Anot jų, situacija Charkivo kryptyje negerėja, agresorius spaudžia šiaurės rytuose (Ternovos – Rubižnės ruože), ukrainiečiai priversti gintis.

Tuo pačiu pasirodė informacija, kad suaktyvėjo kovos šiaurėje Pytomnyko kryptimi.

„Ar tai tik lokalus paūmėjimas, ar orkai bando sukurti dar vieną probleminį tašką – sunku pasakyti. Tačiau akivaizdu viena – iniciatyva sektoriuje slysta iš ukrainiečių rankų“, – rašo jie.

Tuo metu Iziumo kryptyje, pasak ekspertų, ukrainiečiai toliau sėkmingai atmušinėja rusų atakas Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože.

Pasirodė informacija apie susidūrimus Sydorove, t.y. apie 5 km nuo Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruožo į rytus, link ukrainiečių užnugario.

Gali būti, anot ekspertų, kad tai arba rusų bandymai iš kitos Severskyj Doneco upės pusės ugnimi atakuoti gyvenvietės gynėjus, arba negausių agresoriaus pajėgų (iki kuopos) žvalgyba mūšiu nuo Svyatohirskas – Tetyanivka.

„Būtume labiau linkę tikėti pirma versija. Bendrai mūšių intensyvumas sumažėjęs, kol kas tiesioginės grėsmės Slavianskui nėra“, – teigia jie.

Pasak karybos žinovų, ukrainiečia toliau atsargiai juda vakariniame Iziumo flange.

„Tiesa, panašu, kad ankstesnės žinios apie išlaisvintą Zavodų – Spivakivkos – Prydonecko ruožą gali būti per ankstyvos, tačiau vis dėlto ukrainiečiai nustūmė orkus nuo Velyka Komyšuvachos ir atsargiais žingsneliais stengiasi judėti palei Severskyj Donecą link Iziumo.

Progresas mažas, tačiau, anot ekspertų, pats tokio judėjimo faktas jau yra reikšmingas. Tai yra viena priežasčių, kodėl stringa rusų puolimas nuo Iziumo link Slaviansko.

Limano kryptyje ukrainiečiai ir toliau laiko okupantų pajėgas per kovinį atstumą, artilerijos pagalba užkerta visas didesnes pastangas forsuoti Severskyj Doneco upę. Agresorius ir toliau laukia savo Iziumo grupuotės puolimo rezultatų, į mūšį dėl Slaviansko kol kas neįsijungia.

Mūšis vakarinėje Sjeverodonecko miesto dalyje toliau tęsiasi, agresoriui nepavyksta pasiekti savo tikslų, puolimas įstrigęs.

Pasak karybos žinovų, agresoriui lygiai taip pat nesiseka pralaužti ukrainiečių gynybos į pietus ir pietryčius nuo miesto (Borivskės – Voronovės – Metolkinės ruožas). Ypač rusai bando spausti Metolkinę, tačiau visos jų atakos atmuštos.

Karas Ukrainoje

Lisičiansko prieigų gynyba sunki, tačiau sėkminga. Rusai eilinį kartą pabandė užimti Toškivką, tačiau kaip ir šeštadienį, kaip ir prieš dvi savaites, jokių rezultatų nepasiekė.

Tęsiasi mūšiai prie Bachmuto – Lisičiansko kelio, padėtis stabiliai sudėtinga.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, nei kirsti kelio, nei pasiekti tikslų prie Mykolajivkos rusams nesiseka, puikiai dirba ukrainiečių artilerija.

„Panašu, kad orkai po truputį atsisako planų visiškai nukirsti Zolotės „kišenę“. Iki tol aktyviai puolusi agresoriaus grupuotė Komyšuvacha – Vrubivka, siekiant apsupti „kišenę“ iš rytų, dabar vis dažniau puola į šiaurę, t.y. Mykolajivkos link. Tuo tarpu orkų žnyplės Zolote „kišenėje“ sumažėjo perpus, t.y. nuo Orichovės puolama link Hirskės (iš rytų) bei nuo Pervomaisko puolama Zolotė (iš pietų). Tiesa, ir tai agresoriui nedavė rezultatų – ukrainiečiai apsigynė“, – rašo ekspertai.

Pasak jų, dalį rusų manevrinių vienetų perkėlus į Sjeverodonecko ir Bachmuto sektorius, centre susidūrimų intensyvumas dar labiau sumenko, ir toliau dominuoja artilerija.

Zaporižėje tęsiasi pozicinės kautynės, aktyviausi lokalūs susidūrimai Huliajpolės ruože.

Melitopolio meras pranešė, kad ukrainiečių pajėgos 10 km priartėjo prie miesto.

„Iš karinės pusės tai – neinformatyvus ir ne itin profesionalus pareiškimas, kadangi neaišku, kokiame ruože konkrečiai ukrainiečiai pasistūmėjo, kokiame laikotarpyje šis pasistūmėjimas įvyko (vakar ar per savaitę), ar į tuos 10 km įskaičiuojami tie 5-7 km, kuriuos ukrainiečiai jau prieš kurį laiką atsiėmė puldami nuo Vasylivkos. Kaip ten bebūtų, džiugu, kad ukrainiečiai juda į priekį“, – rašo jie.

Pietų kryptyje ukrainiečiai baigia įsitvirtinti užimtuose ruožuose Chersono apylinkėse (iki miesto 15-20 km). Tuo tarpu rusai iš naujai atvykusių pajėgų formuoja manevrinius vienetus – bataliono ir kuopos taktines grupes, bei, tikėtina, bandys atsikovoti, ką prarado.

Karas Ukrainoje

Apibendrindami „Locked N’ Loaded“ teigia, kad agresoriaus puolimas svarbiausioje kryptyje – šiauriniame Donbaso flange, buksuoja.

Iš Rusijos gilumos ir nuo kitų sektorių nuimti manevriniai, artilerijos, aviacijos vienetai mesti į šiuos sektorius situacijos neperlaužė.

„Prie to ženkliai prisidėjo ne tik ukrainiečių manevrinių vienetų tvirta gynyba ir kontratakos, bet geresnė artilerijos darbo kokybė: jau savaitę į kitą dimensiją teleportuojasi orkų štabai, šaudmenų ir degalų sandėliai, agresoriaus pajėgų susitelkimo vietos“, – rašo jie.

Ekspertai pažymi, kad ukrainiečių sėkmė prie Chersono verčia rusus reaguoti.

„Taip, kol kas iš šiaurinio Donbaso flango pajėgos į Chersoną nepermetamos, tačiau Kryme ir Rostove prie Dono esantys orkų rezervai metami ir į pietų kryptį, o ne tik į šiaurinį Donbaso flangą. Taip agresoriaus pajėgos išskaidomos, o tai yra šis tas pozityvaus“, – mano jie.

Tačiau ekspertai pažymi, kad yra problemų Charkivo kryptyje – ukrainiečiai praranda iniciatyvą.

„Tačiau jei kas mūsų, sėdinčių ant sofos, paklaustų, ką pasirinkti – stiprinti Charkivo sektorių ar tęsti judėjimą nuo Velyka Komyšuvachos Iziumo link, mes pasirinktume antrą variantą. Charkivas ir taip apšaudomas haubicomis, orkai čia gali pasiekti tik taktinių laimėjimų, miesto neužims. Tuo tarpu orkų puolimo Slaviansko link sustabdymas – vienas esminių uždavinių šiame karo etape“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją