Ekspertai rašo, kad praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas V. Zelenskis surengė keletą strategiškai svarbių vizitų Europos sostinėse. Įspūdingiausias, o gal ir reikšmingiausias, buvo apsilankymas Jungtinėje Karalystėje (JK).

Įspūdingos kalbos ir susitikimai su tankus „Challenger 2“ perprantančiais Ukrainos kariais nustelbė, karo ekspertų nuomone, gana svarbų akcentą.

Ukraina ir JK pasirašė Londono deklaraciją. Pirmas įspūdis, kad tai pirmiausia Londono įsipareigojimų Ukrainai paskelbimas ir įtvirtinimas.

Išvardinus kaip JK prisidėjo prie Ukrainos gynybos ir saugumo, pasižadama remti Ukrainos teritorinį vientisumą su Krymu ir kitomis okupuotomis teritorijomis (parama V. Zelenskio taikos planui), užtikrinti grūdų susitarimo įgyvendinimą, toliau spausti agresorių sankcijų pagalba, remti Ukrainos integraciją į NATO, ginkluotųjų pajėgų vystymą žemėje, jūroje ir ore (ne veltui duotas nurodymas JK Gynybos ministerijai išsiaiškinti, kokius lėktuvus galima būtų perduoti Ukrainai) ir pan.

Už visa tai, Ukraina turi išspręsti vieną problemą — korupciją.

Tuo pačiu praėjusią savaitę Vakarai skyrė dėmesio agresoriaus vadovui V. Putinui. Virš Donbaso 2014 m. rusų numušto MH17 bylą tiriantys ekspertai pažymi, kad yra „stiprios indikacijos“ dėl asmeninės V. Putino atsakomybės įvykdant šį teroristinį aktą.

„Kilpa vis labiau veržiasi“, – praėjusios savaitės apžvalgoje konstatuoja ekspertai.

Situacija fronte

Matydami smarkiai išaugusį mūšių intensyvumą ir patiriamus nuostolius, galima teigti, kad anonsuotas agresoriaus puolimas jau prasidėjo.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius visą savaitę intensyviai atakavo ukrainiečių grupuotės flangus.

Savaitės pabaigoje jam pavyko nežymiai pasistūmėti šiauriniame flange, tačiau esmingai tai situacijos nekeičia. Ukrainiečiai vis dažniau rengė lokalias atakas Peršotravnevės — Jahidnės — Novoselivskės ruože.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Ukrainiečiai į agresoriaus atakas atsakė kontratakomis ir sugebėjo neužleisti pozicijų. Jie ir toliau grasina kirsti kelią Svatovė — Kremina bei sugebėjo numušti agresoriaus puolimo tempą pietvakarinėse Kreminos prieigose.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lisičianskas. Agresoriaus puolimas sulėtėjo, o ukrainiečiai savaitės pabaigoje pabandė tuo pasinaudoti. Jų kontratakos prie Zolotarivkos kol kas neatsispindi kontaktinėje linijoje, tačiau priverčia agresorių į tai reaguoti.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Karas Ukrainoje

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresoriui pavyko pasistūmėti šiaurinėse ir šiaurės rytinėse Bachmuto prieigose.

Nerimą kelią Krasna Horos gynėjų padėtis. Nepatvirtintais duomenimis, rusams pavyko užimti šią gyvenvietę ir joje įsitvirtinti. Atsižvelgiant į tai, kad bent kol kas agresoriaus propagandiniuose kanaluose nefiksuojami pranešimai apie į nelaisvę paimtus ukrainiečius, tikėtina, kad išlikusiems gyviems gynėjams iš Krasna Horos pavyko sėkmingai atsitraukti.

Kituose ruožuose agresoriaus puolimas arba įstrigęs (link Siversko) arba verčia rusus pasitelkti rezervus bei ieškoti naujų atakos vietų (Ivanivskė).

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka — Marijinka. Agresorius suintensyvino pastangas blokuoti Avdijivką iš vakarų, tačiau šie bandymai buvo tokie neprofesionalūs ir savižudiški, kad be didžiulių nuostolių rusams kažko labiau apčiuopiamo pasiekti nelabai pavyko.

Ukrainiečiai sumaniai naudojo artileriją ir vykdė kontratakas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Agresoriaus bandymas savaitės pradžioje šturmuoti Vuhledare įtvirtintą rajoną iš pietryčių, baigėsi pačių jų sutriuškinimu. Tačiau rusai neatsisako planų tęsti savižudiškas atakas, persigrupavo ir ėmė vėl pulti Vuhledarą iš pietvakarių.

Ukrainiečiai įvykių neskubina — naikina priešą, rengia apgalvotas kontratakas ir beatodairiškai nepuola.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Karas Ukrainoje

Zaporižios kryptis

Lokalus agresoriaus aktyvumas kontaktinėje linijoje negali lygintis su ukrainiečių intensyviais smūgiais rusų logistikos sistemai.

Atakuoti kariniai objektai Mariupolyje, Berdianske ir Melitopolyje, rusų priešraketinė ir oro gynyba šias atakas iš esmės pramiegojo.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Pietų kryptis

Agresorius rodė aktyvumą atakuoti Odesą (laivo — drono smūgis tiltui, MLRS, raketų smūgiai). Tikėtina, tai yra bandymas trikdyti „grūdų susitarimą“.

