Charkivo sektoriuje agresorius vis bando pralaužti ukrainiečių gynybą prie Pytomniko, tačiau nesėkmingai.

Pasak ekspertų, kontaktinė linija nusistovėjusi, ukrainiečiai įsirengė geras gynybines pozicijas.

„Ant žemės – kovinės lygiosios, tačiau agresorius vis dar turi ženklų netiesioginės ugnies, raketų ir aviacijos pranašumą. Kadangi ukrainiečiams šiame sektoriuje negresia problemos (kaip prie Siversko ar Bachmuto), o sėkmę pasiekti taip pat būtų labai sunku (kaip prie Chersono), todėl čia pokytį mūšio lauke darančių ginklų sistemų (HIMARS, Pzh2000, „Caesar“) bei išmaniosios amunicijos panaudojimo nematome“, – rašo jie.

Ši ginkluotė, pasak karybos žinovų, tiekiama į prioritetinius sektorius. Dėl šios priežasties tikėtina rusų ugnies priemonių viršenybė dar kurį laiką šioje vietoje bus.

Pasak karybos ekspertų, Iziumo sektoriuje – štilis. Savo laiku trečia pagal dydį (po Sjeverodonecko ir Bachmuto) rusų grupuotė įklimpo ir dūsta ukrainiečių gynyboje.

„Prie Iziumo rotacija vyksta sektoriaus viduje, apsikeitimas manevriniais vienetais organizuojamas su Charkivo sektoriumi. Neatmestina, kad kažkas atjuda iš Limano, tačiau tokia rotacija ir papildymas šiuo metu neturi perspektyvos atkurti pilnaverčio puolamojo potencialo Iziumo sektoriuje“, – teigia jie.

Siversko sektoriuje ukrainiečiai toliau gina kontaktinę liniją. Agresorius ketvirtadienio rytą skelbėsi užėmęs Berestovę, tačiau jau po pietų gyvenvietę atakavo artilerija, aviacija ir manevriniais vienetais.

„Kitaip sakant, vėl apsimelavo, na nebent „savi šaudė į savus“. Bendrai susidaro įspūdis, kad puolimas čia kiek prislopo. Arestovičiaus teigimu, tai sietina su 3 kartus sumažėjusiu agresoriaus artilerijos intensyvumu“, – teigia jie.

Ekspertai mano kad priežastis ne tik tame – ta tariama „operacinė pauzė“ taip ir neįvyko, Siversko link puola iš esmės tos pačios pajėgos, kurios puolė Sjeverodonecko ir Lisičiansko miestus.

„Taip, kai kurie manevriniai vienetai gavo progą pailsėti, buvo papildyti, tačiau operacinio lygmens ešelonų keitimo (rotacijos) nematyti – kai vienoje operacijoje išsekusias pajėgas X naujoje operacijoje arba kitoje operacijos fazėje pakeičia šviežios pajėgos Y)“, – teigia jie.

Ukrainiečiai toliau neprileidžia rusų prie Bachmuto, tad agresorius bando susirinkti trupinius.

Okupantai siekia išlyginti frontą ir atakuoja kairiajame, atsiliekančiame, flange (Novoluhanske, Semihirjoje).

Sekasi ne kaip, tačiau panašu, kad rusai ir toliau bandys išlikti ištikimi sau, taigi, tikėtina, sieks uždaryti šiame ruože esančias gynėjų pajėgas į „katilą“, norėdami sujungti savo puolimo ašis linijoje Veršyna – Dolomitnė arba bandys čia surengti mini apsupimus, kadangi kontaktinė linija yra itin vingiuota.

Centre agresorius toliau atakuoja Kamjanką, tačiau nesėkmingai. Didelių pakitimų nėra.

Tuo metu Pietų kryptyje ukrainiečiai ir toliau sėkmingai atakuoja rusų svarbius taikinius: sandėlius, vadavietes, ryšio priemones ir panašiai.

Vis daugiau liudijimų, kad ukrainiečiai naudoja išmanią artilerijos amuniciją, ženkliai padidinančią šūvio nuotolį ir tikslumą (pvz.: standartinė M777 amunicija veikia iki 24 km., „Excalibur“ iki 40 km.).

Anot ekspertų, pasirodė pranešimų, kad po smūgių Antonovo tiltas uždarytas kariniam transportui, tačiau kad tuo įsitikinti reikia dar keleto dienų.

„Džiugu, kad ukrainiečiai vakar atakavo orkų svarbius taikinius Skadovske. Ši gyvenvietė yra agresoriaus logistinis centras, kuriame perskirstomi kroviniai ir vienetai, atvykstantys iš Krymo. Ji giliame rusų užnugaryje (beje, ant HIMARS efektyvaus šūvio nuotolio ribos), tad dabar tai, kas išlėkė į orą, net nepateko į frontą“, – teigia karybos žinovai,

Tokiu būdu agresoriui ne tik gresia, jų žodžiais, užsilenkti kontaktinėje linijoje, bet ir išlėkti į orą savo pajėgų operaciniame užnugaryje.

Pasak ekspertų, dabar jau trikdoma visa agresoriaus tiekimo sistema, kuriamas atgrasymo efektas.

Tuo metu rusų propagandistai esą jau kalba, kad ukrainiečių kontrpuolimas prasidės netrukus.

„Tikėdamiesi sujaukti ukrainiečių planus skelbia, kad jis prasidės Archanhelske. Kažkaip nuojauta kužda, kad ukrainiečiai dėl to nelabai pergyvena“, – teigia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)