Miesto ūkio skyriaus vedėjo Antano Karalevičiaus teigimu, siūlomas įkainis nustatytas apskaičiavus statybų sąnaudas ir kolumbariumo priežiūros išlaidas.

424 nišų kolumbariumo statybos iš viso atsieis 515 tūkst. Lt, tai yra vienos nišos savikaina siektų 1245 Lt.

„Prie šios sumos pridedama tvarkymo kaina. Į pačias nišas, žinoma, niekas nelįs, bet Savivaldybė pasirūpins, kad prie kolumbariumo būtų tvarkinga – nurenkamos nuvytusios gėlės, sudegusios žvakės, nuvalomas apvarvėjęs vaškas“, –„Sekundei“ teigė A. Karalevičius.

Anot jo, pajamas, gautas surinkus mokestį už nišas, Savivaldybė ketina panaudoti kapinių ir kolumbariumo plėtrai. Dvejose Panevėžio kapinėse – Ramygalos g. veikiančiose Kristaus Karaliaus katedros bei už miesto esančiose Šilaičių – per metus palaidojama vidutiniškai 1000 žmonių.

Pasak A. Karalevičiaus, higienos normos numato, kad kapinių teritorija negali būti didesnė nei 20 ha. Šiuo metu Ramygalos g. kapinėse laidoti leidžiama tik esant vietos šeimos kapavietėse.

Naujiems kapeliams vietų nebėra ir Šilaičiuose, jau pasiekta leistina 20 ha riba. Šiuo metu Savivaldybė formuoja naujas, Pašilaičių kapines. Pirmajame etape numatoma valstybinėje žemėje įrengti hektaro dydžio kapinaites.

Šiuo metu Šilaičiuose statomą kolumbariumą Panevėžio valdžia planuoja atidaryti jau po pusmečio.

Tradicinių kapaviečių nenukonkuruos

Panevėžio regione didžiausios antkapinių paminklų gamintojos bendrovės „Vitaka ir Ko“ vadovas Alvydas Krikščiūnas skaičiuoja, kad panevėžiečiai kapavietei įrengti atseikėja vidutiniškai 2500 Lt. Anot direktoriaus, įmonė kapavietes ne tik įrengia, bet ir už sutartinę kainą jas prižiūri.

„Du kartus per metus – pavasarį ir rudenį – klientams nusiunčiame kapaviečių nuotraukas, kad patys įsitikintų mūsų darbo kokybe“, – teigė A. Krikščiūnas.

Nors kolumbariumai populiarėja, verslininkas nemano, kad urnų nišos nukonkuruos tradicines kapavietes. Juo labiau kad pasirinkus kremavimą laidojimo išlaidos išauga maždaug 1600 Lt.

„Čia kaip su mada, kai iš šiltų batų iššokama į madingus kaliošus, bet nušalus kojas vėl grįžtama prie batų“, – palygino A. Krikščiūnas.

Nemokami kolumbariumai užpildyti

Šiuo metu kolumbariumai veikia Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Jonavoje, nedidelis pastatytas privačiose kapinėse Vilniuje, praėjusią savaitę kolumbariumas atidarytas Radviliškyje. Kai kuriuose jų, pastatytuose už savivaldybių lėšas, nišos yra nemokamos.

Mokestis netaikomas Kretingos rajono kolumbariume, tačiau jis skirtas tik šio rajono gyventojams – laidoti mirusiųjų iš kitų rajonų neleidžiama. Priimant mirusįjį į Kretingos r. kolumbariumą reikalaujama, kad arba velionis, arba jį laidojantieji būtų registruoti šioje savivaldybėje.

Klaipėdos rajone veikia du kolumbariumai. Vienas jų, 300 nišų, įkurtas Lėbartų kapinėse, seniai užpildytas, nes jame leista laidoti ne tik Klaipėdos miesto ir rajono gyventojus.

Kitas, privatus, taip pat 300 nišų, kolumbariumas įrengtas Joniškių kapinaitėse. Jame kripta dešimčiai metų kainuoja 4356 Lt. Į šią kainą įskaičiuota akmens plokštė, žvakidė, stovas gėlei bei kriptos priežiūra.
Vienoje kriptoje telpa iki 6-ių urnų.

Visam laikui vieta šiame kolumbariume kainuoja 8,5 tūkst. Lt, tačiau į šią sumą įeina ir palaikų kremavimas.

Vilniaus Liepinės kapinėse veikia 156 vietas turintis kolumbariumas. Vienkartinis mokestis jame – 1530 Lt, tačiau po metų imamas mėnesinis 5 Lt mokestis, tai yra 60 Lt per metus.

Mažiausias, tik 45 nišų, kolumbariumas veikia Jonavos kapinėse. Į vieną nišą telpa tradiciškai 4-ios urnos. Jonavos valdžios sprendimu vieta kolumbariume kainuoja 2,5 tūkst. Lt. Susimokėję šį mokestį jonaviškiai gali būti ramūs – už vienkartinį mokestį palaikai bus saugomi visą laiką.

Kauno Seniavos ir Romainių I kapinių kolumbariumo niša pirmajai urnai kainuoja 1500 Lt, už kiekvieną kitą urną toje pačioje nišoje reikia primokėti 300 Lt.

Petrašiūnų kapinių kolumbariume palaidoti pirmąją urną kainuoja 1800 Lt, mokestis už kitas urnas siekia taip pat 300 Lt.

Praėjusią savaitę Radviliškio centrinėse kapinėse atidarytame kolumbariume viena kripta, kurioje telpa keturios urnos su palaikais, kainuoja 2200 Lt.