Ekspertai rašė, jog žadėto „istorinio“ Vladimiro Putino pareiškimo apie karo Ukrainai paskelbimą, antrą mobilizacijos bangą neįvyko. Tačiau tai nereiškia, kad to nebus.

„Tačiau tai nereiškia, kad:

1) to nebus artimiausioje ateityje (agresoriaus visuomenė tam kryptingai ruošiama);

2) mobilizacinės priemonės gali būti ištęstos laike ir taikomos tyliai, t.y. apie jas nepaskelbiant“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

Jie socialiniame tinkle tradiciškai įvertino ir padėtį Ukrainoje, skirtinguose šalies sektoriuose.

Štai Luhansko srityje esančiame Svatovo sektoriuje ukrainiečiai išlaiko Novoselivsko kontrolę, rusų kontratakos rezultatų nedavė.

„Yra karo analitikų (ne Lietuvoje), kurie po šios taktinės sėkmės tikisi operacinių laimėjimų pvz. rusų gynybos pralaužimo ir greito išėjimo link kelio Troicke – Svatovas.

Būtų labai gerai, tačiau mūsų galva šiame etape labai greitų operacinių rezultatų tikėtis sunku. Agresoriaus grupuotė sektoriuje yra stipri, rusai supranta, kur link ukrainiečiai gali pulti.

Manytume realistiškesnis variantas, kad ukrainiečiai ims lokaliomis atakomis ardyti rusų gynybos sistemą, o ją „suminkštinę“ pradės didesnio masto puolimą“, – rašė Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Kreminos srityje esančiame Ploshchanka – Chervonopopivka ruože be pakitimų, rašė karo ekspertai. Jų teigimu, čia tęsiasi pozicinės kautynės, ir viena, ir kita pusė pereidinėja į kontratakas.

Remdamiesi karą Ukrainoje sekančiu „DeepState“ žemėlapiu, rusams pavyko apie 3 kilometrus pasistūmėti link Zarichne, esančios į vakarus nuo Kreminos.

„Tiesa, nei ukrainietiškuose, nei rusiškuose šaltiniuose didesnių agresoriaus operacijų šiame ruože nefiksavome.

Agresorius socialiniuose tinkluose praktiškai kasdien Ploshchanka – Chervonopopivka ruože tris kartus „sunaikina“ Ukrainos kariuomenę, tad jei būtų pasiekęs realių laimėjimų kelyje Kremina – Zarichne tikrai būtų pasigyręs. Tad gali būti, kad tai tik žemėlapio patikslinimas“, – feisbuke rašė jie.

Lysyčianske, anot jų, rusai tęsia intensyvų puolimą sektoriuje.

„Tačiau apčiuopiamų rezultatų jiems pasiekti nepavyksta. Savo ruožtu ukrainiečiai ne tik apsigina, bet ir prie Spirne šiek tiek pastūmė agresoriaus pozicijas į rytus“, – tikino karo ekspertai.

Donecko kryptyje esančiame Kachmuto regione ukrainiečiams pavyksta sulaikyti agresorių vienoje linijoje, rašė jie.

Karas Ukrainoje

Soledaras – Krasna Hora ruože ukrainiečiams kol kas pavyksta sulaikyti agresorių linijoje Krasna Hora – Blahodatne. Čia vyksta įnirtingi mūšiai, agresorius bando pasiekti Bakhmutovka upę, tačiau kol kas nesėkmingai.

Tuo tarpu įsitvirtinę Soledare rusai suintensyvino puolimą ruože Rozdolivka – Vesele. Čia rusams pavyko pasistūmėti apie 1,5 km, tačiau jų manevriniai vienetai įsirėmė į ukrainiečių gynybą. Tokiu būdu rusai čiupinėja galimybę pulti Seversko link.

Tai patvirtina mūsų spėjimą, kad suaktyvėjimas Lysyčiansko sektoriuje sietinas ne tik su bandymu atgrasyti ukrainiečių puolimą Kreminoje, bet ir sukaustyti ukrainiečių vienetus, kad šie negalėtų prisidėti prie veiksmų ruože Rozdolivka – Vesele, t. y. ginant Severską“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Paties Bachmuto miesto prieigose rusai suintensyvino puolimą pietrytiniame miesto pakraštyje, tačiau ukrainiečiai sugebėjo apsiginti.

„Kelyje HorlivkaBachmutas agresorius toliau spaudžia prie Klishiivka. Gyvenvietėje vyksta aršūs mūšiai, situacija labai sudėtinga.

Šiaurės rytuose (Soledaras – Krasna Hora) rusams atsiveria dvi perspektyvos:

1) bandyti perkirsti kelią Slavianskas – Bachmutas ir taip blokuoti Bachmutą iš šiaurės;

2) atakuoti link Severską, taip uždaryti ukrainiečių grupuotę Bilohorivka, grasinti Lymanui ir taip nutraukti ukrainiečių puolimą Kremina link“, – dvi opcijas pateikė karo ekspertai.

Jų teigimu, operacine prasme dar neaišku, kuri perspektyva duos daugiau naudos, todėl ten rusai testuoja abi galimybes, skaido resursus.

„Be to, gynėjų dalią lengvina ir gynybai dėkinga vietovė (upė, aukštumos). Prie Klishiivka tokių dilemų rusai neturi, tad visas pastangas koncentruoja į pagrindinį tikslą – perkirsti kelią Kostyantinivka – Chasiv Yar – Bachmutas. Iki šio tikslo rusams liko 2,5 – 6 kilometrai“, – socialiniame tinkle rašė karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)