Tiesa, dar trečiadienį DELFI redakcijoje vykusioje tiesioginėje konferencijoje politikas tvirtino tokių planų neturintis, nes tai nubrauktų visą veiklą, kurią jis darė smurto prevencijos srityje iki šiol. Be to, galėtų būti traktuojama kaip bandymas užčiaupti tuos, kurie kalba.

Nors dieną prieš jis taip pat sakė: „Dalyvausiu visur, kur mane kvies, ir visur pateiksiu atsakymus“, ketvirtadienį į DELFI žurnalistų skambučius M. Majauskas nebeatsiliepė.

Tačiau atsakyti į klausimą, kodėl politikas pakeitė savo strategiją, sutiko viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas. Anot jo, panašu, kad M. Majauskas laikosi gudraus plano, turinčio itin silpną vietą – bent vienas neanoniminis arba keli iš eilės anoniminiai skundai jį visiškai sužlugdytų.

Pakeitė toną

„Kviečiau kalbėti visus, kurie jaučiasi bent kiek nukentėję. Visą šį sunkų laikotarpį stengiausi reaguoti ramiai ir išlaikyti visapusišką pagarbą kalbantiesiems. Išsakyta buvo daug kaltinimų, kurie yra absoliučiai niekuo nepagrįsti. Todėl dabar kreipiuosi į prokuratūrą, kad išsiaiškintų paskleistą informaciją ir pradėtų tyrimą dėl šmeižto“, – ketvirtadienį atsiųstame komentare BNS nurodė M. Majauskas.

Šios jo išsakytos mintys gerokai skiriasi nuo to, kokios pozicijos politikas laikėsi dar trečiadienį. DELFI paklaustas, ar negalvoja savo garbę ginti teisiniu keliu, M. Majauskas tiesioginiame eteryje aiškino, kad visiškai užtenka ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kreipimosi.

„Aš savo veiksmais nenorėčiau bandyti daryti kažką, kas galėtų būti interpretuojama kaip bandymas užčiaupti tuos žmones, kurie kalba. Aš visą laiką sakau, kad labai gerai, kad kalba, reikia drąsinti žmones kalbėti, nes visas judėjimas yra apie smurto mažinimą, netoleravimą, tai, kad žmonės išdrįsta kalbėti. Labai gerai, kad kalba“, – dėstė jis.

M. Majauskas taip pat atkreipė dėmesį į savo Seime užimamas pareigas, indėlį #metoo kampanijoje.

„Skatinau moteris ir vyrus kalbėti. Man atrodo, labai svarbu, kad žmonės kalbėtų. Šiandien mano kažkokie bandymai užčiaupti, man atrodo, nubrauktų mano visą veiklą, kurią aš vykdžiau iki šiol“, – sakė jis.

Tačiau ketvirtadienį kažkas nutiko.

Ant stalo – priešprieša tarp politiko ir žurnalisto

A. Katausko teigimu, kai pasirodė pradinė informacija apie galimą netinkamą M. Majausko seksualinį elgesį, buvo visiškai neaišku, kokie bus vieši jos vertinimai.

„Kai buvo viešinami kiti panašūs liudijimai, vertinimai buvo nepalankūs tiems žmonėms, kurie buvo kaltinami. Tačiau M. Majausko atveju, mano nuomone, feisbuko burbulo vertinimas buvo jam gana palankus.

Be to, viešojoje erdvėje ši istorija yra ne „merginos ir politiko susidūrimas“. Mes labai aiškiai matome žinomų žurnalistų parengtą medžiagą, tad jų reputacija yra prie stalo prieš M. Majausko reputaciją. Čia ta pati mergina turbūt nebėra tokia svarbi, nes matome aktyviai įsitraukusius ir žiniasklaidos atstovus.

Kas dar svarbu, mano nuomone, pakeista M. Majausko pozicija – ir partijos spaudimas. Pozicija „Ne, aš to nedariau, tačiau tegul jos kalba“ buvo gana keistai sutikta visuomenės. Jis sako, kad tos merginos, kurios kalba, yra šaunuolės, tačiau jos kalba netiesą, kai kalba apie mane. Raginimai ginti savo poziciją viešojoje erdvėje buvo išreikšti gana aktyviai. Spaudimas jam yra didelis, žala – milžiniška, pradinėje situacijoje tai buvo suvaldyta, tačiau logiškas žingsnis – apginti savo interesus“, – įžvalgomis dalijosi specialistas.

Įžvelgia vientisą planą

A. Katausko teigimu, M. Majauskas greičiausiai laikosi nuoseklaus plano, kurį būtų galima pavadinti „mirk arba laimėk“.

„Pirminė jo pasirinkta strategija – visiškas neigimas, yra agresyvi. Ji nėra tokia, iš kurios paskui galima pasitraukti. Tai nebuvo „aš neatsimenu“, „mane neteisingai suprato“, tai – „ne, to nebuvo“. Logiška, kad tokiu atveju konfliktas egzistuoja ir visuomenė privalo rinktis, kuo pasitiki, – žurnalistais ir ta mergina ar M. Majausku. Tada išlindo papildomas faktas – mergina, kuri tarsi patvirtina, tai jau nutiko po M. Majausko rato po visą žiniasklaidą, pasakojant savo istoriją. Kai paviešintas neanonominis merginos liudijimas, jis kreipėsi dėl šmeižto. M. Majauskas nepalieka kaltinimo iš anos pusės paskutinio. Jis vizualiai dabar yra žengęs paskutinį žingsnį“, – už įžvalgumą politiką gyrė pašnekovas.

Anot jo, detalės ir smulkmenos tokiuose konfliktuose yra labai svarbios. Pavyzdžiui, M. Majauskas niekuomet nesakė, kad pirmoji prabilusi mergina meluoja, tikino, kad ji „sako netiesą“, aiškino „nesijaučiantis padaręs teisinį ar moralinį nusikaltimą“, o ne nukirto tokio nusikaltimo nepadaręs. Be to, ir eteryje pastaruoju metu jis vis rodosi ne su kostiumu, o su megztiniu, atrodo sukrėstas ir susirūpinęs.

„Žinant M. Majauską, matant jo komunikaciją viešojoje erdvėje, reikia pripažinti, kad jis nėra labai blogas komunikatorius. Jis nėra kuo nors išskirtinis, bet ir nėra labai blogas. Neatmesčiau, kad buvo apgalvotos visos detalės. Tokioje situacijoje smulkmenos yra labai svarbios. Tarkime, apkaltinti merginas melu yra viena, o sakyti, kad jos sako netiesą, – kiek švelniau, nors loginė prasmė yra tokia pati“, – dėstė A. Katauskas.

Arijus Katauskas

Sudėliojo visą veiksmų planą

Paprašytas pabandyti prognozuoti tolesnę įvykių eigą, jis aiškino, kad M. Majauskas greičiausiai vadovavosi tokiu planu – su visais kalbėtis ir viską neigti, išgirdus naują kaltinimą, ginti garbę teisinėmis priemonėmis. Neabejotinai suprasdamas, kad žiniasklaida savo šaltinių neatskleis, jis greičiausiai kliaujasi prielaida, kad tyrimas patirs fiasko ir galiausiai jis galės pasakyti: „Štai, kreipiausi dėl šmeižto, žiniasklaida nepadėjo išsiaiškinti, todėl pasitikėti ja ir jos skelbiama informacija gana sudėtinga.“

Be to, šiame plane yra dar vienas kabliukas – nors žiniasklaida garantuoja savo šaltinių anonimiškumą, A. Katauskas kėlė retorinį klausimą: „O kas daugiau norėtų kalbėti, kas išdrįstų, ar ta pati mergina išdrįstų kalbėti, žinodama, kad dėl jos veiksmų bus kreiptasi į Generalinę prokuratūrą?“

„Nė vienas mūsų greičiausiai to nenorėtume, tad, matyt, tai irgi yra M. Majausko logiškas žingsnis. Tą buvo galima numatyti. Tai labai panašu į standartinį politikų variantą „Prokuratūra pradėjo tyrimą, nenoriu daryti spaudimo, palikime jiems išsiaiškinti ir jie paskelbs“, – kalbėjo jis.

Degtukas, kuris sudegintų karjeros laužą

Tiesa, šis planas turi vieną labai silpną grandį. Jei vis dėlto prabils dar nors viena su politiko nederamu seksualiniu elgesiu susidūrusi mergina, grius viskas, ką M. Majauskas jau pastatė.

„Pasirinkta strategija jam nepalieka jokių galimybių improvizuoti, jei situacija kistų. Taip galima elgtis tik „sėkmės džentelmenams“ arba tiems, kurie yra 100 proc. įsitikinę, kad daugiau jokių faktų negali išlįsti ir jie neišlįs. Po to, kai jis pasakė, kad to nebuvo, pranešė besikreipiantis į prokuratūrą dėl šmeižto, mes M. Majausko elgesį vertinsime ne atsižvelgdami į tai, ar jis vedėsi merginą į butą, o ar politikas, kaltinamas kažkokiais veiksmais, mums sako tiesą, ar meluoja. Visas svoris persikelia nuo galimo netinkamo elgesio iki visiškai morališkai negalimo jauno politiko elgesio – melo. Jei pasirodys dar nors vienas stiprensis liudijimas arba keli liudijimai, jų seka, tai būtų degtukas, kuris sudegintų jo karjeros laužą. Garantuotai“, – užtikrino A. Katauskas.

Todėl, jo teigimu, kitą žingsnį dabar greičiausiai žengs žiniasklaida, o ne M. Majauskas. Jis, spėjo specialistas, skaičuoja, kad dar liko pakankamai daug laiko iki rinkimų, tad nusiteikė maratonui, o ne sprintui.

G. Landsbergio kreipimąsi dar tiria

DELFI primena, kad M. Majauskas anksčiau neigė šią savaitę „Info TV“ televizijos paskelbtą vienos merginos liudijimą dėl politiko galimai nederamo seksualinio elgesio prieš penkerius metus.

Generalinė prokuratūra BNS ketvirtadienį informavo tebenagrinėjanti konservatorių vadovo G. Landsbergio kreipimąsi, kuriuo prašoma pradėti tyrimą dėl paviešinto merginos liudijimo.

Pareiškime prokuratūrai G. Landsbergis nurodo, kad tokiu atveju, jeigu veika turi didelę visuomeninę reikšmę, tai baudžiamąjį procesą dėl šios veiklos turi teisę pradėti ir prokuroras, nepriklausomai nuo to, ar yra nukentėjusiojo skundas.

M. Majauskas antradienį išplatintu pranešimu spaudai informavo stabdantis narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijoje, „kol bus išsklaidytos visos abejonės“. Jis taip pat ketina pasitraukti iš Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko pareigų.