Ukrainos karių laukia rimtas išbandymas, telkiama šimtatūkstantinė armija

Ukrainos gynėjų pranašumo neįvertinusi ir nemenkų nuostolių patirianti Vladimiro Putino kariuomenė laukia rimto pastiprinimo. Planuose – iki kitų metų vasaros mobilizuoti ir į frontą Ukrainoje permesti net 1,2 milijono rezervistų.

Vienas kvalifikuočiausių šio karo ekspertų, buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo pulkininkas Olegas Ždanovas teigia, jog ši užduotis rusams – tiesiog neįgyvendinama. Taip yra todėl, nes šiuo metu, kai pašaukta iki 120 tūkst. rezervistų, jau susiduriama su didžiulėmis problemomis: nėra kur jų apgyvendinti, žmonės miega po atviru dangumi, trūksta amunicijos, neseniai paaiškėjo, kad iš kariuomenės sandėlių yra dingę 1,5 milijonų uniformų komplektų.

Atsargos pulkininkas O. Ždanovas itin rezervuotai vertina ir Rusijos prezidento V. Putino grasinimus panaudoti branduolinį ginklą. Jo vertinimu, šios kalbos – tarsi pokerio partija, kurią laimėti bandoma blefuojant.

Olegas Ždanovas

„Jeigu V. Putinas būtų norėjęs panaudoti branduolinį ginklą, jis tai ir būtų padaręs, nes pretekstų buvo labai daug. Tačiau V. Putinas puikiai suvokia, kad tuomet Jungtinės Amerikos valstijos (JAV) jį tiesiog užmėtys bunkeriams naikinti skirtomis tolimojo nuotolio raketomis „Tomahawk“, kurios įveikia net 60 metrų betono sluoksnį“, – žinomo rusų apžvalgininko Marko Feigino tinklalaidėje kalbėjo O. Ždanovas.

Vertindamas dabartinę įvykių eigą fronte, Ukrainos karių vykdomas puolimo operacijas ir jų perspektyvas, karybos ekspertas užsimena, kad joms laiko turima iki šių metų gruodžio. Vėliau prasidės kitas karo etapas. Ukrainos kariams fronte teks susidurti su šimtatūkstantiniu Rusijos karių pastiprinimu, tačiau Ukrainos gynėjai jau turės pakankamai priemonių kautis su ženkliai pagausėjusiomis okupantų pajėgomis.

Rusai panikoje: artilerijos paramą fronte bando kviesti per socialinius tinklus

„Ukrainos kariuomenės veržimasis į priekį vyks šuoliais. Jau esu minėjęs, buvo pirmasis etapas, kai į mūšį stojo mūsų rezervai, sumažino tempą, sustojo, persigrupavo, tada prasidėjo kitas rezervinių pajėgų įtraukimo į mūšį etapas. Štai tokiu būdu ir vyks tolimesnis mūsų pajėgų judėjimas“, – Ukrainos kariuomenės taktiką apibūdino karybos ekspertas O. Ždanovas.

Nors Ukrainos kariuomenės vadovybė dėl savaime suprantamų priežasčių beveik neteikia jokių duomenų apie vykstančius mūšius ir puolimo kryptis, šiuo metu itin gausu detalios ir ganėtinai tikslios informacijos rusiškuose naujienų kanaluose. Būtent čia pirmiausia pateikiamos žinios apie vykstančius mūšius, neretai nurodoma, jog ukrainiečiams puolat padėtis tampa kritine, prašoma pastiprinimo.

Karas Ukrainoje

Panašu, kad tokio pobūdžio informacijos viešinimas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo itin kvailai, tik liudija apie rimtas problemas, su kuriomis susidūrė Rusijos pajėgos. Jau anksčiau buvo skelbta, esą ukrainiečiams pavyko blokuoti radijo ryšių tinklą, tad Rusijos daliniai neteko galimybės bendrauti vieni su kitais, paprašyti artileristų pagalbos. Tad visai tikėtina, kad tokioje situacijoje ryšį bandoma palaikyti alternatyviais kanalais, pavyzdžiui veikiant uždarose „Telegram“ grupėse. Ir nieko nuostabaus, žinant koks chaosas vyrauja Rusijos kariuomenėje, dalis šios informacijos tampa viešai prieinama.

„Juokingiausia tai, kad artilerijos ugnį ir aviacijos paramą bandyta išsikviesti per socialinius tinklus. Aš galvoju, kad tai [Rusijos karinių ryšių sistemų blokavimą – red.] lėmė kažkas iš naujos kartos „žaisliukų“, kuriuos mums davė užsienio partneriai – naujos karto radijo elektroninės kovos priemonės“, – reziumavo O. Ždanovas.

Atskleidė ukrainiečių naudojamą taktiką, kuriai artėjanti žiema neturės įtakos

Kalbėdamas apie tolimesnes Ukrainos kariuomenės galimas puolimo kryptis, O. Ždanovas minėjo Svatovo gyvenvietę.

„Praradus Kupianską ir geležinkelio mazgą jiems lieka kelias link Svatovo. Jį atkirtę mes nutrauktume tiekimą nuo Svatovo iki Kreminos“, – M. Feigino tinklalaidėje kalbėjo O. Ždanovas.

Ukrainos kariuomenės atsargos pulkininkas pastebi, jog praradusios vieną kelią Rusijos pajėgos gali pasinaudoti ir kitais, tačiau pastebėta, kad rusų kariuomenės logistams labai sunkiai sekasi keisti maršrutus, persiorientavimas užima nemažai laiko.

„Keliuose reikia įrengti poilsio, maitinimo, kuro papildymo punktus. Kolona juk negali važiuoti nesustodama. Paprastai sustojama kas dvi valandas, esant ekstremalioms sąlygoms – kas keturias valdas. O ir tai labai pavojinga, nes vairuotojai gali užmigti prie vairo“, – sakė atsargos pulkininkas.

Čia karybos ekspertas akcentuoja įdomią savybę – Rusijos kariuomenės inertiškumą, nesugebėjimą greitai persiorientuoti, karinių veiksmų metu keisti savo taktiką.

Vienu svarbių faktorių, galinčių koreguoti karinių veiksmų Ukrainoje eigą ekspertai vadina besikeičiančias oro sąlygas: vėstant orams, iškrentant vis didesniam kritulių kiekiui, medžiams numetant lapus kariauti tampa vis sudėtingiau.

O. Ždanovas pripažįsta, jog visa tai tikrai sulėtina karinių veiksmų tempą ir pastebi dvi esmines aplinkybes, nuo ko priklauso kario gebėjimas kovoti. Pasak atsargos pulkininko, karys turi būti sočiai maitinamas ir aprengtas taip, kad nešaltų, tada jis gali kovoti ir esant žemai temperatūrai. Todėl laimi ta pusė, kuri greičiau pasirūpina savo karių gerbūviu.

„Mano vertinimu, sprendžianti iš pateikiamų vaizdo įrašų, tos mūsų kariuomenės dalys, kurios eina į mūšius, jau yra parengtos veikti žemos temperatūros sąlygomis.

Medžiams numetant lapus sumažėja natūrali maskuotė, tačiau taktikai, kurią mes naudojame, tai didesnės įtakos neturi. Tai nėra stacionarios pozicijos, kaip Rusijos kariuomenės, kurias jie bando maskuoti ir dėl to [medžių lapai – red.] jiems yra labai svarbūs. Mes taikome manevrinio puolimo taktiką, čia netikėtumo faktorių lemia greitis ir manevravimas“, – konstatavo O. Ždanovas.

Rusija Ukrainos puolimui ruošia placdarmą Baltarusijoje: įsitvirtins armijos grupė

Kalbėdamas apie naujas puolimo kryptis ir strategiškai svarbių gyvenviečių, transporto mazgų užėmimą O. Ždanovas neprognozavo tolimesnės įvykių eigos, bet pastebėjo, kad laiko tam turima iki gruodžio.

„Gruodžio mėnesį mes fronto linijoje sutiksime struktūrizuotą ir mažiausiai mėnesį apmokytą Rusijos kariuomenės rezervą. Tuos žmones, kurie šiuo metu Rusijoje šaukiami į tarnybą paskelbus mobilizaciją“, – minėjo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Atsargos pulkininkas šią datą nurodo remdamasis žvalgybos duomenimis. Jo teigimu, Kryme ketinama formuoti motorizuotų šaulių diviziją, kurios pasiruošimą numatoma baigti gruodžio 1 dienai, į Sevastopolį atvyko apie 3 tūkst. žmonių, formuojama jūrų pėstininkų brigada, ji pasiruošti kovoms turi iki gruodžio 10 dienos.

O. Ždanovas minėjo, kad dalis Rusijos kariuomenės rezervistų apsistos Baltarusijoje. Pirmiausia atvyks apie 20 tūkst. žmonių, tačiau tai bus ne kariškiai, o darbininkai, jie įrenginės kareivines. O gruodžio mėnesį Baltarusijoje bus imta formuoti Rusijos kariuomenės grupę.

