Apžvelgdami praėjusios savaitės įvykius ekspertai pabrėžia, jog Kremlius darė viską, kad Vakarai suabejotų Ukrainos veiksmų adekvatumu.

Kalbos apie ukrainiečių planuojamą panaudoti „nešvarią bombą“ ir sąlyginai nuosaiki Vladimiro Putino kalba nedavė jokio rezultato — Vakarai žodžiais ir darbais tęsia paramą Ukrainai.

Abejoja taikos paieškomis

Po dronų atakos prieš Sevastopolio jūrų uostą agresorius reagavo į situaciją ir paskelbė apie pasitraukimą iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų išvežimo.

„Reikia pasakyti, kad šį argumentą rusai jau testavo po atakos prieš Krymo tiltą, todėl dabar toks jų veiksmas buvo tikėtas, – teigia jie. – Buvo vertinimų, neva šie Kremliaus veiksmai yra bandymas rasti platformą taikos deryboms ir išėjimui iš pragaištingo karo. Deja, šiuo atveju būsime atsargūs — mums tai labiau panašu į siekį susilpninti Ukrainos pozicijas, o ne realias taikos paieškas“.

Pasak karybos žinovų, tikėtinas generolo pulkininko A. Lapino nušalinimas signalizuoja, kad FSB ir Gynybos ministerijos kova dėl įtakos pereina į naują etapą. J. Prigožino ir R. Kadyrovo retorika įgavo praktinį pavidalą, kas reiškia, jog situacija krypsta kariškių nenaudai.

Nepaisant agresoriaus retorikos, jis tęsia mobilizaciją. Tai pirmiausia pasireiškia gaudymu tų, kuriems šaukimai įteikti (ar planuoti įteikti) iki formalios mobilizacijos pabaigos. Kiek tokių šaukimo lapelių prištampuota – sunku pasakyti.

Formaliai vykstant mobilizacijai rusų karinė pramonė galėjo tikėtis turėti prioritetą apmokėjimų, personalo ir medžiagų prasme.

Dabar viešai kalbant apie mobilizacijos pabaigą nėra iki galo aišku, kokia tokios retorikos įtaka karinės pramonės įmonėms. Tuo pačiu viešai ir aiškiai transliuojama, kad valdžios reikalavimai didinti ginkluotės ir įrangos apimtis išlieka.

Karas Ukrainoje

Komentuodami situaciją fronte ekspertai teigia, kad ukrainiečiams pavyko pasistūmėti Svatovės sektoriaus Peršotravnevės – Kysilivkos ruože, tačiau agresorius gynybiniais veiksmais ir kontratakomis sugebėjo sulaikyti tolimesnį ukrainiečių veržimąsi.

Taip Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau negali efektyvia ir intensyvia artilerijos ugnimi uždengti kelio Troickė – Svatovė. Vakariniame ir pietvakariniame ruože ukrainiečiai artilerijos ugnimi dengia kelią Svatovė — Kremina, tačiau agresoriaus nustumti už šio kelio dar nepavyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Ukrainiečiai sugebėjo sustabdyti rusų veržimąsi Ternų — Torskės ruože bei kontratakomis nustūmė kontaktinę liniją į rytus.

Įsitvirtinę Nevskėje jie vykdo atakas Červonopopivkos link, pasiekė taktinę sėkmę. Dėl šių veiksmų galimybė, kad agresorius užims šiaurinį Siverskyj Doneco krantą ir ims veikti ukrainiečių grupuotės Bilohorivkos — Spirnės užnugaryje (Lisičansko sektorius) gerokai sumažėjo.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Lisičiansko sektoriuje agresoriui nepavyko pralaužti ukrainiečių gynybos Bilohorivkos — Spirnės ruože, tačiau rusams pavyko nežymiai pasistūmėti Bilohorivkos — Berestovės ruože (kelias Bachmutas — Lisičianskas).

Rusų tikslas — pulti link Siversko, sudaryti ukrainiečių grupuotės apsupimo galimybę ir priversti juos atsitraukti.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Ukrainiečiai tvirta gynyba ir kontratakomis sugebėjo stabilizuoti situaciją kelyje Horlivka – Bachmutas bei kontratakomis išstumti Rusijos pajėgas iš šiaurės rytinių Bachmuto prieigų. Situacija prie Soledaro išlieka sudėtinga, tačiau stabili.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Savaitės antroje pusėje centre agresoriui pavyko pasiekti taktinių laimėjimų. Prasiveržta į šiaurės rytinę Makijivkos dalį, tačiau puolimo išvystyti agresoriui nepavyko.

Tuo pačiu rusai turi taktinę sėkmę prie Vodianės — Opytnės ruožo.

Agresoriui pavyko persikelti per kelią ir užimti dalį teritorijos, tačiau jo puolimas atsirėmė į vandens kliūtis. Kitoje jų pusėje išsidėstę ukrainiečiai turi geras gynybines pozicijas. Vis dėlto situacija labai įtempta.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Karas Ukrainoje

Šeštadienį agresorius surengė intensyvų apšaudymą artilerija Zaporižios sektoriaus Vuhledaro ruože prie Pavlivkos, tačiau norimo efekto šis smūgis nedavė — ukrainiečiai atmušė po to sekusią agresoriaus ataką.

Tikėtina, kad šiuo veiksmu agresorius bandė užkirsti kelią galimiems ukrainiečių pasirengimams atakuoti link Volnovachos (t.y., komunikacinio mazgo, ženkliai prisidedančio prie Zaporižios ir Pietų logistikos).

