Paskelbta apie tai, kad Ukrainos desanto – šturmo pajėgoms perduota vakarietiška kovinė technika: tankai „Challenger“, „PKM Marder“ ir šarvuočiai „Stryker“.

Taip pat pasirodė informacija, kad 18 vokiškų „Leopardų“ jau Ukrainoje (teoriškai tai beveik dvi tankų kuopos).

Tai, anot ekspertų, reiškia, jog juos gaunančios pajėgos mažų mažiausiai baigė apmokymus ir Ukrainoje pradeda integruoti šiuos žvėris į taktinius vienetus (būrys – kuopa – batalionas). Gali būti ir taip, kad ši kovinė technika ir visas logistinis aprūpinimas jau integruota į taktinius vienetus ir laukia sprendimo pradėti medžioklę.

„Laukiame“, – rašo ekspertai.

Jie neatmeta, agresorių gerokai suerzino Ukrainos prezidento V. Zelenskio vizitai į Bachmutą, Chersoną ir Zaporižią.

Antradienį rusai surengė didelę ataką iranietiškais dronais – savižudžiais, naudojo aviaciją, daugiausia atakuota Kyjive ir Dnipre. Pasirodė informacija, kad pastarajame mieste posėdžiavo Ukrainos politinė ir karinė vadovybė, bet iš jų niekas nenukentėjo.

Luhansko kryptis

Svatovė Agresorius atnaujino atakas Novoselivskės ruože. Šį kartą daugiau veiksmo prie Krochmalnės (apie 7 km į šiaurę nuo Novoselivskės), ukrainiečiai apsigynė.

Kremina. Tęsiasi susidūrimai Makijivkos ir Dibrovos ruožuose bei miške į pietvakarius nuo Kreminos. Palyginus su situacija prieš porą savaičių, mūšių intensyvumas ir toliau nėra aukštas.

Lisičianskas. Ukrainiečiai toliau atmušinėja rusų atakas prie Bilohorivkos. Nesugebėję išvystyti prieš kelias dienas pasiektos taktinės sėkmės rusai buvo priversti atsitraukti. Tuo pačiu tęsiasi agresoriaus puolimas Spirnės – Berestovės ruože.

Labai tikėtina, kad negalėdami nei per žingsnį pajudėti Vasiukivkos – Rozdolivkos – Veselės ruože link Siversko rusai didina spaudimą šio ruožo rytiniame flange, t.y., Spirnėje – Berestovėje.

Donecko kryptis

Bachmutas, Berhivka – Rozdolivka. Ir toliau Orichovo Vasylivka išlieka karščiausiu ruožo tašku. Pozicijos „niekieno žemėje“ eina iš rankų į rankas, tačiau rusams nepavyksta pasistūmėti.

Jų puolimas Bohdanivkos link taip pat rezultatų nedavė, o Chromovėje agresorius atakuoja vangiau. Kai ukrainiečiai juos čia eilę kartų sumaišė su žemėmis, motyvacijos eiti į savižudiškas atakas lieka vis mažiau.

Mūšiai mieste stumiasi miesto centro link. Informacijos apie situaciją šiauriniame flange nedaug, pietiniame flange, panašu, rusai bando stumtis į priekį ir išlyginti kontaktinę liniją palei Korsunskogo – Kovalska gatves.

Susidaro įspūdis, kad ukrainiečiai mieste vykdo stabdymo operacijas, t.y., visoje kontaktinėje linijoje ukrainiečiai pozicijose kaunasi tol, kol gali išlaikyti flangus. Esant grėsmei, kad rusai juos apeis, atsitraukia į naujas pozicijas ir taip toliau sekina puolančiuosius.

Stabilizavus situaciją sektoriaus flanguose tokia atsitraukimo „iš reikalo“ taktika atrodo labai išmintinga.

Tokiu būdu ne tik neįsiveliama į pavojingas kautynes (pasikeitus situacijai flanguose, kautynės „iki galo“ už kiekvieną poziciją galėtų virsti apsupimu), bet ir sunkiose gatvių kautynėse naikinamos ir varginamos priešo pajėgos.

Kelio Časiv Jaras – Ivanivskė pietinėje dalyje rusų atakos vis labiau išsikvepia. Nepavykus apeiti Časiv Jaro iš vakarų, jie grįžo prie savo mėgstamo užsiėmimo – daužo galva į Ivanivskės gynybą.

Tradiciškai stringant puolimui pagrindinėje kryptyje, rusai bando atverti naują puolimo ruožą ir taip išblaškyti ukrainiečių gynybą. Rusų atakos nuo Ozaranivkos link Dilijivkos baigėsi nesėkme.

Savo ruožtu ukrainiečiai rengia kontratakas pietinėje kelio Bachmutas – Horlivka atkarpoje.

Avdijivka – Marijinka. Ukrainiečiai sugebėjo išlaikyti pozicijas šiauriniame Avdijivkos flange (Stepovė – Novokalynovė), tačiau padėtis šiame ruože negerėja.

Agresorius čia sutelkė nemenkas pajėgas ir spaudžia labai intensyviai. Tuo metu tęsiasi abipusės atakos pietvakariniame ruože (Vodianai – Opytnė).

Pasirodė informacija, kad rusams pavyko pasistūmėti prie Pervomaiskės, tačiau šią informaciją reikia tikrinti.

Marijinkos ruože be pakitimų, tęsiasi sunkios kautynės tiek pačioje gyvenvietėje, tiek pietų flange (Pobedoje).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)