Šios savaitės pradžioje Rusijos pajėgos pradėjo lemiamą mūšį dėl Donbaso. D. Antanaitis teigė, jog prasideda antroji karo fazė – sausumos kelio į Krymą užtvirtinimas.

„Nes jiems, vis dėlto, reikia pasiekti tą operacinę fazę, kada visas tas karas, kurį jie pradėjo, turėtų prasmę kažkokią. Jiems reikia užimti kuo daugiau žemės, kad apsaugotų savo sausumos kelią į Krymą iš Rusijos“, – laidoje svarstė jis.

Atsargos majoras teigė, jog naujasis planas jau sukurtas, o koviniai įsakymai – išdalinti.

„Ir dabar, kai pasikeitė vadai. Ir, matomai, papildymas link pabaigos, jis dar visai nesibaigė rusų kariuomenės, ir, ko gero, jau prasidėjo mūsų manymu, antra fazė. Kada rusai turi jau naują planą, jis baigtas daryti, koviniai įsakymai išdalinti, jau pradėtas puolimas į vakarus. Šiai dienai tai ir matome, kad prasidėjo ir intensyvesnis apšaudymas ukrainiečių. Ir rusų pajėgų judėjimas link vakarų“, – Žinių radijo laidoje „Persona grata“ antradienį sakė D. Antanaitis.

Darius Antanaitis

Jis laidoje svarstė, kad per pirmą puolimą įprastai yra metamos visi geriausi pajėgumai. Todėl dabar ginklų resursai – riboti.

„Nes daug reikia kuo greičiau užbaigti puolimą ir įsitvirtinti pozicijose. Todėl meti stipriausias savo pajėgas, kad būtų įvarytas šokas, nugalėti ir užimti reikalingas pozicijas. Tai mano galva, per pirmas puolimo dienas rusai panaudojo ypatingai daug savo naujausios ginkluotės ir geriausių dalinių. Ir jie žuvo, kas yra labai gerai. Po to, kai jei atitraukė dalį savo pajėgų iš Ukrainos į Baltarusiją, ne visi daliniai, kurie pasitraukė į Baltarusiją, ją ir paliko.

Pajudėjo aplink visą Ukrainą link šalies rytų. Tai panašu, kad papildymas kažkoks atėjo, kaip ir technikos, ginkluotės. Tačiau turint omenyje, kad resursai visada yra riboti, ko gero, rusai nebeturi tos, anot jų, super naujos ginkluotės, super gerai paruoštų karių. Manau, kad taktine prasme, planavimo prasme puolimas dabar vyks labiau kariškai, tvarkingai. Tačiau karių parengimo prasme ir technikos prasme, jis bus žemesnis“, – Žinių radijo eteryje svarstė atsargos majoras D. Antanaitis.

Mariupolio laukia Kaliningrado likimas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau ne kartą pabrėžė, jog Mariupolyje uostamiestyje padėties tragiška. Žinių radijo laidos „Persona grata“ pašnekovas D. Antanaitis teigė, jog sunku pasakyti, ar Mariupolis yra „kritęs miestas“.

„Mariupolis laikosi todėl, kad ten dar kovoja dalis ukrainiečių pajėgumų. Tačiau ar miestas kritęs, ar ne, man yra sunku vertinti. Ką reiškia kritęs Mariupolis? Įsivaizduokime Vilnių, kuris yra užimtas. Ir kažkur Fabijoniškėse yra dar apie tūkstantį mūsų karių, kurie kovoja.

Tai ar yra kritęs Vilnius, ar ne? Manau, kad tą kritimą ar ne galima būtų vertinti taip – ar rusai gali laisvai važinėti po Mariupolį, laisvai elgtis. Manau, kad didžioji dalis šio miesto yra rusų okupacinėse rankose. O tas paskutinis pasipriešinimo židinys, rusams reikia jį damušti. Ir jie tai daro“, – Žinių radijo eteryje antradienį sakė D. Antanaitis.

Paklaustas, kas bus toliau, atsargos majoras teigė, jog atblokuoti Mariupolį būtų sudėtinga.

„Reikia, kad ukrainiečiai padarytų kontrataką ir atblokuotų miestą. Ir manau, kad Mariupolio gynėjai dabar kovoja dėl savo šeimų ir savo išgyvenimo“, – tikino jis.

