Ekspertai teigia, kad panašu, jog į Lenkijos teritoriją nukrito ukrainiečių paleistos dvi S-300 raketos (įvairiuose šaltiniuose pateikiama skirtinga informacija, skelbiama apie vieną arba dvi raketas – Delfi), kurioms nepavyko numušti civilę Ukrainos infrastruktūrą atakuojančių rusų raketų.

„Reikia pažymėti, kad S-300 raketos turi susinaikinimo funkciją jei nepataiko į taikinį ore. Gaila, kad ši funkcija nesuveikė – tokia ta „analogų neturinti“ sovietinė ginkluotė“, – pabrėžia jie.

Anot karybos žinovų, visi Vakarų lyderiai, pasisakantys apie šį incidentą, kaltės naštą perkelia Rusijai, kurios agresyvių veiksmų išdavoje ir įvyko šis incidentas.

Rusams – ne pyragai

Komentuodami padėtį fronte karo ekspertai teigia, kad ukrainiečiai toliau intensyviai artilerijos ugnimi daužo rusų pozicijas Luhansko krypties Vilšanos – Peršotravnevės ruože.

Taip pat jie tęsia puolimą nuo Stelmahivkos link Kuzemivkos, turi taktinę sėkmę.

Tęsiasi intensyvios kautynės Kreminos krypties Ploščankos – Červonopopivkos ruože. Ukrainiečiai daugiau dirba ugnies sistemomis (artilerija, tankai, prieštankinių raketų kompleksas), ieško silpnų vietų gynyboje, tuomet atakuoja ukrainiečių pėstininkai.

Mūšiai ženkliai suintensyvėjo Bilohorivkos šiaurės rytuose. Agresorius buvo nežymiai pasistūmėjęs į gyvenvietės gilumą, tačiau ukrainiečiai kontratakavo ir ėmė jį stumti į išeities pozicijas. Jei jau rusai socialiniuose tinkluose tai pripažįsta, tai čia jiems tikrai ne pyragai.

Bachmuto krypties kontaktinėje linijoje tęsiasi sunkios kautynės. Šį kartą intensyviausiai agresorius puolė kelyje Horlivka – Bachmutas, karščiausias taškas – Kurdiumivka. Ukrainiečiai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja.

Trapi padėtis Majorske, pozicijos eina iš rankų rankas. Agresorius patiria didžiulius nuostolius.

„Antai „separų“ batalionas per kelias dienas neteko pusės gyvosios jėgos (apie 250) ir dėl labai menko kovinio efektyvumo buvo išformuotas. Trečiadienį pasirodė informacija apie sėkmingas ukrainiečių kontratakas, tačiau koks jų rezultatas, šiai minutei nėra aišku“, – teigia jie.

Rusai gali pradėti puolimą

Agresorius pamažu įsitvirtina Opytnėje, neaiški padėtis Vodianėje. Sunkūs mūšiai prie Nevelskės – pozicijos eina iš rankų į rankas.

Ši mūšių dinamika rodo, kad agresorius gali bandyti iš rytų (Vodianė) ir pietų (Nevelskė) atakuoti Pervomaiskę, padėtis labai rimta.

Agresoriui nepavyksta įsitvirtinti visoje Pavlivkos gyvenvietėje, kuri yra Vuhledaro kryptyje. Ukrainiečiai iš kitos Kašlagačo upės pusės atakuoja agresorių ugnimi, neatmestina, kad vykdo kontratakas.

Rytiniame flange prie Volodimirkos rusai išlygino kontaktinę liniją sau naudinga linkme. Tai labiau kosmetinis kontaktinės linijos pastūmimas, didelio pranašumo rusai neįgavo.

Buvo ne vienas sprogimas

Zaporižios kryptyje ukrainiečiai tęsia ugnies šou – šį kartą atakuoti kariniai taikiniai Tokmake. Fiksuotas ne vienas sprogimas, tad greičiausiai pataikė labai gerai. Rusų karo propagandistai socialiniuose tinkluose skelbia apie iš Pietų krypties į Orihivą ir Huliajpolę atvykstančius ukrainiečių manevrinius vienetus.

Situacija Kinburno nerijoje vis dar neaiški.

„Tai, kad nematome vaizdo įrašų ir nuotraukų, patvirtina pirminę Oleksijaus Arestovyčiaus informaciją, kad nerijoje vyksta arba vyko Specialiųjų operacijų pajėgų operacija ir ukrainiečiai bent kol kas čia neplanuoja įsitvirtinti. Stebėsime situaciją“, – rašo jie.

Pietų kryptyje tęsiasi abipusiai artilerijos smūgiai, kontaktinėje linijoje pakitimų nėra. Ukrainiečiai sunaikino okupantų šaudmenų sandėlius Oleškuose ir Nova Kachovkoje.

Ką šie sandėliai veikė kontaktinėje linijoje kai juos nuo ukrainiečių skiria tik Dnipro upė? Kodėl nebuvo išvežti į rusų gynybos gilumą dar tik pradėjus okupantų atsitraukimą iš dešiniojo Dnipro kranto? Ekspertai įsitikinę, kad tai daug ką pasako apie „sklandų“ orkų atsitraukimą.

Ekspertai rašo, jog tikėtina, kad lietuviškų šaknų turintis „paukštukas“ (karinis dronas) kirto Oriolo srityje esančiai naftos bazei.

„Nuostoliai nedideli, bet vis dėlto malonu“, – pabrėžia jie.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)