Ekspertų teigimu, ukrainiečiai intensyvina kontratakas į šiaurę nuo Charkivo, pagrindiniai atakų objektai Kazača Lopanas, Ternova ir Rubižnė.

„Svarbu pastebėti, kad orkai praneša, jog prie Rubižnės ukrainiečiai forsavo Doneco upę ir bando kitame krante susikurti placdarmą. Ukrainiečiai šia tema kol kas tyli, reikalinga tikslinti informaciją. Kaip ten bebūtų, iniciatyvą sektoriuje savo rankose toliau laiko ukrainiečiai“, – pabrėžia jie.

Iziume agresorius didžiausias pastangas deda puldamas Dovhenkės ir Dolynos link siekdamas atkirsti ukrainiečių grupuotę Pasikoje – Bohorodyčnėje.

Anot karybos žinovų, puolimo rezultatai kol kas nežinomi.

„Ukrainiečiams kritiškai svarbu išlaikyti gynybos liniją Cherkaskė – Novomykolaivka – Dolyna – Bohorodyčnė – Tetianivka – Prišybas – Sydorovė – Rayhorodokas. Tai vandens kliūtimis pridengtas, kelių išvagotas ruožas, kuris kritiškai svarbus Slaviansko gynybai. Ukrainiečiai jau ne kartą parodė, kad puikiai moka išnaudoti vietovę, targetingą, ugnį ir manevrą ginant tokius svarbius ruožus“, – tikina jie.

Parduoda pergales vidaus auditorijai

Ekspertai teigia, kad verda sunkūs mūšiai vakariniame Limano flange, agresorius skelbia užėmęs Svyatohirską. Pasak jų, tai paskelbė ne tik propagandistai, bet ir Sergejus Šoigu.

Karo žinovų vertinimu, tai gali būti susiję ne tik (o gal ne tiek) su pasiektais rezultatais, kiek su noru parduoti pergales vidinei auditorijai, o ypač konkurentams ir šeimininkams Kremliuje.

„Kaip ten bebūtų, net ir taktinė orkų sėkmė Svyatohirske komplikuotų ukrainiečių grupuotės Pasikoje–Bohorodyčnė padėtį. Neatmestina, kad ukrainiečių pajėgos iš Pasikos bus atitrauktos, nes yra grėsmė, kad jos bus apsuptos“, – svarsto jie.

Tuo metu tęsiasi sunkūs mūšiai Sjeverodonecke, agresorius sutelkė dar daugiau artilerijos sistemų, ukrainiečiai jau sunkiai gali varžytis su tokiu vamzdžių kiekiu.

„Persvara ugnimi kontaktinėje linijoje pereina į orkų rankas. Visgi ukrainiečiai toliau ginasi, vykdo kontratakas“, – konstatuoja jie.

Meta rezervus į Bachmutą

Rusų kariuomenė taip pat meta rezervus į Bachmutą – čia vyksta manevriniai vienetai, parama ugnimi, aviacija, jie bando perlaužti situaciją sau naudinga linkme.

Kol kas jiems kelio Bachmutas – Lisičianskas perkirsti ir įsitvirtinti vakarinėje jo dalyje nepavyksta – ukrainiečiai atmušė visas atakas.

Toliau tęsiasi mūšiai Mykolajivkos ruože, panašu, kad agresoriui pasiekti taktinių tikslų nepavyko.

Didėja spaudimas Komyšuvachoje, tačiau ir čia ukrainiečiai kol kas laikosi. Visgi ukrainiečių grupuotės apsupimo Zolotėje klausimas dėl senkančių gynėjų resursų (tiekimas iš Siversko sutrikdytas) su kiekviena mūšių diena tampa aktualesnis.

Centre esančiame Avdijivkos sektoriuje ir toliau dirba abiejų pusių artilerija, vykdoma žvalgyba.

„Orkų manevriniai vienetai (didžiąja dalimi sudaryti iš „elitinių“ DNR/LNR dalinių) nebeturi potencialo pulti, kelinta diena stovi gynyboje. Tokia ta jau bene mėnesį orkų skalambyta „Avdijivkos katilo likvidavimo operacija“, – ironizuoja jie.

Tuo metu Zaporižėje atsinaujino mūšiai aplink Orichiivą ir Huliajpolę, tačiau sunku spręsti, ar tai kažkas daugiau, nei lokalus suintensyvėjimas.

Pietų kryptyje ukrainiečiai toliau sėkmingai laiko išsikovotą placdarmą aplink Davidiv Bridą.

„Agresorius vėl pabandė pulti, tačiau apsilaužė ragus ir grįžo iš kur atėjęs. Tuo orkų nesėkmės nesibaigia. Siekdami išlaikyti gynybos tankį ir gylį jie priversti trumpinti užimamą frontą aplink Chersoną, todėl traukiasi. Ukrainiečiai artilerijos ir manevrinių vienetų pagalba neleidžia suabejoti tokių veiksmų teisingumu“, – rašo ekspertai.

Pasak jų, atskirose vietose nuo kontaktinės linijos iki Chersono miesto liko 15 km (darbinis atstumas ukrainiečių artilerijai). Matydami lėtai, bet nenumaldomai blogėjančią padėtį, rusai iš Vasilivkos, kur visai neseniai kaupė pajėgas tikėtinam puolimui Zaporižės link, ir Melitopolio permeta pajėgas į Chersoną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)