Nieko nuostabaus – normalioje demokratinėje sistemoje supainiojęs interesus politikas privalo palikti postą. Tačiau kas galioja Vyriausybėje, tas visai nesvarbu Tauragės savivaldybėje.

Nustatė, kad interesus supainiojo

Pranas Petrošius, www.taurage.lt
2009-ųjų gruodį VTEK nustatė, kad tuomet Tauragės rajono savivaldybės vicemeras Pranas Petrošius, nenusišalindamas balsuojant už Tarybos sprendimą skirti lėšų Pagramančio miestelio gatvei, kurioje gyvena, supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Tačiau P. Petrošius ne tik kad iš pareigų dėl to neatsistatydino – netrukus užėmė rajono mero postą ir VTEK sprendimą suskubo skųsti teismui.

Klaipėdos administraciniam teismui VTEK sprendimą palikus galioti, P. Petrošius kreipėsi į Lietuvos Respublikos vyriausiąjį administracinį teismą. Jau beveik metai P. Petrošiaus skundas laukia šio teismo nagrinėjimo.

Nagrinės balandį ar gegužę

Kaip „Tauragės žinias“ informavo Vyriausiojo administracinio teismo administracijos sekretorė Neringa Lukoševičienė, konkreti P. Petrošiaus skundo nagrinėjimo data kol kas nepaskirta.
– Preliminariai teismas šį skundą ruošiasi nagrinėti balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje. Teismo darbo krūvis didžiulis, o panašios bylos į skubos tvarka nagrinėjamas nepatenka, todėl sprendimo ir reikia tiek ilgai, beveik metus, laukti, – „Tauragės žinioms“ sakė N. Lukoševičienė.
Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Partijos lyderis kolegą gina

„Tauragės žinios“ susisiekė su Socialdemokratų partijos lyderiu Algirdu Butkevičiumi, nevengiančiu išsakyti viešos nuomonės, kad susikompromitavęs ūkio ministras Dainius Kreivys privalėjo atsistatydinti. Socialdemokratų partijos pirmininkas, „Tauragės žinių“ paklaustas, ar pritaria interesus supainiojusio ministro atsistatydinimui, atsakė:

– Interesų supainiojimas labai svarbus faktas. Ministras, o ir apskritai valstybės tarnautojas privalo žinoti, kad jam keliami ypač aukšti reikalavimai. Privačių ir viešųjų interesų supainiojimas valstybės tarnyboje – labai svarbus ir stiprus dalykas.

Tačiau „Tauragės žinioms“ A. Butkevičiui priminus, kad viešuosius interesus yra supainiojęs ir jo partietis Tauragės meras P. Petrošius, tačiau iš posto atsistatydinti neskuba, socdemų lyderis staiga stojo kolegos pusėn.

– Ar jūs turite omeny, kai jis valdiška mašina važiavo? Ne? Keistoka čia situacija. Žinoma, geriausia, kad jis balsuojant už tokį sprendimą būtų nusišalinęs, tačiau vargu ar dėl tokio pažeidimo reikia atsistatydinti. Keista, ar Taryba tuo metu balsavo tik už lėšų skyrimą tai vienai gatvei? Na, čia reikėtų pagalvoti. Manau, kad Kreivys įvykdė daugiau pažeidimų, jei tik tas vienas tebūtų, jis niekada nebūtų atsistatydinęs, – „Tauragės žinioms kalbėjo A. Butkevičius.

Išlikti Tauragės meru P. Petrošius siekia ir šią kadenciją.