Taip LRT RADIJUI sako Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

Anot J. Antanaičio, namo savininkai privalo užtikrinti, kad varvekliai nekeltų grėsmės praeiviams. Vienodi standartai taikomi tiek gyvenamosios, tiek administracinės paskirties namams. Pašnekovas priduria – bandant apsaugoti praeivius gali būti atitveriama dalis tako, tačiau tai tėra laikina priemonė.

„Skirstymo pagal paskirtį nėra. Tik skiriasi, kas tai daro. Jei namas gyvenamasis, tai priklauso nuo to, kas tą gyvenamąjį namą valdo. Jeigu yra bendrija, varveklių pašalinimą turi užtikrinti bendrijos pirmininkas. Jeigu bendrijos nėra, priskirtas administratorius, tai užtikrinti privalo administratorius. Bet kokio valstybinio ar savivaldybės pastato savininkas (taigi valstybė ar savivaldybė) darbus tvarko pagal sutartį su jų pasirinkta įmone“, – nurodo J. Antanaitis.

Jo pastebėjimu, pasitaiko nesusipratimų, kai varveklių šalinimui biudžete administruojanti bendrovė ar kiti pastatą prižiūrintys asmenys nenumato lėšų, nors šis darbas yra įtrauktas į privalomųjų darbų sąrašą: „Šioje vietoje susiduriame su tokiu dalyku – sprendimą turi priimti buto savininkai, o atsakomybė tenka būsto valdytojams. [...] Privalomas darbas turi būti vykdomas privalomai. Tada nekiltų pasipriešinimo, nes priešingu atveju gali būti taip, kaip Vilniuje, – kuo daugiau būsto valdytojas atlieka privalomųjų darbų, tuo daugiau būsto savininkų yra nepatenkintų, nes reikia mokėti pinigus.“

Bet kokiu atveju, akcentuoja J. Antanaitis, jei varveklis padarė žalos kieno nors sveikatai ar apgadino turtą, atsakomybę turės kažkas prisiimti. Anot pašnekovo, priklausomai nuo situacijos, žalą gali tekti atlyginti ir, pavyzdžiui, name esančių butų savininkams.

„Teismas nuspręs, kas yra kaltas. Galbūt administratorius norėjo nuimti varveklį, bet buto savininkai jam neleido. Tada buto savininkai atlygins žalą. Jeigu butų savininkai reikalavo pašalinti varveklius, o administratorius to nepadarė, tada atsakomybė tenka administratoriui. Jeigu bendrijos pirmininkas nieko neveikė, tada atsakingas bendrijos pirmininkas. Vis tiek atsakomybė bus. Juk vis dėlto žmonių gyvybė yra svarbiau“, – sako J. Antanaitis.