Antradienį Rusija paskelbė, kad ruošiasi didžiausioms istorijoje karinėms pratyboms. Numatyta, kad jose dalyvaus 300 tūkst. sausumos, jūrų ir oro pajėgų karių, 36 tūkst. karinės technikos vienetų. Analitikas Marius Laurinavičius portalui LRT.lt teigė, kad tokiu būdu Rusija akivaizdžiai ruošiasi karui prieš Vakarus.

R. Karoblis su tuo nesutinka. Anot jo, Rusijai kariuomenė yra vienas iš būdų pademonstruoti savo karinę galią ir pabandyti susigrąžinti savo, kaip tarptautinės žaidėjos, įtaką.

„Be jokios abejonės, tai yra karinės galios demonstravimas. Rusija siekia visiškai atkurti savo įtaką ir galią kaip globali tarptautinė žaidėja. Rusijos kariuomenė yra vienas iš instrumentų [kaip tai padaryti]. Bet, kita vertus, visos kariuomenės vienaip ar kitaip ruošiasi karui“, – tvirtina R. Karoblis.

Jis atkreipia dėmesį, kad ir Lietuva vykdo karines pratybas, tokiu būdu ruošdamasi gynybai. Pratybos „Vostok 2018“, akcentuoja R. Karoblis, kelia klausimą tik dėl didelio jų masto.

„Bet nesakyčiau, kad šios pratybos yra tiesioginis pasiruošimas karui, kad reikia kažko bijoti ir gąsdintis. Tačiau tai patvirtina mūsų išvadas apie Rusijos agresyvų vaidmenį. Dėl to šiuo metu ir vyksta NATO reformos“, – teigia krašto apsaugos ministras.

Jo nuomone, NATO privalo atkurti savo karinio aljanso vaidmenį. Prie to, sako R. Karoblis, turi prisidėti ir Lietuva, stiprindama savo visuomenės atsparumą ir savo kariuomenę.