Karybos žinovai rašo, kad pasaulyje normalūs žmonės pakraupo pamatę vaizdo įrašą, kuriame rusai į nelaisvę patekusiam Ukrainos kariui nupjauna galvą. Tuo tarpu Vengrijos užsienio reikalų ministras lankosi Rusijoje, pasirašinėja sutartis dėl rusiškų energijos resursų tiekimo Vengrijai.

Tuo pačiu pasirodė nepatvirtinta informacija, kad Prancūzija blokuoja ES susitarimą dėl šaudmenų pirkimo Ukrainai.

„Tai – žinutė lenkiškame portale, tad neatmestina, kad prancūzams yra įmetinėjama informacija, kurią jie būtų priversti paneigti (t.y. atsisakyti žengti pataikavimo diktatoriams keliu). O gal tai E. Macrono vizito Kinijoje atgarsiai? Pagyvensime – pamatysime. Bet aišku viena, Kremliaus subinlaižiai ir erkės turi vieną bendrą bruožą – abu tampa aktyvesni pavasarį“, – apžvalgoje rašo jie.

Ruošiasi mobilizacijai

Antradienį Rusijoje buvo priimtas sprendimas, kuriuo remiantis šaukimai į karinę tarnybą bus įteikiami elektroniniu būdu (pvz. per mokesčių mokėjimo sistemą). Nenorintys atlikti „šventos pareigos“ bus baudžiami. Pavyzdžiui, nebeturės galimybės gauti teisių vairuoti automobilį, pasiimti paskolą ar išvažiuoti į užsienį.

O trečiadienį parlamento gynybos komiteto pirmininkas A. Kartapolovas paragino užsienyje dirbančius rusus pasiimti metų atostogas ir atvykti tarnauti į Rusiją.

„Jau matome tas nesuskaičiuojamas eiles saugiai užsienyje dirbančių ir gyvenančių rusų, kurie sumanytų atlikti „šventą pareigą“ kur nors prie Melitopollio“, – ironizuoja karo ekspertai.

Kaip ten bebūtų, tikėtina, agresorius rengia dirvą antrai mobilizacijos bangai.

Karas Ukrainoje

Gali būti, kad jai bus duotas startas, kai prasidės Ukrainos kontrpuolimas – kol dabar veikiančios pajėgos bandys jį sustabdyti, rusai jau formuos rezervus.

Žinoma, sunku pasakyti, iš kur agresorius naujai mobilizacijos bangai gaus resursų (ginkluotės, technikos, šaudmenų, degalų, maisto ir pan.) ir kas mokys „mobikus“. Modernesnė nei sovietų karą Afganistane menanti technika/ginkluotė/įranga bei kompetentingi instruktoriai dabar agresoriaus kariuomenėje yra didelis deficitas.

Kita vertus galima teigti, jog jie bando mokytis iš pralaimėjimo prie Iziumo – Kupjansko – Lymano. Tuo metu mobilizaciją reikėjo skelbti po mūšio ir tik išsekęs ukrainiečių puolimo potencialas išgelbėjo agresorių nuo visiško sutriuškinimo.

Dabar Vakarų parama nepalyginamai didesnė, o ir ukrainiečių ryžtas pasiekti maksimumą taip pat išaugęs. Tuo pačiu neatmestina, kad agresorius gali skelbti dalinę mobilizaciją ir nelaukdamas Ukrainos puolimo, dėl atsiradusios gyvosios jėgos persvaros sukurti dar keletą bachmutų ir taip pabandyti užkirsti kelią Ukrainos puolimui.

Luhansko kryptis

Svatovė. Kontaktinė linija nežymiai ėmė judėti, bet tai tik lokalūs pasikeitimai. Rusai šiek tiek pasigerino savo taktinę situaciją šiauriniame flange, o ukrainiečiai susigrąžino kiek anksčiau prarastas pozicijas centre prie Novoselivskės).