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietuose esančio Beryslavo sektoriuje visą savaitę vyko kova už geresnes pozicijas kontaktinėje linijoje, didelių pasikeitimų neįvyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Snihurivkoje vyravo lokalūs susidūrimai. Ukrainiečiams nepriėmus sprendimo aktyviau veikti Beryslavo sektoriaus Andrijivkos ruože, sąlygos atakuoti Snihurivką nėra pilnavertės.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Nors agresoriui pavyko išlyginti kontaktinę liniją prie Ternovy Podų sau naudinga linkme, tai mažai turėjo įtakos situacijai Chersono sektoriuje.

Tai, kad po šios taktinės sėkmės agresorius (kaip jam būtų įprasta) nebandė aktyviai išvystyti sėkmės, rodo, kad rusai šiame sektoriuje priversti elgtis labai atsargiai.

Agresoriaus karinės infrastruktūros patraukimas iš Čornobajivkos oro uosto tik patvirtina šią prielaidą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Dronų numušta mažiau

Lyginant su užpraeita savaite, praėjusią savaitę daugiau nei 3 kartus sumenko agresoriaus karo dronų nuostoliai (137 ir 51).

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai sukūrė kovos prieš iranietiškus dronus — savižudžius sistemą, paremtą priešlėktuvinėmis patrankomis, tad šis nuostolių sumažėjimas neturėtų būti siejamas su efektyvesniu dronų savižudžių panaudojimu. Labiau tikėtina, kad rusai ėmė rečiau juos naudoti, atidžiau rinktis taikinius.

Kontaktinėje linijoje – įdomi agresoriaus nuostolių dinamika. Gyvosios jėgos (2470 ir 3730) ir šarvuotos technikos (146 ir 257) nuostoliai išaugo. Tuo metu artilerijos nuostoliai sumažėjo (87 ir 67).

Tai galima būtų paaiškinti tuo, kad per pastarąsias savaites sėkmingo ukrainiečių artilerijos darbo dėka atskiruose ruožuose Ukrainos artileristams atsirišo rankos atakuoti priešo manevrinius vienetus.

Nuostolių augimą ir mažėjimą galima paaiškinti

Ekspertai rašo, jog svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nuostolių padaugėja kas 1 – 2 dienas. Tai pasakytina ne tik apie rusų manevrinių vienetų, bet ir artilerijos nuostolius.

Šiuos duomenis galima būtų paaiškinti tuo, kad paprastai agresoriui atskiruose ruožuose reikia 1–2 dienų persigrupavimui po nesėkmingų atakų ir vėl pulti.

Todėl labai tikėtina, kad nuostolių amplitudės kilimas susijęs ne tik su sėkmingu ukrainiečių artileristų, bet ir manevrinių vienetų darbu stabdant šias atakas.

1–2 dienų laikotarpis pakankamas identifikuoti ir apdoroti žvalgybinę informaciją apie taktinius agresoriaus reorganizacijos pasikeitimus kontaktinėje linijoje (artilerijos perdislokavimas, vienetų telkimas mūšio rikiuotės formavimo vietoje ir pan.).

Tad galima daryti prielaidą, kad atskiruose ruožuose (tikėtina — Bachmuto ir Kreminos) ukrainiečių žvalgai sėkmingai išgliaudė rusų taktinius sumanymus.

Sieks supančioti atakas?

Prognozuodami artimiausius įvykius ekspertai neatmeta, jog bus bandoma surengti naują susitikimą dėl ukrainietiškų grūdų išvežimo.

Rusai šiame susitikime gali siekti tarptautiniu susitarimu supančioti Ukrainos atakas Kryme ir prieš savo logistinę sistemą Zaporižioje ir Pietų kryptyje.

Karas Ukrainoje

Neatmestina, kad kaip „motyvuojantį argumentą“ pradėti tokias derybas agresorius gali vykdyti raketų ir dronų savižudžių atakas prieš Odesos jūrų uosto infrastruktūrą.

Jei ukrainiečiams nepavyks puolimo operacijomis įgalinti artilerijos efektyviai ir intensyviai atakuoti kelio Troickė — Svatovė bei nustumti okupantus už kelio Svatovė — Kremina, mūšiai Svatovės sektoriuje gali įgauti pozicinį pobūdį. Tai būtų naudinga agresoriui.

Gali bandyti pasiekti Siverską

Tikėtina, kad Kreminos sektoriuje ukrainiečiai manevriniais vienetais pasieks kelią Svatovė — Kremina, tačiau ar jiems čia pavyks įsitvirtinti, priklausys nuo situacijos Svatovės sektoriuje

Neatmestina, kad rusai bandys sukurti smogiamąją grupuotę prie Berestovės, vystyti taktinę sėkmę ketindami pasiekti Siverską.

Tikėtinos intensyvesnės ukrainiečių kontratakos prie Bachmuto, pvz. pietrytinėse miesto prieigose bei kelyje Horlivka — Bachmutas.

Agresoriaus sėkmės Pervomaiskės ar Vodjanės atveju ukrainiečiai gali būti priversti atsitraukti į naują gynybos ruožą (pvz. Marijinka — Krasnohorivka — Netailovė — Severnė — Avdijivka).

Neatmestina, kad savaitės pabaigoje prasidės suaktyvėjimas Zaporižios sektoriuje, kur veiksmų iniciatyva gali nebūtinai priklausyti ukrainiečiams (pvz.: preventyvus agresoriaus smūgis).

Kokio jis bus masto, priklausys nuo ukrainiečių sėkmės suardant agresoriaus logistinę sistemą jo gynybos gilumoje.

Tikėtina, kad Pietų kryptyje abi pusės intensyvins manevrinių vienetų operacijas Bersyslavo sektoriuje ir taip sieks pasigerinti savo padėtį kontaktinėje linijoje ir perimti iniciatyvą į savo rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)