V. Putinas turi du pasirinkimus, vienas jų – branduolinio ginklo panaudojimas

Ši savaitė bus itin svarbi, pasibaigus pseudoreferendumams okupuotose Ukrainos teritorijose, kurių rezultatai jau aiškūs, Kremlius turės priimti sprendimus, nulemsiančius ne tik karo Ukrainoje eigą, bet ir visos Rusijos ateitį.

Vienas kvalifikuočiausių karo Ukrainoje ekspertų, buvęs šios šalies ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo karininkas, atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas mato du variantus, kaip gali pasielgti V. Putinas.

„Pasibaigus referendumams, V. Putinas gali iškelti sąlygą: arba mes [Ukraina – red.] sėdame prie derybų stalo, arba jis šias teritorijas prijungia prie Rusijos. Tada mes esame priversti derėtis pagal iš anksto primestą sąlygą, kad visos šiuos užimtos teritorijos tampa Rusijos dalimi.

Jeigu mes atsakome tai daryti, V. Putinas šias Ukrainos teritorijas prijungia prie Rusijos, mūsų kariams toliau tęsiant puolimą gali būti panaudotas ir branduolinis ginklas“, – žinomo rusų žurnalisto Jevgenijaus Kiseliovo tinklalaidėje kalbėjo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Labiausiai tikėtinas branduolinių artilerijos sviedinių panaudojimas

Karybos ekspertas pastebi, jeigu ir bus panaudotas branduolinis ginklas, tai tikrai ne toks galingas, koks baigiantis II Pasauliniam karui sunaikino Japonijos miestus Hirosimą ir Nagasakį. Šiuo atveju kalbama apie nedidelio galingumo taktinio branduolinio ginklo panaudojimą.

„Pats mažiausias branduolinis užtaisas pasaulyje – artilerijos sviedinys ([su branduoline kovine galvute – red.]. Jie yra dviejų kalibrų – 152 mm ir 203 mm. Atitinkamai, jų galingumas siekia 0,4 ir 0,8 kilotonos“, – teigia karybos ekspertas.

Olegas Ždanovas

Šių branduolinių užtaisų veikimo spindulys nėra didelis, sprogus 0,4 kilotonos užtaisui, – ne daugiau 15 kilometrų spinduliu.

„Tai nereiškia, kad šioje teritorijoje sunaikinama viskas, kas gyva. Padaromi įvairaus lygio nuostoliai, o radioaktyviosios dalelės pasklis elipse, kurios kryptis priklausys nuo vėjo krypties sprogimo metu. Tačiau maksimalus šios elipsės ilgis – 15 kilometrų, aišku, kad bus radioaktyvus debesis, tačiau kur jis nukeliaus – priklauso nuo labai daug gamtinių faktorių“, – sakė O. Ždanovas.

Rusija sulauktų greito atsako, panaudotų Sirijoje išbandytas raketas

Akivaizdu, kad branduolinio ginklo panaudojimas ypatingos žalos Ukrainos kariuomenei nepadarytų, tačiau sukeltų iki šiol neregėtą tarptautinį atsaką.

„Visas pasaulis susivienytų prieš Rusiją. Ji eliminuojama iš visų tarptautinių organizacijų, pradedant Jungtinėmis Tautomis, paskelbiamos tokios sankcijos, kurios visiškai sugriauna Rusijos ekonomiką.
Iš Rusijos atimamas branduolinis ginklas, šalis padalinama į kitų valstybių įtakos zonas“, – apie galimus branduolinio ginklo panaudojimo padarinius kalbėjo O. Ždanovas.

Kalbėdamas apie karinį atsaką, apie kurį jau užsiminė Jungtinės Amerikos valstijos (JAV), karybos ekspertas prognozavo, kad atsakomasis smūgis galėtų būti suduotas bunkerius naikinti skirtais užtaisais apginkluotomis tolimojo nuotolio raketomis „Tomahawk“.

Vladimiras Putinas skelbia mobilizaciją

Sirijos pavyzdys parodė, kad tokios raketos – labai efektyvios. Todėl jomis galėtų būti smogta ten, kur susirinkusi aukščiausia šalies politinė vadovybė. Štai ir viskas, Rusija sustabdyta.

Po atominio ginklo panaudojimo mes turime užterštą teritoriją, spinduliuotė bus ženkliai mažesnė nei Černobylio atveju. Toliau – Maršalo planas, šalies atstatymas ir visa kita. Toks yra pats blogiausias scenarijus su branduolinio ginklo panaudojimu“, – kalbėjo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Rusijos generolai jau pasiruošę išduoti V. Putiną

Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo karininkas įsitikinęs, kad šiuo metu užsienio šalių žvalgybos, ypač tokios galingos kaip IzraelioMossad“, britų „MI6“ ar Amerikos CŽV gauna pakankamai tikslią informaciją iš aukščiausių Rusijos karinės ir politinės vadovybės sluoksnių. Pasak karybos ekspertų, nutekintų duomenų fragmentai leidžia neabejoti, kad informacija perduodama iš Kremliaus.

