Anot ekspertų, daug kalbama apie būsimą didelio masto agresoriaus puolimą, o jis paprastai rengiamas siekiant išspręsti kažkokią konkrečią problemą.

Ekspertai išskiria du didžiausius rusų galvos skausmus:

  • Iziumas, kaip logistinis ir komunikacinis ukrainiečių branduolys operacijų Luhansko ir Donecko kryptyse.
  • Ukrainos artilerija ir raketos, gebančios atakuoti rusų logistinę sistemą Zaporizhia ir Pietų kryptyse.

„Sėdint prie žemėlapio kur nors Sibiro bunkeryje gali pasirodyti, kad receptas paprastas – užimti viską iki linijos Zaporižia – Pavlogradas – Iziumas. Tačiau realybė ta, kad Rusija tam pajėgumų neturi. Tiesą sakant, jiems nėra realu pilnavertiškai išspręsti bent vieną galvos skausmų iki galo“, – teigia jie.

Karybos žinovai mano, kad pagal turimas pajėgas rusai gali planuoti tokius veiksmų eigos variantus:

  • Svatovės, Kreminos, Lisičiansko ir Bachmuto sektoriuose esantiems agresoriaus vienetams pasiekti liniją Kostiantinivka – Slavianskas – Borova – Kupianskas, prisidengiant Oskilo upe joje įsitvirtinti, Iziumą ir ukrainiečių logistinę sistemą Charkivo srityje atakuojant artilerija, MLRS, raketomis ir aviacija. Persigrupavus, pasirengus naujam puolimui bandyti atakuoti Iziumą.
  • Avdijivkos – Marijinkos, Vuhledaro sektorių, Zaporižios ir Pietų kryptyse esantiems agresoriaus vienetams pasiekti liniją Zaporižia – Pokrovskė – Pokrovskas – Kostiantinivka, joje įsitvirtinti ir taip apsaugoti savo logistinę sistemą Zaporižios ir Pietų kryptyse, kaupti resursus ir taip ruoštis būsimoms operacijoms link Pavlohrado ar dešiniajame Dnipro krante.

Vienam iš veiksmų eigos variantų (VEV) būnant pagrindiniu, antras VEV remtų kito veiksmus ir stengtųsi maksimaliai pasistūmėti priekin.

„Tokios fantazijos nuo sofos“, – rašo jie.

Komentuodami naujausią situaciją fronte, ekspertai rašo, kad susidaro įspūdis, jog Luhansko krypties Svatovės sektoriuje pastarosiomis dienomis padidėjo ukrainiečių aktyvumas Peršotravnevėje – Jahidnėje – Novoselivskėje.

Tikėtina, kad rusams aktyviau atakuojant flanguose ir prie Novoselivskės, ukrainiečiai nenori būti tik pasyvūs stebėtojai ir atsimušinėti nuo atakų.

Kreminos sektoriaus Ploščankos – Červonopopivkos ruože snukiadaužis kiek aprimo. Panašu, kad ukrainiečiai bent laikinai nukapojo agresoriaus ištįsusius čiuptuvus ir jis nebepasiekia Makijivkos ar Nevskės. Mūšiai tęsiasi „niekieno žemėje“ į vakarus nuo Červonopopivkos.

Bando susigrąžinti prarastas pozicijas

Kreminos vakarinėse ir pietvakarinėse apylinkėse rusų atakos Jampolivkos link sustojo. Ar juos užbetonavo ukrainiečiai, ar agresorius tiesiog persigrupuoja, pamatysime artimiausiomis dienomis.

Nepaisant nuolatinių rusų pastangų susigrąžinti Dibrovą ir pastumti ukrainiečius miškuose į pietvakrius nuo Kreminos, gynėjai išlaiko pozicijas. Situacija dinamiška.

Lisičiansko sektoriuje agresorius ir toliau bando susigrąžinti prarastas pozicijas į šiaurės rytus nuo Bilohorivkos.

Rusų pastangos nebuvo vaisingos, tačiau mūšis tęsiasi. Agresorius taip pat atakuoja Spirnę.

Donecko krypties Bachmuto sektoriaus Krasna Horos – Rozdolivkos ruože problemų daugėja.

Agresorius įsitvirtina Krasna Horos užnugaryje esančioje šiaurės rytinėje 2 – 3 km pločio kelio Slavianskas – Bachmutas atkarpoje ir stengiasi kirsti kelią.

Atakuojamos Orichovo-Vasylivkos ir Dubovo-Vasylivkos gyvenvietės.

Agresorius kontroliuoja dominuojančias aukštumas, kas dar labiau apsunkina šio ruožo gynybą. Gerai, kad Vasiukivkoje – Fedorivkoje – Rozdolivkoje – Veslėje įtvirtinatme rajone agresoriui nepavyksta pasistūmėti.

Kontroliuoja svarbią kalvą

Bachmuto prieigose verda sunkūs mūšiai. Šiaurės rytuose esančiose prieigose ukrainiečiams pavyko kontratakuoti ir nežymiai atstumti agresorių atgal.

Tačiau rusai vis dar kontroliuoja operacine prasme svarbią kalvą, tad situacija esmingai nepasikeitė. Neatmestina, kad ukrainiečiai jau pradėjo atsitraukimą į vakarinį Bachmutovkos upės krantą.

Kelyje Kostiantinivka – Časiv Jaras – Bachmutas rusai ėmė atakuoti ne tik Ivanivskę, bet ir Časiv Jarą.

Neatmestina, kad tai ukrainiečių pajėgas kaustančios atakos, kadangi pagridninės rusų pastangos ir toliau nukreiptos į Ivanivskę. Ukrainiečiai vis dar sugeba sulaikyti rusų puolimą.

Avdijivkos – Marijinkos sektoriuje agresorius vėl bando atakuoti Avdijivkoje įtvirtiną rajoną iš rytų (Kamjanka) ir iš pietvakarių (Vodianai – Opytnė).

Atakos atmuštos, tačiau mūšių intensyvumas auga. Panaši situacija ir Marijinkos ruože. Čia ukrainiečiai didvyriškai ginasi nuo rusų atakų iš pietų ir rytų.

Pasirodė vaizdai iš pirmadienį sudaužytų rusų puolimo grupių pietrytinėse Vuhledaro prieigose.

Mūšis tęsiasi, agresorius toliau bando atakuoti. Tuo pačiu Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad agresorius atakavo Bohojavlenką.

Ši už daugiau nei 9 km į šiaurę nuo Vuhledaro esanti gyvenvietė yra kelių sankirtoje, vienas kelias veda link Vuhledaro.

Neatmestina, kad čia veikė rusų žvalgybinė – diversinė grupė ar grupės, kurios trikdo ukrainiečių tiekimą į Vuhledarą ir siekia užvesti artileriją/aviaciją ant ukrainiečių gynybos gilumoje esančių taikinių (vadovavimo punktai, susitelkimo rajonai, logistiniai centrai ir pan.).

Tokiu atveju jų patekimas į kontaktą (mūšis šalia Bohojavlenkos) yra pozityvus ženklas. Tokios grupės yra efektyvios tada, kai veikia tyliai.

Vos tik jos pastebimos, kita pusė imasi priemonių (ieško tokių grupių, sustiprina objektų apsaugą, susitprina maskuotę, keičia dislokacijos vietas ir pan.). ir diversantams veikti tampa ypač sudėtinga.