„Generolas Sergejus Surovikinas vadovauja Rytų grupei, generolas Aleksandras Lapinas – Centrinei grupei. Tačiau mes visiškai nematome Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo vaidmens“, – pastebėjo žinomas Rusijos apžvalgininkas Markas Feiginas.

Kas vyksta karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos kariuomenės vadovybėje, kai pastaruoju metu jos kariai patiria vis daugiau nesėkmių?

Vienas kvalifikuočiausių karybos ekspertų, buvęs Ukrainos generalinio štabo karininkas, atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas papasakojo, kokie procesai vyksta Rusijos generaliteto tarpe ir kaip visa tai įtakoja pirmosiose fronto pozicijose esančius karius.

„Generolas A. Lapinas su kompanija jau atsidūrė maždaug trečiajame ešelone. O kur generolai S. Surovikinas ir Aleksandras Dvornikovas? Juk tai buvo Rusijos generaliteto žiedas. Visi jie įgiję kovinės patirties karuose Čečėnijoje, Sakartvele, Sirijoje, visi jie – Rusijos didvyriai. Ir kur jie dabar?“, – stebėjosi atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Buvęs Ukrainos generalinio štabo karininkas pastebi, kad Rusijos generaliteto tarpe vyksta rimtos permainos. Buvęs oro desanto pajėgų vadas išsiųstas į Tolimuosius rytus, Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgoms vadovavęs S. Surovikinas „nusirito“ iki kariuomenės grupės vado, o dabar nėra aišku nei kur jis, nei kokios jo pareigos.

Olegas Ždanovas

„Kas dvi – tris savaites ten vyksta pertvarka. Priskinkime 1945 metų pavasarį, A. Hitleris irgi savo feldmaršalus rotavo, tikėjosi, kad jie pertvarkys frontą ir viskas bus gerai“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Ukrainos kariuomenės atsargos pulkininkas pastebi ypač svarbią detalę – vykstančios permainos kariuomenės vadovybėje itin neigiamai veikia ne tik vadovybės elitą, tai atsiliepia ir pačių karių motyvacijai bei nuotaikoms.

„Jie mato, kas vyksta ir kuo tai gresia. Nušalino nuo vadovavimo kariniams veiksmams ir kažkur išgrūdo iki pensijos. O ten visko gali nutikti, išsikvies į kadrų skyrių, duos popieriaus lapą ir tušinuką, lieps rašyti raportą apie pasitraukimą iš kariuomenės savo noru.

Todėl visi tai mato ir daro viską, kad tik jų nepaskirtų (vadovauti kariniams veiksmams – red.), stengiasi daryti viską, kad tik į save neatkreipti dėmesio.

Tai iššaukia aukščiausios karinės vadovybės demoralizavimą, o taip pat išbalansuoja ir karius“, – sakė karybos ekspertas O. Ždanovas.

Jis akcentavo, kad fronte esantys rusų kariai kuo puikiausiai suvokia, kad juos tėvynė pačius pirmuosius paliks likimo valiai, nes jie tiesiog taps nereikalingais.

„Kol tu kariauji, dar esi reikalingas. O kai baigsi kariauti, dar ir kaltu liksi dėl to, kad kariavai. Tave apkaltins, kad tu žudei, šaudei, vykdei kažkokius įsakymus. O kas tuos įsakymus davė – visi jau bus seniai pamiršę“, – reziumavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)