„Dalyvavimas tarptautinėse operacijose padeda stiprinti NATO šalių tarpusavio solidarumą ir prisideda prie visos euroatlantinės bendruomenės pastangų kartu kovoti su saugumo iššūkiais. Norėdami gyventi saugiame pasaulyje, turime ir patys padėti kurti saugumą“, – sako ministras, pabrėždamas, kad Lietuvos kariai jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus dalyvauja tarptautinėse misijose ir operacijose Afrikoje, Azijoje, Europoje ir Indijos vandenyne.


Šiuo metu apie 120 Lietuvos kariuomenės karių dalyvauja devyniose tarptautinėse operacijose ir misijose.


Lietuvos karių, dalyvaujančių tarptautinėse operacijose, skaičius COVID-19 pandemijos metu ne tik nesumažėjo, tačiau net šiek tiek padidėjo – į Jungtinių Tautų operaciją MINUSMA Malyje liepos pradžioje papildomai dislokuota 10 Lietuvos kariuomenės karių.


Atsižvelgiant į pasaulį apėmusią koronaviruso pandemiją ir taikomas priemones užkirsti kelią jai plisti, Lietuvos kariams, dalyvaujantiems tarptautinėse operacijose ir operacijose, taip pat taikomos papildomos apsaugos priemonės. Kariai testuojami greitaisiais COVID-19 testais prieš išvykstant ir grįžus iš tarptautinės operacijos. Jiems taip pat taikomas dviejų savaičių saviizoliacijos režimas prieš vykstant į tarptautinę operaciją ir grįžus iš jos, išdalinamos asmeninės apsaugos priemonės,

pakartotinai supažindinami su higienos reikalavimais ir pan. Be kita ko, kariams taikomi ir operacijos vado patvirtinti tarnybos apribojimai – draudimas išvykti už bazės ribų arba patvirtintas/sugriežtintas tarnybos režimas.


ES karinėse mokymo misijose Malyje ( EUTM MALI) ir Centrinės Afrikos Respublikoje dėl COVID-19 pandemijos metu įvestų apribojimų buvo priimtas sprendimas mokymo misijose palikti tik būtiną personalą. Dėl šios priežasties dalis karių, susijusių su mokymo užduotimis, balandžio pradžioje buvo laikinai atitraukti iš operacijų rajono, o mokymo veiklos laikinai sustabdytos.