Jis „Delfi rytas“ laidoje paaiškino, kuo skiriasi dalinė ir visuotinė mobilizacija.

„Dalinė mobilizacija yra ta pati mobilizacija, kaip ir visuotinė. Tik skirtumas tas, kad visuotinės mobilizacijos metu kviečiami į kariuomenę visi žmonės, arba visi vyriškos lyties atstovai, kurie gali judėti ir gali kovoti. Tuo metu dalinės mobilizacijos yra taip kviečiami visi tarnavę jau žmonės, kurių parengimui, žinių ir įgūdžių atnaujinimui reikia mažiau laiko, nei tiems žmonės, kurie nėra tarnavę“, – laidoje sakė karybos ekspertas D. Antanaitis.

Jis nesutiko, jog šis V. Putino pareiškimas jau gali būti laikomas karo Ukrainoje pripažinimu. Rusija iki šiol teigia, kad Ukrainoje vyksta specialioji karinė operacija.

„V. Putino argumentacija buvo ta, kad Ukrainos kariuomenė grasina Rusijos vientisumui. V. Putinas nepripažino, kad jis įsiveržė į Ukrainą ir vykdo karinius veiksmus, karą pačioje Ukrainoje. Jo argumentai – ukrainiečiai yra kalti ir jie grasina Rusijai“, – sakė laidos „Delfi rytas“ pašnekovas.

Darius Antanaitis

D. Antanaitis sakė manantis, jog tai yra desperacijos požymis. Jo nuomone, ši dalinė mobilizacija yra skirta Krymui.

„Kadangi kalba apie Rusijos teritorijos gynybą. O tai dar kartą reiškia, kad rusai ruošiasi ginti Krymą. Nemanau, kad ta dalinė mobilizacija yra skirta rytų regionams, okupuotiems Rusijos. Kadangi mobilizacijai reikia laiko, drįsčiau teigti – 2–3 mėnesių.

Manau, kad Rusijos generalinio štabo paskaičiavimai yra tokie, kad per tuos 2–3 mėnesius ukrainiečiai sugebės išlaisvinti savo rytines okupuotas vietoves. Ir tada galės pereiti prie Krymo deokupacijos“, – laidoje „Delfi rytas“ svarstė D. Antanaitis.

Karybos ekspertas priminė, jog mobilizacijai yra reikalingi žmonių sąrašai, būtina su jais susisiekti, duoti jam laiko susiruošti. Laiko užima ir įgūdžių atnaujinimas.

„Manau, kad šiam veiksmui reikės nuo 2 iki 4 savaičių. Tada tas žmogus turi atvykti į kažkokią paskirstymo vietą, arba mokymų vietą. Kur bus paskirstytas į dalinius, padalinius, tada prasidės mokymai. Tam, kad būtų atnaujinti įgūdžiai, paprastai reikia nuo mėnesio iki 3 mėnesių. Ir tada jau žmogus, nutransportuotas kažkokiais būdais į mūšio vietą, priskirtas daliniui ir pradėti kovoti. Tai jeigu labai greitai suktųsi, turėtų būti maždaug 2–3 mėnesiai, kad tai įvyktų“, – tikino karybos ekspertas D. Antanaitis.

Jis teigė, jog Rusija mobilizuotiems asmenims ginkluotės turės, nors ir modernioji jau sunaikinta Ukrainoje.

„Manau, kad kažkiek tai bus aprūpinti tie žmonės, kažkokiais ginklais labai pasenusiais, ko gero ir apranga bus ištraukta II Pasaulinio karo, šalmai tie patys. Kažkiek jie turės, bet tai tikrai nebus kažkas įspūdingo“, – prognozavo laidos „Delfi rytas“ pašnekovas karybos ekspertas D. Antanaitis.

Jo teigimu, dalinė mobilizacijos paskelbimas rodo, kad ukrainiečiams dar teks kovoti ilgai, bet yra ir gerų naujienų. Jau nuo vakar, kai buvo tikėtasi V. Putino kalbos, Rusijos Federacijos aktyviai ieško, kaip išvykti iš Rusijos.

„Yra ir gera žinia – tai padidins socialinius neramumus pačioje Rusijoje. Įsivaizduokime mes save ruso vietoje – sėdi savo namuose, geri degtinę virtuvėje, per televizorių žiūri, kaip žudomi ukrainiečiai – kikeni ir blevyzgoji su savo girtais kaimynais. Ir staiga ateina žinutė, kad blevyzgos baigėsi ir pats turi ten važiuoti, tu pats ten gali žūti“, – galimą situaciją nupasakojo karybos ekspertas.

D. Antanaitis laidoje teigė, jog Rusijos Federacijos piliečiai, patys turintys savo gyvenimą, savo verslus, šeimą – bus staiga iš jų „išlupti“.

„Ir baimės bus, bus nepatenkinti žmonės, bus bėgimai, dezertyravimas, karinių komisariatų padegimai, kad būtų sunaikinti įvairūs sąrašai. Manau, kad tai yra gerai, nes tai dar labiau sustiprins socialinę įtampą Rusijoje“, – kalbėjo jis.

Karybos ekspertas D. Antanaitis laidoje „Delfi rytas“ teigė, jog Kremliaus vadovas V. Putinas savo kalboje praktiškai pripažino, jog Rusijos pajėgos pralaimi rytiniuose okupuotuose Ukrainos regionuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)