D. Antanaitis laidoje teigė, jog kad ir kaip ciniškai beskambėtų – Mariupolis tėra vienas žingsnis dideliame žygyje.

„Taip, jis svarbus miestas. Ir dėl savo strateginės padėties – kaip giliavandenis uostas, kaip pramonės zona. Tas pačias paraleles mes galime pamatyti ir su Kaliningradu – rusai ten atkeliavo, išžudė tuos, kurie nepasitraukė, ir dienos pabaigoje ten nė vieno vietos gyventojo neliko, viskas buvo išgriauta. O po to baisiais sovietiniais monolitais atstatytas. Manau, kad toks likimas laukia ir Mariupolio – jis bus sugriautas ir bandys jį atstatyti“, – savo įžvalgomis laidoje dalijosi atsargos majoras D. Antanaitis.

Pagalba iš kitos šalies

Jis teigė, jog jo galva, rusų kariuomenės atsitraukimas ir išėjimas iš Ukrainos teritorijos yra praktiškai nerealus dalykas.

„Vienintelis dalykas, kas yra įmanoma, tai Rusijos kariuomenės sutriuškinimas Ukrainoje, privertimas juos bėgti iš šalies. Ir išlaisvinimas ne tik rytinių pusių, bet ir pačio okupuoto Krymo. Mes dabar jau pavargome nuo to karo, kad ir kaip ciniškai skambėtų, nebėra to šoko ir baimės. Bet karas vyksta, nereikia turėtų iliuzijų, kad kažkas susitars paspaudę rankas. Ne, karas nesibaigia, jis toliau vystosi. Ir manau, kad V. Putinas savo planų neatsisakė – jam reikia bent jau rytinę dalį visiškai okupuoti, užimti. Ir gal tada jis sustos“, – kalbėjo Žinių radijo laidos pašnekovas D. Antanaitis.

Tokį įvykių scenarijų jis vadino vakarų pralaimėjimu.

„Kaip bebūtų, tai yra totalinis karas, rusai tiesiog naikina tautą, šalį. Čia iliuzijų nereikia turėti. Vienintelis kelias sustabdyti šį karą – visiškas Ukrainos laimėjimas“, – teigė jis.

Atsargos majoras laidoje pasidalino ir savo įžvalga – vienintelis būdas ukrainiečiams nugalėti rusų kariuomenę – jei prie jos su savo kariais prisijungtų sąjungininkė šalis.

„Vėl pabūsiu ciniškas – šalys neprisijungs vien dėl to, kad myli Ukrainos žmones. Jos turi jausti grėsmę savo piliečiams. Jeigu jauti, kad iš Rusijos kyla grėsmė ir tavo valstybei, skiri resursus, kad tą grėsmę sustabdytum kuo toliau nuo savo sienos.

Vienas iš tokių atveju būtų rusų branduolinis smūgis Ukrainos žemėms, ar rusų pajėgų pajudėjimai ES pasienyje, ar net pačioje ES. Kas šiai dienai pakankamai sudėtingas dalykas“, – kalbėjo atsargos majoras D. Antanaitis.

Jis teigė, jog branduolinio ginklo panaudojimas Ukrainoje vis dar yra reali galimybė. Tai paralyžiuotų sprendimų priėmėjus, paprastus gyventojus, kalbėjo jis.

Paklaustas, ką tokiu atveju darytų vakarai, atsargos majoras D. Antanaitis teigė, jog jei Kremlius panaudotų branduolinį ginklą Ukrainoje, vakarų politikai pajustų milžinišką visuomenės spaudimą atsakyti tuo pačiu.

„Pažiūrėkime iš žmogiškosios pusės – jei panaudoji branduolinį ginklą – pirma reakcija yra šokas ir baimė. Visas vakarų pasaulis sustingtų iš baimės ir nežinotų, ką daryti. Tada įsijungtų kažkokie mechanizmai, ką toliau veikti, ką toliau daryti. Politikai, be abejo, būtų spaudžiami nenuleisti Rusijai, kadangi ji gali sukelti branduolinį armagedoną.

Net neabejoju, kad toks spaudimas politikams bus. Kad neutralizuotum branduolinį armagedoną, reikia sunaikinti Rusijos branduolinį potencialą – tai praktiškai yra neįmanoma“, – Žinių radijo laidoje „Persona grata“ sakė D. Antanaitis.