Nėra kur dėti mobilizuotų žmonių, dingo 1,5 mln. uniformų

Karybos ekspertas prognozuoja, kad bendras Rusijos rezervistų skaičius turėtų būti apie 100–120 tūkst. žmonių ir šią prielaidą grindžia svarbia aplinkybe, jog surinkus didesnį kiekį žmonių nei pajėgia talpinti turimos kareivinės, iš karto susidurta su problemomis.

„Kariniai komisariatai surenka žmones, o paskui jų nėra kur dėti. Todėl matome vaizdo įrašus, kur jie sėdi laukuose, nakvoja po atviru dangumi. Po savaitės ar anksčiau šie žmonės išsilakstys, nes artėja šalčiai.

Jie atvėrė neliečiamų atsargų sandėlius, o paaiškėjo, kad ten viską pelės jau sugraužė. Tas atvejis, kai skelbiama apie dingusius 1,5 mln. uniformų komplektus primena anekdotišką posakį, jog „viskas pavogta iki mūsų“, – svarstė O. Ždanovas.

Mobilizuotieji rusų rezervistai

Karybos ekspertas prognozuoja, kad Rusijai itin sunkiai seksis aprūpinti šaukiamus rezervistus žiemai ar bent giliam rudeniui tinkamais drabužiais, nes tik šiuo metu paaiškėjo, kad sandėliai, kuriuose laikytos karo metui skirtos atsargos, jau seniai išvogti. Jis minėjo, kad tikrąją padėtį, panašu, suvokė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo karininkai, nes vos tik paskelbus apie mobilizaciją, pranešta, jog Baltarusija gavo itin didelį užsakymą siūti rusų kariams uniformas.

Rusijos planas: į frontą pasiųsti 1,2 mln. karių

Ar Rusijos kariuomenės pajėgas papildžius apie 120 tūkst. rezervistų būtų įmanoma pradėti skverbimąsi į Ukrainos gilumą arba bent jau sustabdyti ukrainiečių puolimą?

Karybos ekspertas pastebi, kad abi šios užduotys gali būti įvykdytos pasitelkiant 1,2 mln. karių armiją. Būtent tokį rezervistų skaičių, O. Ždanovo teigimu, kitų metų vasarai siekia mobilizuoti Rusija. Tuo pačiu atsargos pulkininkas pastebi, kad tai – neįgyvendinama užduotis.

Mobilizuotieji rezervistai

„Jeigu jūs sugebate ne tik surinkti, bet ir išlaikyti 1,2 milijono kariuomenę, mokėti jiems pinigus, maitinti, rasite aprangą, techniką, ginkluotę, bent tokio lygio, kuria į Ukrainą įsiveržta vasario 24 dieną, gal teoriniai šansai ir būtų. Ir tik su sąlyga, jog mes sėdėsime sudėję rankas ir nieko nedarysime“, – sakė O. Ždanovas.

Laukia dideli mūšiai: moderni karo technika prieš menkai apmokytus Rusijos rezervistus

Čia karybos ekspertas atkreipia dėmesį į planą mobilizuoti 1,2 milijono rusų bei realius jo įgyvendinimo šansus. Nes su rimtomis problemomis susidurta surinkus vos 120 tūkst. vyrų, trūksta drabužių, vaistinėlių, amunicijos, nėra kur juos apgyvendinti.

Kita vertus, norint paruošti karius, tam reikia bent pusės metų. Paprastai apie 30 proc. ruošiamų karių parengimo programos nesugena įveikti, tad juos reikėtų pakeisti kitais. Būtent dėl to Rusijos planai sutelkti milijoninę armiją ir smogti Ukrainai atrodo itin sunkiai įgyvendinami.

Karybos ekspertas pastebi ir tai, kad šiuo metu jau baigta derinti Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) lendlizo karinės pagalbos Ukrainai programa. Jau paskelbta apie ginkluotės pirkimą iš Pietų Korėjos už 4 milijardus JAV dolerių.

„Jeigu mes už 6,2 milijardų JAV dolerių pagalbą kariavome apie 6 mėnesius, ginkluotė už 4 milijardus JAV dolerių – didžiulė parama Ukrainos kariuomenei. Jei tiksliai pamenu, už šiuos pinigus yra perkamos artilerijos, reaktyvinės sistemos, galbūt ir tankai bei šaunamieji ginklai. Bet svarbiausia, jog pas mus atkeliauja artilerija“, – reziumavo O. Ždanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)