Greičiausiai tam, kad rusai vėl įgautų bent kažkokį politinį svorį. O gal tai atsakas į prieš tai minėtą Ukrainos ir JK deklaraciją, kurioje „grūdų susitarimui“ taip pat yra skirtos eilutės. Tokiais smūgiais tarsi sakoma, kad Rusija, o ne JK ar Ukraina, laiko šio susitarimo vadžias.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Mūšių dinamika

Agresorius išliko ištikimas sau ir surengė masinį smūgį raketomis ir dronais. Rusai smogė ne tik raketomis „Kh-101“, „Kh-555“, „Kalibr“, iraniečių gamybos dronais — savižudžiais, bet ir „S300“ raketomis.

Kaip ir spėta, rusai masinių smūgių metu vis dažniau naudoja netikslias ir sąlyginai netoli skriejančias oro gynybos raketas (iki 120 km) antžeminių taikinių naikinimui, taip tikėdamiesi Ukrainos oro gynybos dėmesį atitraukti nuo savo sparnuotųjų raketų.

Jei tikrai toks planas buvo, tai jis neišdegė — ukrainiečiai numušė 61 agresoriaus sparnuotąją raketą. Tuo pačiu per praėjusią savaitę rusai gerokai intensyviau naudojo UAV, todėl jų nuostoliai smarkiai išaugo (11 ir 49).

Agresoriaus nuostoliai apskritai yra gerokai išaugę. Tai nulėmė prasidėjęs plačiai anonsuotas puolimas bei intensyvios kautynės Kreminos, Bachmuto, Avdijivkos — Marijinkos bei Vuhledaro sektoriuose.

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai smarkiai išaugo (37 ir 68), MLRS nuostoliai išliko panašūs (6 ir 5). Taip pat džiugina, kad antrą savaitę iš eilės rusų oro gynybos priemonių nuostoliai išlieka gana aukšti (6 ir 7).

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai taip pat labai išaugo (5130 ir 6490), o rusų šarvuotos technikos netektys fronte padidėjo daugiau nei du kartus (62 ir 143).

Tikėtina, patirdamas didžiulius artilerijos nuostolius, agresorius savo manevrinius vienetus siekia paremti aviacija iš oro, dėl ko padaugėjo lėktuvų ir sraigtasparnių nuostolių (1 ir 4).

Karas Ukrainoje

Prognozės

Tikėtina, kad agresorius intensyvins atakas Svatovės sektoriuje, Ukrainos pajėgų grupuotės flanguose, neatmestini bandymai išstumti ukrainiečius nuo ruožo Peršotravnevė — Jahidnė — Novoselivskė.

Ukrainiečių didesnio masto puolimas šiame sektoriuje mažai tikėtinas.

Turbūt jie pirmiausia bandys sumažinti agresoriaus puolimo potencialą ir taip sudaryti sąlygas savo ateities puolimo veiksmams.

Gali būti, kad Kreminos ir Lisičiansko sektoriuose agresorius vykdys persigrupavimą, telks naujas pajėgas ir resursus. Taip pat bendromis šiuose sektoriuose esančių pajėgų pastangomis sieks užimti ir įsitvirtinti linijoje Dibrova — Bilohorivka.

Tokios rusų pastangos operacine prasme būtų pavojingos, todėl neatmestina, kad šiąsavaitę ukrainiečiai taps aktyvesni bandydami lokaliomis atakomis sugriauti šiuos agresoriaus planus.

Atsižvelgiant į agresoriaus sėkmę prie Krasna Horos ir šiaurinėse Bachmuto prieigose, tikėtina, kad puolimas Siversko link bus kaip remianti (pagalbinė), ukrainiečių vienetus gynyboje kaustanti puolimo ašis.

Agresorius greičiausiai mes dideles pastangas blokuoti kelią Slavianskas — Bachmutas bei plės savo kontrolę šiaurinėse miesto prieigose.

Karas Ukrainoje

Neatmestina, kad rusai koncentruos savo vienetus prie Ivanivskės ir per kitą savaitę bandys perimti dalies kelio Kostyintinivka — Časiv Jaras — Bachmutas kontrolę.

Tikėtina, kad vengdami grėsmės savo flangams, ukrainiečiai atitrauks rytiniame Bachmutovkos upės krante likusias savo pajėgas į dešinį krantą ir tęs miesto gynybą.

Tikėtina, nenorėdamas atiduoti iniciatyvos ukrainiečiams Vuhledaro sektoriuje ir nepaisydamas didžiulių nuostolių, agresorius atnaujins Vuhledare įtvirtinto gynybos rajono puolimą, šį kartą atakuodamas iš pietvakarių.

Tam jis yra sutelkė rezervus Pavlivkos gyvenvietėje. Tikėtina, kad ukrainiečiai lokaliomis ir atsargiomis atakomis sieks išstumti rusus iš pietrytinių gyvenvietės prieigų bei stiprins pietvakarinės miesto dalies gynybą.

Neatmestina, kad reaguodami į suintensyvėjusius ukrainiečių smūgius Zaporižios kryptyje esančiai agresoriaus logistikos sistemai, rusai vėl suintensyvins atakas Orihivo, Huliajpolės ir Velyka Novosylkos ruožuose.

Taip agresoriaus pajėgos tuo pačiu sieks ir paremti savo kitų vienetų tikėtinus veiksmus Vuhledaro sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)