Ekspertas abejoja, ar naujas Rusijos kariuomenės junginys galėtų pulti Ukrainą iš Baltarusijos pusės, nes tam reikėtų kur kas daugiau karių.

Rusijoje telkiamas naujas kariuomenės junginys

Rusija savo teritorijoje telkia karių pajėgas ir planuoja per Baltarusijos teritoriją pradėti naują Ukrainos puolimą tam, kad atkirstų logistikos grandines ir nutrauktų jomis tiekiamą Vakarų paramą“, – tokie nerimą keliantys signalai pastarosiomis dienomis plinta viešojoje erdvėje.

Komentuodamas šiuos spėjimus vienas kvalifikuočiausių karo Ukrainoje ekspertų, buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo karininkas atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas sako, jog tam tikrų ženklų esama, tačiau nerimauti tikrai dar nereikia.

„Iš tiesų Rusijos kariuomenė formuoja naują korpusą, tačiau tai vyksta jau antras mėnuo, šiai dienai mus pasiekė informacija, kad jis tarsi jau baigtas formuoti“, – Ukrainos televizijai „24 kanal“ sakė atsargos pulkininkas.

Kariuomenės korpuso perdislokavimas neliktų nepastebėtas žvalgybos

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad norint pasiruošti galimam puolimui Rusijos kariuomenei tektų perdislokuoti šį korpusą: 15 tūkst. karių su technika ir ginkluote. O tai padaryti slapta, kai aktyviai dirba tiek Ukrainos, tiek ją remiančių šalių žvalgybos – tiesiog neįmanoma.

Olegas Ždanovas

„Tai atima ir nemažai laiko. Jeigu viename batalione yra 500 žmonių, jam perdislokuoti reikėtų vieno ešelono (karinio geležinkelio sąstato – red.). Norint permesti 15 tūkst. karių, reikėtų apie 30 ešelonų, kurių kiekvienas turi po 54 vagonus.

Todėl toks didelis karių perdislokavimas neliks nepastebėtas. Jeigu jis jau prasidėjo, patikėkite, mūsų arba šalių partnerių žvalgyba tai tikrai žinos. Kol kas šis kariuomenės korpusas dislokuotas europinėje Rusijos dalyje ir mes stebime, kur jis bus permestas“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Karių per mažai, kad jie galėtų giliai įsiveržti į šalies teritoriją

Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo karininkas O. Ždanovas pastebi svarbią detalę: toks karių skaičius, koks šiuo metu yra surinktas Rusijoje, negali lemti esminių persilaužimų kariniuose veiksmuose.

„Su vienu korpusu iš 15 tūkst. karių jūs niekada neįvykdysite tokios „giluminės“ užduoties, kaip kelių perkirtimas Vakarų Ukrainoje. Tiesiog tokio karių skaičiaus tam nepakanka.

Šiandien – ne vasario 24 diena, mūsų karinės pajėgos plačiai išdėstytos, valstybės sienos gynyba – nuolatos stiprinama. Todėl į Ukrainą patekti vienu karių korpusu, taptų neįveikiama užduoti Rusijos kariuomenei“, – konstatavo karybos ekspertas.

Rusijos kariuomenė

Jis pastebi, kad toks Rusijos karių skaičius, 15 tūkst., galėtų turėtų tam tikros įtakos Donecke vykstančiose kovose.

„Jeigu juos permestų ten, mes turėtume atitinkamai irgi permesti savo rezervus gynybai sustiprinti. Nes tankų korpusas galėtų turėti įtakos Bachmuto ar Avdijevkos kryptyse vykstančiuose kariniuose veiksmuose.

Juo gali būti bandoma pralaužti mūsų gynybą, tačiau tokiomis pajėgomis įsiveržti giliai į šalies teritoriją, suformuojant vadinamą pleištą – šiai dienai vienam korpusui yra neįveikiama užduotis“, – konstatavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

A. Lukašenka jau ieško būdų, kaip išsigelbėti

Karybos ekspertas sakė nevertinantis galimo Baltarusijos kariuomenės įsitraukimo į karą Ukrainoje. Jis minėjo itin skeptiškai žiūrintis į tai, jog V. Putinui galėtų pavykti savo spaudimu galutinai įveikti A. Lukašenką, juolab, kad to padaryti Rusijos autokratui iki šiol nepavyko.

Aliaksandras Lukašenka

„V. Putino įtaka silpsta tiek pačioje Rusijos federacijoje, tiek ir tarptautinėje arenoje. Patikėkite, A. Lukašenka nėra toks kvailas, kad kiekvieną dieną tikėtų V. Putino galia. Kaip tik priešingai, kiekvieną dieną tik stiprėja įsitikinimas, kad reikia ieškoti atsarginio kelio atsitraukimui.

A. Lukašenka jau suvokia, kad dabar reikia dairytis atgal ir ieškoti dar nesudegintų tiltų, per kuriuos būtų galima spėti pasprukti iššokus iš traukinio, kuris didžiuliu greičiu lekia į katastrofą“, – Baltarusijos diktatoriaus padėtį apibūdino vienas kvalifikuočiausių karo Ukrainoje ekspertų, atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)