Karo ekspertai pabrėžia, kad socialiniuose tinkluose sklandančią pergalingą euforiją tiek Ukrainoje, tiek ją remiančiose šalyse vėsina Ukrainos karinės žvalgybos vadas generolas majoras Kirilas Budanovas.

Jo teigimu, negalima patvirtinti, kad okupantų ginkluotosios pajėgos traukiasi į rytinį Dnipro krantą. Agresorius toliau laiko kontaktinę liniją, vykdo operacijas, taip pat fiksuojama pajėgų rotacija.

Kontaktinėje linijoje didelių pasikeitimų nėra.

Ukrainiečiai smogė kariniams taikiniams prie Nova Kachovkos. Nepatvirtintais duomenimis, pažeista perkėla per Dniprą.

Bando laikyti prikaustytas pajėgas

Agresorius Charkivo srityje vėl lokaliomis atakomis pasienyje bando laikyti prikaustytas ukrainiečių pajėgas, kad šios nebūtų permestos Svatovės link.

Tęsiasi sunkūs mūšiai dėl „niekieno žemės“ ir kelio Kupjanskas – Svatovė kontrolės.

Peršotravnevės – Kyslivkos ruože iniciatyvą turi ukrainiečiai, jiems pavyko įsitvirtinti kelio Kupjanskas – Svatovė atkarpoje ir nuo čia tęsti operacijas link Kyslivkos.

Piečiau, Kotljarivkos – Pidkuičansko ruože nedidelį pranašumą turi agresorius.

Dar piečiau rusai kontroliuoja ir kelią Svatovė – Kremina, bet ukrainiečiams pavyko forsuoti Žerebeco upę ir išmušti agresoriaus pajėgas iš Karmazinivkos.

Jei čia ukrainiečiams pavyks įsitvirtinti ir išplėsti placdarmą, agresorius bus priverstas atsitraukti į pozicijas prie kelio Svatovė – Kremina.

Ekspertai teigia, kad panašu, jog jų minėta ukrainiečių kontrataka nuo Makijivkos – Novoliubivkos ruožo Kreminos sektoriuje buvo sėkminga.

Agresoriaus pajėgos priverstos atsitraukti iš Nevskės, tačiau rusai vis dar turi iniciatyvą savo rankose.

Siekia užimti kuo skubiau

Ir toliau Rusijos pajėgoms nesiseka užimti Dibrovės – Kuzminės ruožo bei šiaurinio Siverskij Doneco upės kranto. Tikėtina, kad tam dabar agresoriui trūksta pajėgų, jo prioritetas yra Ternų – Torskės ruožas.

Rusai intensyviai atakuoja Bilohorivką Lisičiansko sektoriuje.

Anksčiau pagrindinės agresoriaus pastangos buvo nukreiptos į šiaurės rytus nuo gyvenvietės, dabar atakuojama iš šiaurės rytų, rytų ir pietryčių.

Atrodo, kad agresorius pasiryžęs kuo skubiau užimti šią gyvenvietę. Ukrainiečiai kontratakuoja.

Padėtis prie Spirnės – sunki. Agresorius pasigerino savo taktinę situaciją ir pradėjo labai intensyvų gyvenvietės puolimą. Vis dėlto pirmadienio vakaro duomenimis, ukrainiečiams pavyko apsiginti.

Tęsiasi sunkios kautynės Soledaro rytinėse prieigose, Bachmuto miesto pietrytiniame pakraštyje bei kelyje Horlivka – Bachmutas.

Nepaisant itin intensyvių kautynių, agresoriaus persvaros manevriniais ir ugnies paramos vienetais nematyti, ukrainiečiai atmušė rusų atakas. Vis dažniau, rusų socialiniuose tinkluose pasirodo pranešimai, kad ukrainiečiai kontratakuoja.

„Tai reiškia, kad neseniai atvykę į frontą ukrainiečių vienetai jau pilna apimtimi įsitraukia į operacijas. Laikome kumščius“, – rašo ekspertai.

Centre prasidėjo sunkios pozicinės kautynės nuo Avdijivkos iki Marijinkos.