Karybos ekspertas ragino bent keletą dienų stebėti situaciją ir per anksti nedaryti išvadų apie Rusijos kariuomenės pajėgų atsitraukimą iš Kyjivo apylinkių.

„Pirmomis karo dienomis buvo pasirodžiusi informacija, kad Rusijos žiniasklaidoje buvo tekstai parašyti, kokia čia sėkminga pergalė, kokie turi būti projektai. Ir ten buvo kalbama apie Nova Rosija, tie tekstai iš internetinių portalų buvo išimti, kai pasimatė pirmomis dienomis nepaėjo. Tai ten ir buvo kalbama apie Nova Rosiją, tai vadinasi, ta idėja yra gimusi prieš maždaug 7–8 metus.

Ir ji tarsi buvo darbotvarkėje nuo pat pirmų karo dienų, bet lyg dėl karo dinamikos buvo nutildyta. O dabar, kadangi sekasi salyginai gerai Rusijai tas žemes perimti, nuo Chersono, Krymo, link Mariupolio, formuojasi sausumos tiltas. Tai tose teritorijose jie ir šnekėjo apie Nova Rosiją visus šiuos 8 metus“, – sakė jis.

D. Šlekio nuomone, atsiranda indikacijų, jog Rusija gali bandyti tokią idėją įgyvendinti.

„Tai, kaip vyksta derybos Stambule dabar, atrodo, jie įgauna materialų žemės plotą šiai idėjai įkurti, palaikyti. Tai tikrai nenustebintų. Kartu dar buvo gandai, kol kas dar gandai, apie Chersono regiono referendumą. Tai yra indikacijos, kad taip gali būti, bet kol kas tik indikacijos“, – LNK sakė D. Šlekys.

Pašnekovas teigė, jog negalima atmesti ir tolimesnio puolimo galimybę – atsitraukus sustiprinti pozicijas.

„Yra ir šito. JAV kol kas labai skeptiškai vertina visus Rusijos duodamus pažadus. Ir prie Kyjivo, Černihivo viena vertus, tarsi atitraukė pajėgas, bet ateina indikacijos, kad jie toliau kasasi apkasus, stiprina gynybinę perimetrą tam, kad ukrainiečiai negalėtų išvyti ir kartu jie liktų ten. O tai reiškia, kad Kyjive dislokuotos pajėgos negali jų visų atitraukti ir mesti į Donbaso regioną.

Nes prie Kyjivo 60 kilometrų spinduliu yra rusų kariai apkasuose. Tai reiškia, kad turi laikyti rezervą Kyjive, kuris gali būti svarbus ginant Donecko regioną, dėl viso pikto. Čia prasidės katės ir pelės žaidimas – kaip paskirstyti tą mažą ukrainiečių kariuomenės resursą“, – sakė jis.

Dr. Deividas Šlekys

VU TPSPMI docentas, karybos ekspertas D. Šlekys teigė, jog Rusijos bandymai karių rasti jau kitose šalyse, rodo, jog jų pajėgumų neužteko pirmam smūgiui ir mėnesiui. O dabar kariai renkami įvairiais būdais, tik ne visuotine Rusijos mobilizacija.

„Dabar jie turi dilemą – jiems reikia naujų karių. Bet jei nauji kariai gali ateiti tik darant mobilizaciją, imant rezervistus: mokytojus, verslininkus. Taip kyla klausimai visuomenei – o kodėl jūs tai darote. Todėl pirmiausia vežama iš kitur – į Rusiją integruotų regionų, ima samdinius. Arba, kaip girdėjau, imami žmonės, kurie yra pasiėmę greitųjų paskolų Rusijoje, nurašo paskolą, jei eini tarnauti. Tai tokius segmentus jie ima, nes nenori imti didžiosios masės žmonių, o tai sukels labai daug klausimų“, – kalbėjo D. Šlekys.

Politologas taip pat pabrėžė, jog svarbu, su kokiu mandatu į derybas Turkijoje atvyksta Rusijos delegacija – ar tik su pažadais, ar su realiu jų įgyvendinimu.

Visą LNK pokalbį su D. Šlekiu žiūrėkite čia: