Ukrainos prezidento V. Zelenskio vizito Jungtinėje Karalystėje metu paskelbta, jog britai perduos didelį kiekį oro gynybos raketų ir ilgo nuotolio atakos dronų, taip pat intensyvės Ukrainos lakūnų rengimas.

Visa tai sukėlė malonų ausiai rusų spiegimą socialiniuose tinkluose.

„Tam, kad tas spiegimas kaip įmanoma būtų mažesnis, agresoriaus „gynybos“ ministerija liko ištikima sau ir paskelbė jau numušusi „Storm Shadow“ raketą. Įrodymai tradiciniai: neaišku iš kur ir kada surinktos kažkokios nuolaužos (neatmestina, kad šios raketos nuolaužos surinktos po sėkmingo ukrainiečių smūgio Luhansko apylinkėse)“, – rašo ekspertai.

Luhansko kryptis

„Pirmadienį „LNR vidaus reikalų ministras“ į kirpyklą atėjo savo snukio plaukų susitvarkyti. Po kabūm „ministeriui“ snukio plaukai jau nebelabai rūpėjo. Jis sužeistas, jo būklė sunki. Ar tai ukrainiečių, ar pačių rusų darbas – sunku pasakyti“, – teigia „Locked N‘ Loaded“.

Svatovė. Agresorius toliau manevriniais vienetais su aviacijos parama atakuoja šiaurinį flangą.

Vieni rusų karo propagandistai paskelbė, jog okupantams pavyko užimti Masiutivką, tačiau kiti iš to šaiposi.

Šiame kontekste galima sutikti su pastaraisiais. Tos sudaužytos kelios trobos neturi jokios taktinės vertės. Jei čia rusai ir užėjo, tai greitai buvo priversti atsitraukti dėl ukrainiečių ugnies nuo dominuojančių aukštumų. Daugiau taktinės vertės turi Masiutivkos gyvenvietės apylinkės iki Oskilo upės, tačiau šis riešutėlis rusams neįkandamas.

Tuo tarpu mūšis sektoriaus centre (Kyslivka – Novoselivskė) tęsiasi. Panašu, kad rusams ten ne pyragai, nes jie kontaktinėje linijoje aktyviai naudoja aviaciją.

Kremina. Toliau vyksta lokalūs susidūrimai, kontaktinė linija nejuda.

Lisičianskas. Agresorius ir toliau laiko iniciatyvą savo rankose, bando išlaikyti gynybos liniją naudodamas aviaciją. Sąlyginė ramybė šiame sektoriuje anksčiau ar vėliau sudarys galimybes Ukrainos vienetams pradėti kontratakas, o sėkmės atveju, inicijuoti puolimą link Vrubivkos – Popasnos.

Tai būtų riebus vinis į rusų grupuotės prie Bachmuto karstą. Todėl tikėtina, kad rusai gynybos gilumoje performuoja padalinius ir greitu laiku gali atnaujinti puolamuosius veiksmus link Bilohorivkos ir Spirnės.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiauriniame flange ukrainiečiai plečia anksčiau įvarytą pleištą prie Berhivkos – Jahidnės, taip pat jie aktyvūs prie Vasiukivkos.

Tokiu būdu kyla vis didesnė grėsmė agresoriaus pajėgoms aplink kelią į Slovianską (Orihovo Vasilivkos – Zeliznianskės atkarpoje).

Jei Ukrainos pajėgos pralauš okupantų gynybą ir įsitvirtins aplink Jahidnę – Krasna Horą – Blahodatnę esančiose aukštumose, šiauriau išsidėsčiusios rusų pajėgos gali būti atkirstos. Tai suprasdami rusai kaip pašėlę kontratakuoja nuo Berhivkos – Jahidnės link Hrihorivkos – Bohdanivkos.

Nepaisant didelių problemų flanguose, „Wagner“ samdiniai Bakchmuto mieste nepereina į gynybą, o toliau bando pulti.

Jiems pavyko nežymiai pasistūmėti į priekį.

Ekspertai jau yra minėję, kad rusų vienetams flanguose traukiantis toks „Wagner“ kovotojų judėjimas pirmyn ne tik mažareikšmis, bet ir pavojingas pačioms rusų pajėgoms.

Panašu, kad tokiu būdu pasireiškia „Wagner“ ir kariuomenės konkurencija, kuri gali rusams kainuoti labai brangiai. To jiems ir palinkėsime.

Pietiniame flange ukrainiečiai dar šiek tiek nupjovė link Časiv Jaro išsikišusio pleišto.

Rusai priversti trauktis link Klishijivkos. Palikus aukštumas vakariau šios gyvenvietės, jos ginti nėra didelės prasmės. Tad jei Ukrainos pajėgos dar pasistūmės bent 2,5 km, okupantai gali būti priversti trauktis iki Opytnės.

Karas Ukrainoje

Aišku, ukrainiečiai gali su tuo nesutikti ir papildomai smūgiuoti iš šiaurės nuo Ivanivskės link Klišijivkos ir atkirsti visą šią rusų grupuotę.

„Nepamirškime ir prie Kurdiumivkos išdykaujančių ukrainiečių. Tai nebūtinai įvyks greitai, kadangi rusai čia, taip pat kaip ir kituose sektoriuose, intensyviai naudoja aviaciją bei kontratakuoja. Tiesa, tai daro bukai puldami jiems likusiu koridoriumi link Časiv Jaro ir Ivanivskės, vietoj to, kad ieškotų gynėjams skaudesnių vietų“, – atkreipia dėmesį ekspertai.

Jie neatmeta, kad tai rodo vietinių vadų desperaciją, sutrikusį vadovavimą ir valdymą (V2) bei rimčiau kovoti gebančių pajėgų trūkumą kituose ruožuose. Tokių kontratakų rezultatas nuspėjamas.

Avdijivka – Marijinka. Prie Avdijivkos ukrainiečiams pavyko išmušti rusus nuo kelio prie Kruta Balkos, tačiau tęsiasi sunkūs mūšiai Stepovės – Novokalinovės bei Pervomaiskės ruožuose.

Agresorius ir toliau atakuoja Marijinkos gyvenvietėje. Ukrainiečiai ir šį kartą atsilaikė.

Vuhledaras. Sektoriuje dominuoja pozicinės kautynės ir netiesioginės ugnies priemonių (minosvaidžių, artilerijos, MLRS) darbas. Veikia rusų aviacija, tačiau, tikėtina, dėl geros ukrainiečių oro gynybos jos efektyvumas nėra didelis.

Zaporižios ir Pietų kryptyse – be esminių pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją