijos deleguota Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė (4 proc.), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis (2 proc.), premjeras ir socialdemokratų pirmininkas A. Butkevičius (2 proc.), buvęs prezidentės atstovas spaudai, dabartinis Seimo narys Linas Balsys (1 proc.).

Žmonės prisimena ir neigiamas A. Brazausko savybes

„PR Service/Edelman Affiliate“ vadovas L. Kontrimas DELFI teigė, kad D. Grybauskaitė išties turi keletą panašumų su A. Brazausku, nes laikosi „ūkiškos profesionalios linijos“ ir yra mažakalbė.

„Jos kalba saikinga ir tiksli. Šioje vietoje jie panašūs. Dar vienas dalykas, kurį galima pabrėžti, tai tas, kad ilgą laiką tiek A. Brazausko, tiek dabar D. Grybauskaitės asmeninis gyvenimas nebuvo viešo bendravimo tema. Kai A. Brazauskas tapo premjeru, jo asmeninis gyvenimas tapo žiniasklaidos puslapių tema, bet kai jis buvo prezidentas, jo asmeninis gyvenimas buvo neliečiamas“, - teigė L. Kontrimas.

Klausiamas, ar politikui panašumas į A. Brazauską gali padėti laimėti rinkimus, viešųjų ryšių specialistas tuo abejojo. Jo nuomone, visuomet geriau kurti savo įvaizdį nei pasikliauti panašumu į buvusius politikus. L. Kontrimo nuomone, pabrėžti panašumą su A. Brazausku būtų pakankamai primityvu.

„Jeigu rinkimų kampanijos bus nuobodžios ir negyvos, tai bet koks mėginimas „prisisegti“ prie sėkmingų praeities pavyzdžių, kurie žmonėms emociškai buvo patrauklūs, aišku, kad padės. Bet jeigu atsirastų kandidatas ar kandidatai, kurie vykdys tikrą rinkimų kampaniją, kurs savo įvaizdį, toks panašumas padėtų menkai. Pasakysiu dar daugiau – bet koks prasminis tiltelis tarp buvusių asmenybių ir veikiančių dabar – yra dirbtinis“, - sakė L. Kontrimas.

Viešųjų ryšių specialistas teigia, kad jeigu kas nors iš socialdemokratų užsakė tokią apklausą, vadinasi, ja norima pabrėžti savo kandidato – šiuo atveju Z. Balčyčio – panašumą su A. Brazausku. Jo teigimu, apklausų rezultatai ganėtinai stipriai veikia piliečių sąmonę, o palyginimai priverčia įsiminti ir sukelia reakciją.

Pasiteiravus, kaip vertina, kad A. Butkevičius žmonių akimis yra beveik visiškai nepanašus į A. Brazauską, L. Kontrimas teigė, kad šiuo atveju premjeras turėtų tik džiaugtis.

„Jis turi visus šansus susikurti savo politinį tipažą. Paklauskite kitaip – ar daugelis žmonių norėtų būti lyginami su A. Brazausku? Lietuvoje būtų labai daug žmonių, kurie nenorėtų būti niekaip lyginami su juo, nes daugelis prisimena ne tik teigiamas A. Brazausko savybes, bet ir tai, kaip jis sakė nekalbėsiąs, kol kabės „šitas skuduras“, rodydamas į Trispalvę, kad nepriklausomybė – tai nesąmonė“, - teigė pašnekovas.

„Manau, kad tas, kas gavo 2 proc., tegul tik džiaugiasi“, - reziumavo L. Kontrimas.