Pasak ekspertų, Ukrainos Generalinis štabas pranešė, kad šiuo metu puolamoji agresoriaus grupuotė Baltarusijoje nėra suformuota.

Gali būti, kad taip bandoma taisyti anksčiau kiek neaiškiai iškomunikuotą žinią apie galimą agresoriaus puolimą Kyjivo link ar puolimą Vakarų Ukrainoje.

Ir tada, ir dabar ši galimybė išlieka, bet kol kas tikimybių, o ne realaus fakto pavidale.

„Nuo savęs pridėsime – rusai šiuo metu aukščiau minėtoms užduotims tinkamos grupuotės nėra suformavę, o pajėgų permetimo į Baltarusiją tempai neleidžia galvoti, kad tokia grupuotė trumpuoju laikotarpiu (pavyzdžiui, iki naujų metų) bus suformuota“, – rašo jie.

Sėkmingai kovoja su dronais

Karo žinovų teigimu, džiugu, kad per ketvirtadienį ukrainiečiams pavyko numušti 18 iš 20 agresoriaus paleistų dronų – savižudžių, tai – puikus rezultatas. Anksčiau ugnies efektyvumas buvo gerokai mažesnis.

Ekspertų manymu, tai yra dar vienas įrodymas, kad ukrainiečių priešlėktuvinės patrankomis grįsta gynybos nuo dronų – savižudžių sistema duoda rezultatą.

Šiaurės vakariniame Svatovės sektoriaus ruože ukrainiečiai tęsia atakas. Tikėtina, kol pajėgos, atakuojančios Peršotravnevėje, persigrupuoja, ukrainiečiai intensyvina puolimą Orliankos link.

Kitais žodžiais tariant, tęsiamas puolimas Arapivkos – Verchnia Duvankos ruožo link.

Vakariniame ir pietvakariniame ruožuose situacija išlieka dinamiška, vyksta intensyvios kautynės Sergyjivkos gyvenvietėje, čia iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Tuo pačiu jie pasistūmėjo prie Džerelnės, 4 km į šiaurę nuo Raihorodkos.

Panašu, ukrainiečiai iš šiaurės ir pietų siekia atakuoti Raihorodką ir tada bandyti perimti kelių sankirtą kelyje Troickė – Svatovė – Kremina.

Pasimetė „pergalėse“

Agresorius jau pasimetė savo „pergalėse“ Kreminos sektoriuje. Tai jie „šturmuoja“ Nevskę, Ternus, Torskę, tai jie „triuškina“ ukrainiečių puolimą prie Červonopopivkos.

„Pažiūrėjus į žemėlapį abu šie įvykiai vienu metu vykti negali, tiesiog pajėgoms nebus kur prasilenkti. Nepriklausomi šaltiniai teigia, kad mūšiai vyksta apie 4 km į vakarus nuo Červonopopivkos. Apie šios gyvenvietės svarbą rašėme dar ukrainiečių bandymo pulti Kreminos link pradžioje“, – teigia jie.

Sunkios kautynės Lisičiansko sektoriuje tęsiasi, ukrainiečiai toliau neatiduoda agresoriui iniciatyvos ir kontratakuoja prie Bilohorivkos.

Agresorius propagandiniuose kanaluose bando sudaryti vaizdą, lyg jis kontroliuoja Bilohorivką. Teigiama, kad ukrainiečiai puolė prie Bilohorivkos, bet buvo priversti atsitraukti į Serebrianką.

„Kai pergalių trūksta, bandai jas įsivaizduoti – tuo orkai tikrai yra pasižymėję“, – priduria ekspertai.

Bachmuto sektoriaus kontaktinėje linijoje pasikeitimų nėra. Suintensyvėjo kautynės prie Soledaro.

Tikėtina, negalėdamas prasiveržti Bachmute, agresorius siekia priversti ukrainiečius permetinėti pajėgas iš Bachmuto ir taip susilpninti miesto gynybą.

Eilinį kartą šis ne itin gudrus manevras nepavyko – atakos atmuštos. Tuo pačiu vyksta labai intensyvūs mūšiai Bachmuto rytuose ir pietryčiuose.

Centre ukrainiečiai artilerija (greičiausiai HIMARS raketomis) sėkmingai atakavo degalų sandėlį Šachtarske (apie 50 km nuo kontaktinės linijos).

Beryslavo sektoriuje fiksuojamas nedidelis suaktyvėjimas kontaktinėje linijoje. Ukrainiečiai čiupinėja orkų gynybą Bruskinskės – Išenkos ir Pjatičatkų – Suchanovės ruožuose.

Pajėgų buvo per mažai

Chersono sektoriuje agresoriui pavyko išlyginti kontaktinę liniją sau naudinga linkme prie Ternovy Podų.

Dabar Šmidtovę kontroliuoja rusai. Ukrainiečių puolimui vystyti tai buvo gera pozicija, nes iš jos galima judėti link Chersono iš šiaurės.

Tačiau įsivyravus poziciniams mūšiams, toje „kišenėje“ ukrainiečių pajėgų buvo labai mažai, arba išvis nebuvo.

Mažame placdarme sėdėti blokuotiems iš trijų pusių galėtų tik ne itin išmintingas žmogus. Agresorius užėmė šią „niekieno žemę“.

„Kaip dažnai būna, sėkmės įkvėpti jie gali sugalvoti vystyti didesnį puolimą. Todėl greitu laiku galime pamatyti jų bandymą išstumti ukrainiečius iš jų pozicijų, pavyzdžiui, Posad Pokrovskėje“, – svarsto karybos žinovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)