VRK pirmininko vieta liko laisva po to, kai iš pareigų pasitraukė Jolanta Petkevičienė. Savo sprendimą ji aiškino asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje, nors, atliepdami į tai, kaip vyko savivaldos rinkimai, kai kurie parlamentarai reiškė abejones J. Petkevičienės kompetencijomis.

Paieškos prasidėjo

Praėjusią savaitę Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog jau kalbasi su galimais pretendentais į VRK pirmininkus.

„Turiu ne vieną galimą kandidatūrą, tačiau kol kas vyksta tas etapas, kuomet, viena vertus, ieškau kandidatų, kita vertus, kalbu su pirmaisiais. Ir, žinoma, vėliau jau bus derinimo procesas su frakcijomis – tiek su koalicijos partijomis, tiek su opozicija“, – žurnalistams Seime komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

„Suprantama, kad, turint galvoje, kokie iššūkiai šios institucijos laukia 2024 metais, tai yra labai atsakingas darbas“, – pridūrė ji.

Viktorija Čmilytės-Nielsen

Seimo pirmininkė reiškė viltį, kad kandidatūrą į VRK pirmininkus Seimui pavyks pateikti dar šioje pavasario sesijoje.

Delfi žiniomis, svarstant, kas galėtų užimti VRK pirmininko vietą, įvardyti tokie asmenys: Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas, atašė Ženevoje Rasa Svetikaitė, kadenciją baigusi Konstitucinio Teismo pirmininkė Danutė Jočienė, Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas Egidijus Kūris.

Neigia gavę siūlymą

Visi jie Delfi paneigė gavę siūlymą užimti pareigas.

„Tikrai nesulaukiau“, – sakė D. Žalimas.

„Nelabai turiu ką pakomentuoti šiuo klausimu. Šiuo metu koncentruojuosi į veiklą atstovaujant Lietuvai daugiašaliuose formatuose“, – teigė R. Svetikaitė.

„Drąsiai ir atvirai jums sakau, tikrai nesulaukiau nei rimto, nei nerimto pasiūlymo tapti VRK pirmininke. Čia, matyt, tik gandai“, – svarstė D. Jočienė.

„Nesulaukiau siūlymo. O kas siūlo, jūs siūlot? – teiravosi E. Kūris. – Pralinksminot mane, šiandien ne balandžio 1-oji? <...> Aš turiu darbą, šiandien paskelbta atranka [į EŽTT teisėjus] ir dar turbūt kažkiek mėnesių turėsiu šitą darbą. Man atrodo, kad jiems reikia kažko, kas yra laisvesnis negu aš.“

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen nesiėmė komentuoti, ar tarp svarstomų kandidatų yra minėti asmenys.

„Dėl jūsų minimų pavardžių galiu atsakyti, kad kalbėdama su kandidatais į įvairias pareigybes visuomet laikausi nuostatos ir susitarimo pavardžių neatskleisti iki galutinio sutikimo. Šiuo atveju tokio principo taip pat laikausi“, – komentavo Seimo pirmininkė, kurios atsakymą Delfi perdavė jos atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Kriterijai – išmanyti vadybą ir teisę

V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad esminiai būsimam VRK pirmininkui keliami kriterijai yra išmanyti vadybą ir teisę.

Pagal Rinkimų kodeksą, VRK pirmininku tapęs asmuo negali dirbti verslo, komercijos ar kitokiose įstaigose, įmonėse ar organizacijose, negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus darbo užmokestį, ir atlyginimą už kūrybinę, pedagoginę ir mokslinę veiklą, o jeigu yra politinės organizacijos narys, privalo sustabdyti savo narystę politinėje organizacijoje, negali dalyvauti jos veikloje tol, kol eina pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją