Charkivo kryptyje, pasak karybos žinovų, agresorius toliau bando sumažinti grėsmę prie Vovčansko, toliau vykdo lokalias atakas Ternovės ir Rubižnės ruožuose, taip pat pasirodė informacija apie rusų aktyvius veiksmus prie Staryj Saltivo.

Agresorius skelbia, jog ukrainiečiai rengiasi pulti Balaklijos link.

„Labai gerai, kad orkai vėl priversti rūpintis savo Iziumo grupuotės užnugariu. Jei ukrainiečiai pradėtų kontratakas šiame ruože, keliu iš Kupiansko į šiuo metu itin aktyvią Iziumo grupuotę judantis aprūpinimas galbūt būtų sėkmingai trikdomas“, – tikina jie.

Ekspertai pažymi, kad mūšiai aplink Bohorodyčnę tęsiasi, o nepaisant Rusijos kariuomenės propagandistų amsėjimų, gyvenvietė vis dar ukrainiečių rankose.

Taip pat rusams nesiseka pramušti ukrainiečių gynybos Dolynoje – Krasnopilėje.

„Susidaro įspūdis, kad veržliai pradėję, orkai klimpsta gynėjų spąstuose. Dabar labai padėtų prieš tai minėtos ukrainiečių atakos Balaklijos – Veselės – Kupiansko ruože. Jos ne tik trikdytų agresoriaus tiekimą, bet orkai būtų priversti permetinėti dalį Iziumo grupuotės pajėgų į užnugarį. Visa tai dar labiau numuštų agresoriaus puolimo tempą“, – teigia jie.

Pasak ekspertų, agresorius toliau rengiasi Slaviansko ir Siversko puolimui.

Jie neatmeta, kad jei Iziumo grupuotei nepavyks sudaryti palankių sąlygų pulti Slavianską, Limano grupuotė kelių dienų bėgyje vis tiek įsijungs į šią operaciją.

„Puolimas Siversko link taip pat labai tikėtinas, stebėsime“, – rašo karybos žinovai.

Atnaujino puolimą iš šiaurės

Jų teigimu, padėtis Sjeverodonecko mieste yra sudėtinga, agresorius itin aktyviai atakuoja gynėjus vakarinėje miesto dalyje, ukrainiečiai čia sėkmingai ginasi.

„Panašu, kad neklydome prieš kurį laiką atkreipdami dėmesį į orkų galimybę atnaujinti puolimą iš šiaurės. Į Kreminos – Rubižnės ruožą agresorius permetė dar dvi bataliono taktines grupes (BTG), o tai šioje mūšių fazėje yra nemenkas veiksnys. Kreminoje – Rubižnėje veikusios orkų pajėgos Sjeverodonecko šturme dalyvavo sąlyginai mažai, kadangi buvo išsekusios po prieš tai vykusių mūšių“, – teigia jie.

Pasak „Locked N’ Loaded“, iš rytų miestą puolusi rusų grupuotė pasiekė taktinę sėkmę, tačiau patyrė milžiniškų nuostolių.

Tad neatmestina, kad rytinė okupantų grupuotė pereis į aktyvią gynybą (gynybą kartu naudojant pasalas ir lokalias kontratakas), o pagrindinės agresoriaus pastangos bus nukreiptos iš šiaurės, pavyzdžiui, siekiant ne tiek išvalyti vakarinę miesto dalį, bet pirmiausia ją atkirsti nuo upės ir Lisičiansko, o jau tada apsupti ir pakartoti Mariupolio scenarijų.

Tęsiasi sunkūs mūšiai aplink kelią Bachmutas – Lisičianskas, rusai vis aktyviau siekia perskirsti kelią Bilohorivkos – Berestovės ruože, nors ukrainiečiai atmušė atakas, padėtis sudėtinga.

Agresoriaus pastangos siekiant sunaikinti Zolotės „kišenę“ toliau yra nesėkmingos.

Svitlodarsko ruože agresorius mažais žingsneliais stengiasi išeiti iš nepalankios vietovės. Rusai nuo Rotų vakarų kryptimi puolė Veršynos link ketindami perkirsti kelią Svitlodarskas – Bachmutas, tačiau ataka atmušta, o priešas blokuotas Vidrodždenijoje – Rotuose.

„Nepaisant to, įvykiai šiame ruože ukrainiečiams klostosi ne taip sėkmingai, kaip norėtųsi. Nepaisant palankios gynybai vietovės, ukrainiečiai nesugebėjo išlaikyti orkų Svitlodarsko tvenkinių „butelio kakliukuose“, agresorius diktuoja mūšio tempą ir artėja link Bachmuto“, – konstatuoja jie.

Centre toliau tęsiasi lokalūs pasistumdymai aplink Avdijivką ir Nju-Jorką. Daug darbo artileristams, agresorius aktyviai naudoja aviaciją.

Zaporižėje agresorius jau porą savaičių nelabai turi pajėgumų kažką rimtesnio nuveikti jų prieš tris savaites „beveik“ užimtame Vuhledare.

Ukrainiečiai sukaupė jėgų ir vykdė kontrataką Pavlivkos link, rusai bando juos atmušti. Tačiau ekspertai teigia, kad tik ateityje bus galima pasakyti, ar tai tik lokalus paraganėjimas, ar bandymas kitoje Kašlahačo upės pusėje susikurti placdarmą, siekiant pradėti valyti kelią Velyka Novosylka – Blahodatnė.

Pietų kryptyje ukrainiečiai toliau nestabdo ir dar pasistūmėjo keletą kilometrų Tomyna Balkos ruože, nuo čia iki Chersono lieka apie 20 km.

Agresorius kontratakuoja, tačiau ukrainiečiai, pasak ekspertų, nesivelia į aklą snukiadaužį ir užimtuose ruožuose pereina į greitą gynybą. Taip ukrainiečiai mažais, bet užtikrintais žingsneliais juda Cherson link.

Kaltina ukrainiečius apšaudymais

„Locked N’ Loaded“ teigia, kad itin suaktyvėjo tradicinė kremlinų taktika apšaudyti save ir tuo kaltinti kitus.

„Iš orkų kontroliuojamos teritorijos Donbase jau kelinta diena artilerija apšaudo jų pačių kontroliuojamą teritoriją – gyvenami rajonai, turgavietės, net ligoninės. Žinoma, orkai viskuo kaltina ukrainiečius, tačiau jie net ir norėdami tokių veiksmų negalėtų atlikti“, – pažymi jie.

Donbaso kryptyje, pasak ekspertų, artilerijos sviedinių pertekliaus ukrainiečiai, švelniai tariant, nejaučia ir tikrai turi į ką šaudyti.

„Švaistyti amuniciją civilinių objektų atakavimui? Kam? O štai orkų motyvas aiškus – sukelti Donbaso gyventojų neapykantą ir paskatinti juos aktyviau jungtis prie „šventos kovos už šviesų rytojų.“ Kaip anksčiau esame sakę – būtent gyvosios jėgos trūkumas yra didžioji agresoriaus bėda mūšio lauke, tad orkai jį bando užpildyti tik jiems būdingu būdu“, – teigia jie.

„O aš tai kitaip kariavęs būčiau“

„Locked N’ Loaded“ pakomentavo ir istoriko Marko Solonino išsakytas mintis, kad karo Ukrainoje eiga, kai kas mėnesį netenkama po 18 tūkst. žmonių, nėra efektyvi, o Ukrainai derėtų suformuoti apie 35 tūkst. karių grupę ir smogti okupacinėms rusų pajėgoms, o ne stumdytis pirmyn bei atgal, patiriant nemažus nuostolius.

„O aš tai kitaip kariavęs būčiau, – ironizuoja ekspertai. – Nemanėme, kad kada nors teks taip pradėti postą, bet visgi. Gerbiame karo istoriką M. Soloniną už jo mokslinį indėlį bei pilietinę poziciją, tačiau ponas Markas šį kartą nusišnekėjo totaliai“, – teigia jie.

„Neegzistuoja tokie ginklai, kurie galėtų pakeisti karo eigą ir nulemti jo baigtį“, „M. Soloninas savo įsitikinimą iliustruoja karo Vietname pavyzdžiais, kai prieš technologiškai pažangią ir modernią ginkluotę turėjusią JAV kariuomenę vietos partizanai naudojo itin primityvias priemones. Pavyzdžiui, stokodami minų, jie kasė vilkduobes su nusmailintais kuolais viduje“, – straipsnį apie M. Soloniną cituoja jie.

Ekspertų teigimu, galima, aišku, ir karšta derva, ir virintu vandeniu rusus plikyti, akmenis ant galvų mėtyti, tik vargu ar tai padės Ukrainai – jos gamtinės sąlygos ir nuostolių tolerancija šiek tiek skiriasi nuo praeito amžiaus 8-ojo dešimtmečio komunistinio Vietnamo.

M. Solonino siūlymą suformuoti apie 35 tūkst. karių grupę, ją tinkamai apginkluoti ir smogti rusų pajėgoms ekspertai ironiškai vadina genialiu.

„Nu bet rimtai. Tereikia suformuoti 35 tūkst. karių grupę, ją tinkamai apginkluoti ir smogti rusų pajėgoms. Nieko nėra paprasčiau. Ir žinoma, tikrai nežiūrėkime į tai, kad maksimalus vienetas kovojantis šiame kare – batalionas arba BTG, t.y. tik apie 40 kartų mažesnis vienetas negu 35 tūkst. O čia dabar greitai suformuojam 35 tūkst. kovotojų grupę, per porą dienų išmokom veikti kartu, apginkluojam ir atakuojam. Na, taip pat paprastai galima suformuoti 335 tūkstančių grupę ir smogti Sachalino kryptimi“, – rašo jie.

Ir cituoja M. Soloniną toliau: „Suomiai neturėjo tankų, aviacinės pajėgos, kaip ir artilerija, buvo labai menkos. Tačiau jie turėjo slides ir jomis gerai čiuožti mokančius slidininkus, pažįstančius vietovę ir gebančius išgyventi prie itin didelių šalčių. Dar jie turėjo ginkluotėje pistoletus – kulkosvaidžius „Soumi“.

„O jei Ukraina turi ir tankus, ir aviaciją, ir artileriją – ką daryti su šia nelaime? Viską į Dnieprą suversti, stoti ant slidžių ir pirmyn į puolimą? Kosmosas, Karlai“, – rašo „Locked N’ Loaded“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją