2018-ieji, paskelbti Vanago metais, baigėsi prieš pusantro mėnesio. Atminimo lentelės atidengimo data numatyta tik kovo 9 d., praėjus savaitei po rinkimų į savivaldybių tarybas.

Apkaltino dabartinį merą

Vienas iš kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės merus verslininkas Artūras Žalys antradienį Klaipėdos dramos teatre vykusiuose kandidatų debatuose prasitarė esą lentelės kabinti neleidžia dabartinis meras Vytautas Grubliauskas.

„Sprendimas yra priimtas, lenta yra pagaminta. Bet kažkuriuo būdu meras neleidžia kabinti. Gaila, kad neleidote [su juo] pašnekėti, aš bandžiau ir rankom ir kojom mosikuoti, norėjau merą sulaikyti, kad nepabėgtų. Nes norėjau jam į akis pažiūrėti. Pasirodo, iš mero yra sakoma, kad iki rinkimų nekabinti A. Ramanausko-Vanago (atminimo) lentos. Nes gali įžeisti jo rinkėjų elektoratą. Neleidote man pašnekėti, būtume su meru pasibarę. Tuo norėčiau, tokia teigiama emocija, ir baigti“, – savo pasisakymą baigė A. Žalys.

DELFI jis patvirtino, kad priežastis yra būtent ši. „Tačiau dokumentaliai to niekas neįrodys, nes meras yra davęs nurodymą žodžiu“, – sakė verslininkas.

Atminimo lentelė A. Ramanauskui-Vanagui

Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija siūlymui šalia kitų Klaipėdai nusipelniusių žmonių įamžinti ir prieškario uostamiesčio Pedagoginiame institute studijavusio partizanų vado A. Ramanausko-Vanago atminimą vienbalsiai pritarė 2018 metų balandį. Dėl Lietuvos partizanų vado atminimo įamžinimo į Klaipėdos miesto merą kreipėsi A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Atminimo lentelę pagamino bendrovė „Artproma“.

Meras V. Grubliauskas DELFI paneigė šią versiją. „Absoliutus melas. Lentelės pagaminimu užsiima (savivaldybės) administracija. Lentelė pagaminta gruodžio viduryje kažkur. Kaip suprantu, ji guli pas gamintojus. Mano pasakymas buvo, kada sutarsite su Ramanausko dukra, kada rasite tinkamiausią laiką šitos lentelės pakabinimui, tada ir darysime... Toks buvo mano pasakymas. O, kad aš draudžiu... Jūs juokaujate? Absoliutus melas ir pramanas. Taip ir parašykite“, – DELFI komentavo V. Grubliauskas.

Kreipėsi į rusakalbius

Prieš kurį laiką politinė partija Rusų aljansas išplatino vaizdo įrašą, kuriame į rinkėjus rusiškai kreipiasi V. Grubliauskas. Auditorijai jis rusiškai sako: „Jūsų balsas svarbus. Jūsų balsas – lemiamas.“ Ši kalba nebuvo verčiama į valstybinę kalbą, tačiau dubliuojama titrais. Tiesa, taip pat rusų kalba.

V. Grubliauskas kreipiasi į rusakalbius

Rinkimuose į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą Rusų aljansas dalyvaus kaip atskira partija ir nesijungs prie šiuo metu jau Klaipėdoje susikūrusių dviejų rusakalbių komitetų „Titov ir teisingumas“ ir „Rusakalbė Klaipėda“, tačiau mero rinkimuose remia V. Grubliauską.

Rusų aljanso atstovė Tamara Lochankina atsisakė komentuoti, ar sprendimas nukelti lentelės atidengimo datą yra suderintas su šia politine jėga. „Komentaro šiuo klausimu neduosiu. Jau tiek visko... Atleiskite,“ – telefonu rusiškai kalbėjo T. Lochankina.

Apkaltino žudynėmis

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimui Klaipėdoje pritarė 2018 m. liepą. Jam skirta memorialinė lenta bus atidengta ant buvusio Klaipėdos pedagoginio instituto pastato (S. Nėries g. 5), kuriame A. Ramanauskas studijavo 1937–1939 metais. Dabar jame veikia Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultetas.
Būtent tuomet buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Viačeslavas Titovas apkaltino partizanų vadą nekaltų žmonių žudymu. Dėl to Klaipėdos miesto apygardos prokuratūroje buvo iškelta bylą, o pats V. Titovas atsisakė tarybos nario mandato. Šiuo metu jis yra visuomeninio judėjimo „Titov ir teisingumas“ kandidatas į Klaipėdos miesto merus. Beje, kol kas nedalyvavo nė vieneriuose debatuose.