O. Ždanovas įsitikinęs, kad matydami neišvengiamą karo Ukrainoje baigtį kai kurie generolai ruošia saugius atsitraukimo kelius. O tai gali būti ir bendradarbiavimas su užsienio žvalgybomis mainais į saugumo garantijas. Tokie žmonės gali tikėtis mainais už suteiktą svarbią informaciją tarptautiniame Hagos teisme būti ne kaltinamaisiais, o tik liudininkais.

Karas Ukrainoje

„Šiuo metu susidariusi kaip niekada palanki terpe Rusijos karinių paslapčių nutekėjimui, panašu, kad rikiuojasi ilga tai padaryti norinčių eilė“, – sakė karybos ekspertas.

Nors raketomis atakuojamas Krymas, branduolinio ginklo Rusija nepanaudojo

Kitas, kur kas pozityvesnis scenarijus, kurį numato O. Ždanovas: Ukraina atsisako derėtis su Rusija ir tęsia puolimą, o V. Putinas taip ir neišdrįsta panaudoti branduolinio ginklo.

Nors analitikai teigia, kad masinio naikinimo ginklą V. Putinas gali panaudoti teisindamasis, jog Ukrainos kariuomenė puola Rusijos teritoriją, tai yra po vadinamųjų referendumų prijungtas okupuotas teritorijas, O. Ždanovas pastebi itin svarbią aplinkybę.

„V. Putinas tik dabar galiausiai pripažino, jog mes raketomis apšaudėme taikius Kryme. O Krymas juk yra vadinamas Rusijos Federacijos dalimi. Prisiminkime, ką mums žadėjo Dmitrijus Medvedevas [buvęs Rusijos prezidentas ir premjeras – red.], jeigu bus iššauta Krymo kryptimi – branduolinę apokalipsę“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Būtent tokį scenarijų karybos ekspertas vadina labiau tikėtinu, nes iš karto po referendumų prijungus okupuotas teritorijas prie Ukrainos, jose imtų galioti Rusijos gynybos doktrina, V. Putinui nelikti kitos išeities, kaip tik panaudoti branduolinį ginklą. O tai, pasak O. Ždanovo, gali būti ir paskutiniu sprendimu jo politinėje karjeroje.

„V. Putinas visada mėgsta pasilikti galimybę manevruoti. Šiuo metu jam gyvybiškai reikia paliaubų, ugnies nutraukimo. Jis nėra kvailas ir tą puikiai suvokia. Nuolatos generalinis štabas jam teikia pranešimus apie tai, kad šiandien kariuomenė jau nepajėgi pulti, o rytoj – negalės gintis.

Būtent spaudžiant šiai generolų grupei V. Putinas paskelbė mobilizaciją. Pavadino ją daline, kuri vadina visuotine, o aš vadinu – globalia, kai griebiami visi iš eilės, nes fronte – katastrofa, ten nėra žmonių“, – kalbėjo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Kai kurių šaltinių duomenimi, šiuo metu V. Putinas tiesiogiai bendrauja su Ukrainos fronte veikiančių Rusijos kariuomenės korpusų bei artimų vadais, vadinamu operatyviniu lygmeniu. Todėl O. Ždanovas sakė manantis, kad būtent šie, dėl karių trūkumo itin keblioje situacijoje atsidūrę generaliteto atstovai ir įkalbėjo V. Putiną skelbti mobilizaciją.

„Yra kuopų, kuriose iš 100 žmonių likę tik 30. Todėl šie generolai ir įsitikino V. Putiną skelbti mobilizaciją, antraip karas jau šiandien bus pralaimėtas. Paskelbus mobilizaciją jis bus pralaimėtas ne šiandien, bet rytoj, tačiau apie rytojų generolai V. Putinui vargu ar pasakė“, – svarstė karybos ekspertas.

V. Putinas pateko į situaciją, iš kurios tiesiog nebėra išeities

Kalbėdamas apie mobilizacijos eigą, karybos ekspertas mano, kad ji primena buką plano vykdymą, kai siekiama į frontą nusiųsti kuo daugiau žmonių imant visus iš eilės.

Kvailumo pavyzdžiu vis vadina nuskambėjusius atvejus, kai sulaikius protestuojančius prieš mobilizaciją ir karą jiems įteikiami šaukimai į kariuomenę.

„Gavęs automatą toks žmogus geriausiu atveju surengs itališką streiką, užsiims sabotažu, o blogiausiu atveju – pabėgs arba pasiduos, arba savo automatą nukreips į kariauti verčiančius vadus.

Karybos ekspertas O. Ždanovas teikia, kad spaudžiamas skelbti mobilizaciją V. Putinas pateko į situaciją, iš kurios tiesiog nėra išeitis. Neskelbiant mobilizacijos bus pralaimėtas karas ir jo režimas žlugs, paskelbus mobilizaciją žlugs vidaus politika, kartu ir jo režimas.

„V. Putinas pasirinko mobilizaciją, tai kiek ilgesnis kelias į pralaimėjimą kare“, – konstatavo O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)