Praėjusį savaitgalį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kvietė profilaktiškai išsitirti visus vaistinių darbuotojus ir prekybos vietų darbuotojus, taip pat ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojus, tiesiogiai dirbančius su vaikais. Savaitę anksčiau – ilgąjį gegužės 1-3 d. savaitgalį – buvo kviesti testuotis visi norintys, nors ir nejaučiantys jokių simptomų.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga primena, kad prevenciniai tyrimai dėl koronaviruso infekcijos – tik rekomendacija, o ne prievolė.

„Kai kurios savivaldybės, matyt, neteisingai suprato, kad, pavyzdžiui, ugdymo įstaigų darbuotojams išsitirti dėl koronaviruso infekcijos yra privaloma ir tie, kuriems šis testas nėra atliktas, dirbti negalės.

Šiuo metu registracija į koronaviruso mobiliuosius patikros punktus užpildyta, gali būti, kad prisiskambinti į liniją 1808 bus sunku ir tiems žmonėms, kurie jaučia simptomus. Labai prašome visų gyventojų, norinčių išsitirti prevenciškai, supratingumo ir kantrybės. Net ir gavus neigiamą tyrimo rezultatą, nereiškia, kad galima atsipalaiduoti – simptomai ir liga gali pasireikšti vėliau, tai neapsaugo ir nuo galimo užsikrėtimo ateityje. Svarbiausia būti sąmoningais ir laikytis rekomendacijų“, - sako ministras A. Veryga.

Greitu metu bus keičiama tvarka dėl prevencinių tyrimų socialiniams darbuotojams – tiriami bus tik tie, kurie dirba su rizikos grupės žmonėmis arba patys jai priklauso. Tiriant slaugos ir globos įstaigose dirbantį personalą, socialinius darbuotojus, kurie lanko senjorus namuose ir jiems padeda, apsaugomi patys pažeidžiamiausieji.

Tikslinių grupių prevenciniai tyrimai pradėti, užtikrinus į mobilius punktus besikreipiančių gyventojų, jaučiančių simptomus, mėginių ištyrimą. Plečiant testuojamųjų ratą, siekiama apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius, ypač sergančius lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus, kuriems susirgti rizika – didžiausia.