Charkivo – Kupjansko sektoriaus Dvoričnos ruože mūšis vakarinėse ir šiaurės vakarinėse Tavilžankos prieigose tęsiasi. Agresorius ukrainiečius bando stabdyti intensyvia artilerijos ugnimi.

Kupjansko ruože ukrainiečiai tęsia aktyvius veiksmus. Jiems pavyko išplėsti placdarmą aplink Kupjanską. Pranešama, jog agresorius išvytas iš pietinio Kupjansko rajono Kupyansk-Vuzlovai.

Taip abu mieste esatys strateginės reikšmės geležinkelio mazgai grįžo į ukrainiečių rankas. Be to, ukrainiečiai atakuoja į rytus nuo Kupjansko, naikina okupantų gynybines pozicijas ir ugnies priemones.

Ukrainiečiai toliau įsitvirtina Karpivkos – Ridkodubo – Novės ruože, taip pat juda toliau, tiek į pietus, į Zelena Dolyną (Lymano link), tiek į šiaurę, į Iziumskę (Svatovės link).

Pasak ekspertų, tikėtina, kad jie įžengė į Pisky-Radkivską bei Malijivką.

Tuo pačiu agresorius įnirtingai artilerija apšaudo vakariniame Oskilo upės krante įsikūrusią Senkovę, o tai rodo padidėjusį ukrainiečių aktyvumą šiame mieste.

Neatmestina, kad šie du įvykiai yra susiję, nes tarp šių gyvenviečių yra svarbus komunikacinis mazgas Borova.

Ukrainiečiams pabandžius vystyti sėkmę nuo Piskų-Radkivsko ir forsuojant Oskilo upę ties Senkove, Borova gali būti atkirsta.

Taip agresoriaus priekinės gynybos linijos rytiniame Oskilo upės krante gynybiniai likučiai galutinai subyrėtų.

Vakariniame Lymano flange ukrainiečiai vysto Karpivkos – Ridkodubo – Novės ruože pasiektą sėkmę ir toliau stumiasi nuo Drobryševės link Stavkų. Sunkūs mūšiai tęsiasi.

Pasak ekspertų, galima sakyti, jau dabar ukrainiečiai pajėgomis arba ugnimi dengia visą šiaurinį Lymano ruožą.

Rytiniame flange tęsiasi sunkios pozicinės kautynės.

Karybos žinovai rašo, kad aprūpinimo ir atsitraukimo kelias Zaričnė – Kremina greičiausiai yra ukrainiečių žvalgų bei Specialiųjų operacijų pajėgų stebimas, o gal net kontroliuojamos jo atkarpos. Esą tai patvirtina ir patys rusai, teigdami, kad šis kelias „nesaugus“.

Tiesa, dar yra kelias per Makijivką į Lymaną, tačiau jis eina per tą pačią Zaričnę, tad vėlgi yra dengiamas ukrainiečių artilerijos ugnimi.

Be to, agresoriaus kanalai skelbia, jog ukrainiečiams pavyko susikurti placdarmus šiauriniame Siverskij Doneco upės krante ir čia ima formuoti puolimo grupes operacijoms aplink Jampilę.

Atrodo, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vienetams pavyko įveikti agresoriaus puolimų Vyjimkos link iššūkį, kadangi jau visą dieną rusų manevrinių vienetų aktyvumas šiame ruože nefiksuojamas. Aišku, tai gali būti ir rusų sumanymas kažkiek palaukti.

Pasirodė pranešimų, kad agresorius nežymiai pasistūmėjo Odradivkos, Vesela Dolynos ir Zaicevės apylinkėse ir taip pasigerino savo taktinę situaciją Bachmuto miesto pietuose.

Tačiau ir toliau rusai neišpildo esminės sąlygos prieš pradedant miesto šturmą – suformuoti tvarų placdarmą miesto pietuose, ypač vakariniame Bachmutkos upės krante. Priešingu atveju šturmas vyktų rytinėje miesto dalyje, kur ne tik suformuota gynybos sistema, bet ir upė tampa natūralia ir tvaria gynybos linija.

Centre ukrainiečiai pereina į kontratakas Krasnohorivkos, Marijinkos ruožuose, tačiau jos lokalios.

„Tiesa, rusų socialiniuose tinkluose skelbiamas aliarmas, kad neva netrukus „fašistai pereis į puolimą.“ Tai labiau primena norą atkreipti rusų vadovybės dėmesį, kad mobilizacijos akivaizdoje atsiųstų daugiau pajėgų ir ugnies priemonių. Mūsų galva, mažai tikėtina, kad ukrainiečiai turėtų sukaupę tiek pajėgų ir ryžtųsi pradėti Donecko miesto puolimą“, – teigia jie.

Zaporižios sektoriuje toliau tęsiasi snukiadaužis prie Vuhledaro. Puola tai vieni, tai kiti, tačiau kontaktinė linija beveik nejuda. Kituose ruožuose tęsiasi pozicinės kautynės.

Pietuose kontaktinėje linijoje didelių pakitimų nėra. Tęsiasi lokalūs susidūrimai Pravdinėje ir Ternovi Poduose (Chersono ruožas), Kostromkoje – Bruskinske (Andrijivkos ruožas) bei Archanhelskėje (Vysokopiljos ruožas).

Susidaro įspūdis, kad ukrainiečiai suintensyvino artilerijos ir raketų ugnį Nova Kachovkoje – Beryslave. Šis komunikacinis mazgas yra kritiškai svarbus Rusijos pajėgų operacijoms Andrijivkos ir Vysokopiljos ruožuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)