Kremina. Rusai ir toliau stipriai spaudžia miške į pietvakarius nuo Kreminos, šį kartą ukrainiečiai atsilaikė. Taip pat tęsiasi lokalūs susidūrimai Ploščankos – Červonopopivkos ir Dibrovos ruožuose.

Lisičianskas. Abi pusės vykdo lokalias atakas ir ginasi, pasikeitimų kontaktinėje linijoje nėra.

Donecko kryptis

Bachmutas. Jau anksčiau ekspertai atkreipė dėmesį, kad agresorius gali bandyti pakartoti savo sėkmę prie Soledaro ir išsekusius „Wagner“ samdinius keisti reguliariais vienetais. Pastarosiomis dienomis tokį spėjimą patvirtina žinios, kad sektoriaus flanguose vis daugiau rusų desantininkų, mechanizuotų vienetų (taip pat buvusių separatistų dalinių).

Tai patvirtino ir samdinių darbdavys J. Prigožinas. Kažkodėl dalis viešoje erdvėje karą komentuojančiųjų (ypač vakariečių) šią žinią sutiko pozityviai. Tai sietina su pasigautu mitu, neva „Wagner“ samdiniai yra geresni kovotojai nei rusų „mobikai“.

Tarsi mažiau „Wagner“ – mažiau grėsmingas rusų puolimas. Tai labiau „Wagner“ reklaminis kabliukas, kurį mielai ryja rusų visuomenė. Tuo pačiu šis mitas nubanguoja ir į ne visada kritiškų vakariečių tekstus ir galvas.

Padalinio efektyvumas pirmiausia yra karių motyvacija, jų įgūdžiai, vadų kompetencija, kovinės technikos ir logistikos lygis, o ne pavadinimas.

Antrus metus vykstant plataus masto karui ukrainiečiai rusų desantininkų, jūrų pėstininkų, „kantemirovcų“, „vagnerovcų“ ar „specnariorų“ elitiškumą sugriovė prie Kyjivo, Charkivo, Iziumo, Chersono ir kt.

Karas Ukrainoje

„Šių vienetų personalinė sudėtis ir techninė bazė utilizacijos dėka keitėsi po kelis kartus. Yra gana sėkmingai veikiančių rusų „reguliarų“ (pvz. Kreminos sektoriuje) ir labai nesėkmingai veikiančių samdinių padalinių (ypač jei kalbame apie „zekus“)“, – teigia jie.

Tad flanguose samdinių keitimas „reguliarais“ reiškia, kad spaudimas Chromovei ir Ivanivskei tik didės, o samdinius sukoncentravus pačiame mieste gynėjams gyvenimas taip pat saldesnis nebus (trumpėja kontaktinė linija, reikia mažiau pajėgų uždengti kontaktinę liniją, galima intensyvinti atakas).

Rusai padarys viską, kad iki tikėtino ukrainiečių puolimo Bachmutas taptų agresoriaus parengtu gynybiniu placdarmu.

Chromovė – Rozdolivka. Ukrainiečiai toliau patikimai laiko sektoriaus šiaurinį flangą. Rusų pastangos užsikabinti už Bohdanivkos virto dar viena agresoriaus utilizacijos operacija.

Pavyko įžengti į geležinkelio stotį

Bahcmuto mieste rusams pavyko įžengti į geležinkelio stotį, dabar jie bando perimti visą geležinkelio liniją į savo rankas.

„Kaip ir spėjome anksčiau, ukrainiečiai sunkiai kaunasi, bet jei yra apsupimo tikimybė, atsitraukia į naują gynybos ruožą. Tuo pačiu stengdamiesi trukdyti priešui įsitvirtinti naujose pozicijose, jie rengia kontratakas bei artilerija smūgiuoja į savo ankstesnes pozicijas, kurias užiminėja rusai“, – teigia ekspertai.

Časiv Jarao – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje tęsiasi lokalūs susidūrimai. Tuo pačiu tęsiasi ukrainiečių aktyvumas prie Ozaranivkos (kelias Bachmutas – Horlivka). Čia intensyviai dirba rusų artilerija. Panašu, kad ukrainiečiai ir toliau baksnos rusams į paširdžius ir vers bent dalį pajėgų skirti šiam ruožui.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange padėtis išlieka sudėtinga, tačiau rusams pasistūmėti link Novokalynovės nebepavyksta.

Pervomaiske ruože – be pakitimų, ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Marijinkos ruože verda sunkūs mūšiai. Neleisdami rusams grįžti prie Pobedos, ukrainiečiai gerokai pasigerino savo padėtį, gynėjai gali lengviau atsikvėpti.

Zaporižios ir Pietų kryptyse daugiausia darbo žvalgams ir artileristams. Kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Karas Ukrainoje

Vėl pasirodė „Maxar“ palydoviniai žemėlapiai iš Krymo, kur pusiasalyje daugėja apkasų, prieštankinių kliūčių.

Skelbiama, kad taip agresorius rengiasi Ukrainos kontrpuolimui. Žvelgiant iš karybos teorijos ir praktikos prizmės pradėti ilgai ruoštą kontrpuolimą į kaktą strimgalviais atakuojant per siaurą (nuspėjamos atakų kryptys, judėjimo maršrutai, pažeidžiama logistika puolimo grupių užnugaryje), įtvirtintą Krymo „butelio kakliuką“ ar tuo labiau rengiant jūrų desanto operacijas įtvirtintoje Krymo pakrantėje neatrodytų labai racionalus žingsnis.

Taip galima ir visą puolimo potencialą sudeginti daužantis į gerai įtvirtintą rusų gynybą. Ekspertai nemano, kad ukrainiečių kontrpuolimo artimiausias tikslas bus Krymas.

Ekspertams labiau tikėtina, kad ukrainiečiai:

  • Sieks manevriniais vienetais ir ugnimi atkirsti agresoriaus susiekimą su pusiasaliu pasiekiant liniją Ilovaiskas – Mariupolis – Melitopolis – Skadovskas;
  • Raketomis ( TočkaU, Hrim2, Neptun, GLSDB ir pan.) ir dronais-savižudžiais sieks naikinti agresoriaus logistiką ir komunikacijos mazgus pusiasalyje ir Rusijos teritorijoje (Džankojus, Kerčės tiltas, Simferopolis, Sevastopolis, Novorasijskas ir pan.).
  • Mechanizuotais vienetais bandys stumtis priekin su tikslu įgalinti savo artileriją ir MLRS uždengti Krymo „butelio kakliuką“ ir artimą užnugarį (50 km į gilumą).
  • Tai pasiekus pakartoti, ką ukrainiečiai puikiai atliko prie Chersono – priversti rusus bandyti bėgti arba pasiduoti.
  • Atsitraukiančius rusus raketomis ir dronais-savižudžiais atakuoti jūroje ir Rusijos teritorijoje (Novorosijskas, Krasnodaras, Tuapsas, Eiskas, Rostovas prie Dono).

Tai – standartinis galimas teorinis veiksmų eigos variantas nežinant tikslių abiejų pusių pajėgumų, ketinimų ir rezervų.

Gali net taip nutikti, kad Krymas nebus prioritetinis taikinys.

Dėl labai pažeidžiamos logistikos jis niekur nepabėgs. Neatmestina, ukrainiečiai gali prioritetą teikti perskeliant Zaporižios ir Donecko kryptyse esančias agresoriaus pajėgas ar smūgiuojant per Svatovę bandyti pasiekti Starobelską ir taip sugriauti rusų frontą Luhansko kryptyje.

Variantų daug, tai supranta tiek ukrainiečiai, tiek rusai. Krymo išlaisvinimas nebūtinai bus pirmas žingsnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)